Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/
Moja mama varievala v nedeľu z mladej sliepky slepačiu polievku, do ktorej robila pečeňové knedličky. Je to veľmi chutná, výživná a výdatná polievka, na Zobraziť celý popisMoja mama varievala v nedeľu z mladej sliepky slepačiu polievku, do ktorej robila pečeňové knedličky. Je to veľmi chutná, výživná a výdatná polievka, na nedeľu ako stvorená. Táto nádherne voňavá, číra polievka má liečivú silu, je vhodná rovnako pre slabých a chorých, ako aj pre deti, ale aj ostatných.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1200 - 1500 g |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 zväzok |
|
2 -3 vetvičky |
|
10 guličiek |
|
5 guličiek |
|
3 guličky |
|
1 - 2 ks |
|
2 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
na pečeňové knedličky: | |
1 - 2 ks -cca 100 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
podľa potreby |
|
|
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Sliepku som vypitvala, umyla a aj s hrabákmi som ju nachystala na varenie. Droby som si odložila na inokedy.
-
2
Očistila som si potrebnú zeleninu.
-
3
Pripravila som potrebné koreniny.
-
4
Sliepku som zaliala studenou vodou, osolila, varila som ju pomalým, sotva znateľným varom asi 1 a pol hodiny za zbierania peny, aby vývar bol krásne číry. Pridala som na hrubé kusy pokrájanú zeleninu, koreniny, petržlenovú a zellerovú vňať a varila som prikryté veľmi pomalým varom ešte hodinu.Zelenina sa nesmie rozvariť, má zostať trošku al dente.
-
5
Kým sa polievka varila, pripravila som pečeňové knedličky. Na jemno som posekala petržlenovú vňať.
-
6
Cibuľu som tiež pokrájala na jemno.
-
7
Na rozohriatom oleji som v panvici najprv orestovala cibuľu do sklovita, krátko som orestovala ešte s petržlenovou vňaťou a nechala som úplne vychladnúť.
-
8
Do misy som dala vo vode namočené, dobre vytlačené žemle, vajcia, soľ a čerrtstvo mleté čierne korenie.
-
9
Ostrým nožom som naškriabala pečeň, blanku z pečene, ktorá zostala po jej naškriabaní, som vyhodila.
-
10
K žemliam som pridala vychladnutú orestovanú cibuľu s petržlenovou vňaťou.
-
11
Pridala som pečeň, celé som spolu dôkladne prepracovala a zahustila strúhankou. Masu som nechala 1 hodinu odstáť v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.
-
12
Z masy som vlhkými rukami vytvarovala malé knedličky, niečo väčšie ako vlašský orech, pretože varením vo vývare značne zväčšia svoj objem. Varila som ich v menšom množstve scedeného vývaru asi 10 minút pomalým varom prikryté pokrievkou.
-
13
Zeleninu z vývaru som pokrájala na kolieska, varené mäsko zo sliepky som odložila na dalšie spracovanie. Do tejto polievky s pečeňovými knedličkami ho nedávam.
-
14
Zo scedeného vývaru som odobrala na varenie pečeňových knedličiek do iného hrnca.
-
15
Na tanier som dala pokrájanú zeleninku, uvarené pečeňové knedličky, zalialala som ich horúcim vývarom a hojne posypala petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť prajem.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Deťom som to dávnejšie robieval.Síce guľky som nevedel,
ale teraz už budem vedieť keďže rcp je uložený.
Bezpochyby originálne jedlo ktoré sa robievalo aj na domácich zakálačkách z br.pečene.Srdečná vďaka.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
dakujem ti.
dakujem za pekné hodnotenie.
cením si to od teba.
inak aj my sme robievali knedličky do nej aj z bravčovej pečene, ked nebolo dosť kuracej, ale aj inokedy. kuracia pečienka sa vtedy dávala do polievky a bola pre detičky.
dakujem za tvoje pekné hodnotenie a za uloženie do KK.
dakujem-