Slaný zákusok-proja

an3da - fotkaan3da, 20. januára 2012
30
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

2 celé
1 a pol dl
2 dl
2 dl
2 dl
1 lyžička
1 lyžička
1 sáčok
200 g
polovica pohárik (1 kelímok)
1 pohárik
150 g
1 kus
 trochu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava je veľmi jednoduchá, všetko sa spolu dobre vyšľahá, vyleje sa na vymastený a múkou vysypaný plech a posype sa sezamom. Pečie sa na 200stuňov celzia asi 25 minút. Môže sa piecť aj v modličkách ako slané mufiny. Papriku a salamu pokrájame na kocičky.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Prepáč, je to smotanový syr. U nás po srbsky hovoria mladý alebo
drobný syr. Dostane sa ak sa domáce mlieko nechá na teple a potom o
pár dní je kyslé. To sa zahreje a scedí a je z toho syr. Pravdaže, dá sa
kúpiť aj hotový. Aj ja ho kupujem. an3da
paprika a salama sa pokrája na kocičky. Namiesto salamy môže byť
šunka. Salama ani nemusí byť, dajte viac papriky. Môže byť aj bez
salamy aj bez papriky, dajte ešte viac syru. Je to potom obyčajný
recept na srbskú proju. Ak nemate jogurt, dajte mlieko. Ak nemate
smotanu, dajte viac syru.
Tak je to tvaroh. Mnohé názvy máme posrbčené, no dúfam že sa len
dajako dorozumieme. Mala som u nás doma vela hostí zo Slovenska
a všetkým sa lúbilo čo som uvarila a upiekla aj ako my tu medzi
Srbmi pekne hovoríme po slovensky :-)
@an3da , teším(e) sa na tvoje recepty, zároveň ťa vítam medzi nami, možno túto stránku poznáš dlhšie, ale nebudeš ľutovať, čo nevieš, sa naučíš a čo vieš ty, naučíš nás. A aj niečo o sebe napíš do rubriky "Zážitky", iste to bude zaujímavé čítanie - ako dlho si v Srbsku ( kde presnejšie), čo sa tam varí, a pod., budeme radi.
@mariaklara , myslím, že tú strúhanku zoženieš v Kauflande a tá pšeničná, to nie je klasická, ktorú bežne používame? Oplatilo by sa toto vyskúšať, ináč asi ten syr mladý je v preklade syr čerstvý. @an3da , aj tu je pár receptov na výrobu syrov, masla a iných mliečnych produktov.
Vitaj medzi nami, dúfam, že sa tu budeš cítiť rovnako dobre ako my. Keď som čítala suroviny, hneď mi bolo jasné, že nežiješ za našimi humnami a nerozumela som niektorým výrazom. Ale všetko si objasnila, vysvetlila, takže recept ukladám a ďakujem.
aj ja ta vitam, a po precitani receptu by som odporucala, aby si ho poopravila priamo v recepte ty, lebo mozu niektore necitat diskusiu a namiesto proje urobia cosi ine = cize slovko syr zmen za tvaroh, struhanku za krupicu aj kukuricnu aj psenicnu. Lebo recept je vyborny .
Mala som možnosť niečo podobné (možno to isté) ochutnať od kamaráta - Srba, a bolo to fakt perfektné. Vitaj a teším sa na ďalšie "vaše" recepty, lebo sú moc dobré :-)
Aj ja sa veľmi teším tvojej prítomnosti tu, v Srbsku mi chutilo úplne všetko, najmä burek :) Takže sa teším na všetko, čo pridáš. Nech ťa neodradí tá nejasnosť pri surovinách, veď všetko si vyjasníme.
@an3da , nie som si istá, či je na burek použité lístkové cesto, lebo lístkové cesto je veľmi mastné (aspoň spolovice je to masť), skôr mám pocit, že je to také ťahané cesto, hm?
Je to také cesto aké naše babičky ťahali na tenko po stole a okraje
obtrhávali. Miesi sa to iba z múky, vody a soli, asi trochu masti. U nás
tomu hovoria kôry alebo lokše
Ja som vedela že u vás lokše budú čosi iné ako u nás. Ja som napísala
ako sa to povie u nás. My tiež postrúhame zemiaky, osolíme, pridáme
múku, je to trochu hustejšie ako na palacinky a môže sa oprážať na
palacinkári alebo piecť na plechu v rúre a volá sa to gerheňa. My
nedávame tam cibuľku ani cesnak.

Pridaj komentár k receptu: