Slané pletenice

soniatko - fotkasoniatko, 6. apríla 2017 14:25
Ďalšie recepty »
Slané pletenice Foto: soniatko

U nás obľúbená varianta kysnutého cesta ku kyslým polievkam.

Suroviny

0,5 kg
1 ks
3 dl
42 g
1 dl
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravime si kvások s trochou vlažného mlieka, cukru a droždia. Mlieko nesmie byť príliš horúce.

  2. 2

    Múku, vajce, zvyšné mlieko, soľ, kvások začneme miesiť na hladké cesto. Keď sa začne spájať, prilejeme olej. Ten sa dáva až nakoniec, aby sa múka drobre spojila s droždím. Potom lepšie cesto kysne. Vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho podkysnúť cca 10 min. Ešte raz premiesime a už necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.

  3. 3

    Na pomúčenú dosku si vyklopíme vykysnuté cesto. Premiesime ho a odkrajujeme si kúsky cca 3x 3 cm, vyšúľame šúľok cca 10-15 cm a spletieme jednoducho okolo seba.

    Slané pletenice  - obrázok 3
  4. 4

    Pletenice ukladáme na dobre vymastený plech. Vtedy je predpoklad, že sa dochrumkava vypečú aj zdola. Potrieme ich olejom, dobre posolíme a posypeme rascou. Na plechu ich necháme ešte chvíľku podkysnúť a šup s nimi do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme dozlatova. Ideálna príloha ku kyslej mliečnej fazuľovej šošvicovej atd. polievočke je na svete. U nás zmiznú ešte zahorúca.

    Slané pletenice  - obrázok 4
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist