Foto: soniatko
U nás obľúbená varianta kysnutého cesta ku kyslým polievkam.
Postup
-
1
Pripravime si kvások s trochou vlažného mlieka, cukru a droždia. Mlieko nesmie byť príliš horúce.
- 2
Múku, vajce, zvyšné mlieko, soľ, kvások začneme miesiť na hladké cesto. Keď sa začne spájať, prilejeme olej. Ten sa dáva až nakoniec, aby sa múka drobre spojila s droždím. Potom lepšie cesto kysne. Vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho podkysnúť cca 10 min. Ešte raz premiesime a už necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.
- 3
Na pomúčenú dosku si vyklopíme vykysnuté cesto. Premiesime ho a odkrajujeme si kúsky cca 3x 3 cm, vyšúľame šúľok cca 10-15 cm a spletieme jednoducho okolo seba.
- 4
Pletenice ukladáme na dobre vymastený plech. Vtedy je predpoklad, že sa dochrumkava vypečú aj zdola. Potrieme ich olejom, dobre posolíme a posypeme rascou. Na plechu ich necháme ešte chvíľku podkysnúť a šup s nimi do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme dozlatova. Ideálna príloha ku kyslej mliečnej fazuľovej šošvicovej atd. polievočke je na svete. U nás zmiznú ešte zahorúca.
Tiež pletenky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
dakujem za mile slovka :)
dakujeeem tesim sa ze sa pacia :)
asi to uz bude tym odhadom :) tesim sa milym komentom a dakujem vam vsetkym