Foto: janger
Moj muz ma narodeniny v taky nezvycajny den, 31.decembra. Fantazia, ktora je potrebna ku kupe darceka, je hned po Vianociach uplne vycerpana. Clovek Zobraziť celý popisMoj muz ma narodeniny v taky nezvycajny den, 31.decembra. Fantazia, ktora je potrebna ku kupe darceka, je hned po Vianociach uplne vycerpana. Clovek je premaskrteny, presladeny...Tak som mu povedala, ze uz nejdem nic piect, ziadne torty, nic...Hoci je maskrtny, povedal, ze netreba...Nuz ale akosi mi to potom nedalo. Ake by to boli narodeniny bez torty? Tak som sa do toho predsa len pustila. Tuto tortu som mala uz dlhsie v plane. Bolo treba minut aj marcipan. Tak sa ponuknite ;-)...
na 180-190 °C
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
350 ml |
|
45 g |
|
2 ČL |
|
150 g alebo čerstvé |
|
Potah a ozdoba: | |
400 g na potahovanie |
|
kúsok |
|
alebo mrazené |
|
na podsypanie |
|
Postup
-
1
Tortovu formu vystelieme papierom na pecenie (ja davam len na spodok). Alebo ju dobre vymastime maslom a vysypeme mukou. Ruru (klasicky vyhrev) dame rozohriat na 190st.
- 2
Vajcia (malo by ich byt 200g) zmiesame s cukrom a dame to na slabom ohni trosku zohriat. Stale miesame. Ked to bude mat tak 38 stupnov, trosku teplejie ako normalna telesna teplota, odstavime z ohna. V peceni neskusenejsi mozno spravia lepsie, ak budu miesat au bain marie (nad hrncom s horucou vodou, parou).
- 3
Potom to prelejeme do mixera, alebo pouzijeme rucny mixer. Nechame dobre, do husta vyslahat.
- 4
Postupne primiesame (uz len vareskou) preosiatu muku, do ktorej sme pridali stipku soli. Nalejeme do tortovej formy (24cm). A hned dame do rury. Zo zaciatku som mala na 190st. Potom sa mi zdalo, ze to trosku rychlo tmavne, tak som teplotu znizila na 180st. Pecieme asi 25 minut. Skontrolujte, ci je to dobre upecene. Bud pichnite spajdlou. Ak bude cista, tak je cesto upecene. Alebo da sa skontrolovat aj tak, ze ak zatlacite prstom a cesto sa pruzne vrati spat a neostane v nom jamka, tak by malo byt hotove.
- 5
Vyberieme z rury, nechame 5 minut postat. Potom korpus vyberieme z formy. Nechame dobre vychladnut.
- 6
Po vychladnuti ostrym nozom jedenkrat horizontalne prekrojime.
- 7
Vychladenu slahacku s praskovym a vanilkovym cukrom dobre vyslahame. Ja som nedavala ziadne ztuzovace, nic. Spodnu cast torty natrieme nahrubo slahackou. Cast si nechame na potretie vrchu a bokov torty. Do slahacky poukladame ovocie, bud cerstve, alebo zmrazene. Zmrazene mozete dat este take zmrznute. Dobre je ovocie trosku kyselkave. Tortu osviezi. Ja som mala cucoriedky, maliny, cernice.
- 8
Prikryjeme druhou polovicou. Vrch a boky potrieme zvysnou slahackou. Pekne sa to snazime uhladit. Dame na pol hodiny do mraznicky.
- 9
Na pracovnu dosku nasypeme trosku praskoveho cukru a dokruhu vyvalkame premieseny marcipan. Kruh sem tam trosku pootocte, aby sa neprilepoval, pripadne este trosku podsypte praskovym cukrom, staci malo. Ak mozem poradit, ak by bol pred pouzitim marcipan moc tuhy, staci ho dat na par sekund do mikrovlnky, na slabsi vykon. Potom sa s nim bude lepsie pracovat. Potiahneme tortu a snazime sa marcipan trosku uhladit. Zvysne okraje ostrym nozom odrezeme.
- 10
A potom tortu trosku ozdobime. Ja som si rozpustila kusok cokolady a snazila som sa pomocou kornutika nieco napisat. Podarilo sa mi to tak, ako vidite ;-).
- 11
Mozete ozdobit aj ovocim. Ja som mala len mrazene ovocie, takze som dala len tak minimalne a az tesne pred podavanim, lebo som sa bala, ze ak dam skor, tak by sa mohol marcipan trosku rozmocit.
- 12
A tu je nakrojena torta...
- 13
Korpus vobec nebol suchy. Torticka nam moc chutila. Kusok bol v mraznicke pre syna, ked sa vrati z lyzovacky. Takze bez problemu mozete aj zmrazit. Nic sa jej nestane. Len potom ju treba velmi pomalicky rozmrazovat v chladnicke. Este by som chcela poradit, ako sa dobre kraja na porcie...Kedze marcipan je trosku pevnejsi a korpus a slahackova plnka dost makka, tak najprv som spicom noza spravila len take zarezy do marcipanu, takze take "predrezanie" a az potom som uplne prekrojila.
- 14
Ak vyskusate, dufam, ze vam tak bude chutit, ako chutila aj nam. Dobru chut!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Janka, gratulujem manželovi k narodkám , Tebe a celej rodinke prajem zdravie v roku 2014.
Teším sa, že pri hviezdičkách je moje číslo 10, kk určite, chválim krásne foto s popisom :-)
povvi.com
už som si domavyrábala marcipán, ale trúfla som si len na jednoduché ozdoby, písmená a číslice, ešte som celú tortu nikdy nepoťahovala, iba 1x boky torty.
chcem sa spýtať, použila si kupovaný hotový marcipán?, ak áno, tak konkrétne aký - máš ho krásne biely, alebo si si vyrobila marcipán sama? ak áno, poprosila by som tvoj recept na domáci marcipán.
za skvelú prácu a chuťovo vynikajúcu tortu dávam 5*****
varecha.pravda.sk/recepty/mandlova-plnka-z-holandska-foto...
Ta je ale len na plnenie.
Marcipan na tejto torte nebol az taky biely, ako sa zda. Cim belsi marcipan, tym obsahuje viac cukru. Alebo byva bieleny bielym farbivom. To nerobievam. To iba ak by clovek chcel uplne bielu a pritom marcipanovu tortu, napriklad svadobnu...Ale inak mi ta kremova farba nevadi...Marcipan, ktory je vhodny na potahovanie torty, byva vacsinou v pomere 1:3. Takze 1 diel mandle a 3 diely cukru. Mala som uz aj 1:2,5. Teda taku mam skusenost. A viem, ze na to potahovanie sa tu najcastejsie teda pouziva 1:3. Dokonca aj 1:4. Ale to je teda potom velmi vela cukru a malo mandli. Marcipany s vacsim pomerom mandli su vhodne na vyrobu figurok. Mozem tu pridat jeden film, kde vyraba marcipan jeden znamy holandsky pekar. Jednoduchy postup. Ale to je marcipan tiez len na figurky. Hovori, ze dolezite je, aky druh mandli sa pouzije. Velmi dobre su spanielske mandle Valencia. Obsahuju 50% oleja. Najprv ich da trosku poprskane vodou na 15sekund do mikrovlnky. Da zomliet v mixeri 200g mandli, 250g jemneho kryst. cukru. Zdoraznuje, ze treba mliet najprv len na pulzovu rychlost, teda s prestavkami, lebo inak by sa hned uvolnilo z mandli vela oleja...Pridava po troske vodu, hovori, ze cim menej, tym lepsie. Az neskor necha mixer pusteny vkuse. Ale to uz je vidiet, ze mandle s cukrom sa spajaju. Potom sa to zabalene vo folii necha asi dva dni v chladnicke oddychnut. Uplne nakoniec je vidiet vo filme, ze obali ten sulcek do cukru, to uz samozrejme netreba robit. To on spomina stary zvyk, ze sa to volakedy tak davalo ako darcek zenam po porode...Myslim, ze ak by sa pridalo viac cukru, dlhsie mixovat, tak ziskas takymto sposobom aj marcipan na valkanie a potahovanie. Bude, samozrejme, aj belsi...