Foto: michal1977
Recept na moje najchutnejšie škvarkové pagáče, či skôr pagáčiky. Vyskúšajte a uvidíte aká fajnotka to je...
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Takmer všetky suroviny...zabudol som na vajíčko a soľ :(
-
2
Z celého mlieka a droždia si pripravíme kvások a pridáme potom jedno vajce, múku, polovicu (125 g) mletých škvariek a dve kávové lyžičky soli.
-
3
Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi jednu hodinku. Tu je už krásne vykysnuté.
-
4
Vyvaľkáme na hrúbku okolo 0,5 cm, resp. na veľkosť "dosky".
-
5
Potrieme pomletými škvarkami (ostala nám polovica mletých a z tých použijeme polovicu) a posypeme posekanými škvarkami.
-
6
Posekané škvarky...
-
7
Preložíme 2x cez seba...
-
8
Opäť potrieme vrchnú časť mletými škvarkami...
-
9
A preložíme opäť cez seba.
-
10
Viackrát preložené cesto znova vyvaľkáme a potrieme zvyškom mletých škvariek a posypeme poslednými posekanými škvarkami.
-
11
O znova preložíme cez seba ako v prvom postupe. Takto nám vznikne minimálne 12 vrstiev cesta. A to je na tom najlepšie, keď sa upečené pagáčiky krásne vrstvia.
-
12
Poprekladané cesto vyvaľkáme na výšku cca 1,5 cm, potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme rascou.
-
13
A pečieme cca 20 minút pri 180 stupňoch.
-
14
A tu je výsledok. Z mojich surovín vždy urobím minimálne dva veľké plechy.
-
15
A ešte trochu detailnejšie... Dobrú chuť.
a kričí-mám pre teba dobrú správu!kávička!pod si dať-mamička!!!
občas urobí lečo...
ale takéto niečo?!škvarkové pagáče?!
od závisti je mi až do "pláče"!!!
:-)))
oceňujem chlapský um:: nevykrajuj-krájaj!
šikulko si...
dobre sa v tom Zvolene mávaj...
ja tam ešte chodím k svokre /92r./
napeč-prídem..dobre?? :-))))
Prepáč, ale vtedy som ešte nebol na vareche. Vieš si predstaviť koľko je tu uverejnených receptov a koľko by mi to trvalo, keby som si ich mal všetky prezrieť ? Takto som ich videl prvý krát a preto taký komentár. Ozaj , koľko je tu vlastne receptov ? Nedarí sa mi to zistiť.
to vzchádza na cca 117 hodín.
Máš ich veľmi pekné.A ako vidím zúžitkoval si celé prvotné cesto hneď na prvý krát,tým že si ho pokrájal na štvorčeky.
Ja vykrajujem okrúhlou formičkou a zo zbytkov už potom urobím len oškvarkové tyčinky.Pekný recept.Zase som sa niečo nové naučila.Že zvyk nemusí byť železná košeľa !!!!!!!!!!!
štvorčeky ma nikdy nenapadlo robiť, vďaka za skvelý tip ...
Radosť o to väčšia,že len začínam s kysnutym cestom a hned ukažkové!
Dakujem Michal za recept...
Práve som ich ochutnala. DOKONALÝ RECEPT!!!!! Ďakujem!
Skús rádielko, www.peceniehrou.sk/sk/produkty/radielko-na-cesto-8x8cm/,...
alebo takéto: www.kinekus.sk/katalog/product/27260-Radielko-na-cesto...
Na rádielko sa cesto nelepí, ani sa za ním neťahá. Nožík skús natrieť olejom, alebo maslom. Nožík ostrý, nie zúbkatý, prípadne kobercový.
A tiež za super recept. Tiež boli nižšie, lebo som ich nenechal ešte podkysnúť trochu, no aj tak ich každý chválil. Idem ich skúsiť tento rok znovu na Silvestra vypiecť a nechám ich aj lepšie vykysnúť.