Škvarkové pagáče fotorecept

michal1977 - fotkamichal1977, 30. januára 2013

Recept na moje najchutnejšie škvarkové pagáče, či skôr pagáčiky. Vyskúšajte a uvidíte aká fajnotka to je...

15
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
300 ml
250 g
125 g
1 ks
1 ks (na potretie)
1 kocka




Postup

  1. 1

    Takmer všetky suroviny...zabudol som na vajíčko a soľ :(

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z celého mlieka a droždia si pripravíme kvások a pridáme potom jedno vajce, múku, polovicu (125 g) mletých škvariek a dve kávové lyžičky soli.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi jednu hodinku. Tu je už krásne vykysnuté.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkáme na hrúbku okolo 0,5 cm, resp. na veľkosť "dosky".

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potrieme pomletými škvarkami (ostala nám polovica mletých a z tých použijeme polovicu) a posypeme posekanými škvarkami.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posekané škvarky...

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preložíme 2x cez seba...

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opäť potrieme vrchnú časť mletými škvarkami...

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A preložíme opäť cez seba.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Viackrát preložené cesto znova vyvaľkáme a potrieme zvyškom mletých škvariek a posypeme poslednými posekanými škvarkami.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    O znova preložíme cez seba ako v prvom postupe. Takto nám vznikne minimálne 12 vrstiev cesta. A to je na tom najlepšie, keď sa upečené pagáčiky krásne vrstvia.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Poprekladané cesto vyvaľkáme na výšku cca 1,5 cm, potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme rascou.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A pečieme cca 20 minút pri 180 stupňoch.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A tu je výsledok. Z mojich surovín vždy urobím minimálne dva veľké plechy.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A ešte trochu detailnejšie... Dobrú chuť.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

majkahra
Tie sú úplne rozprávkové. Musím ťa pochváliť.Kde boli taký muži keď som sa ja vydávala? Môj manžel zvládze akurát sáčkovú polievku,ktorej vraví "rozprávková". Recept ukážkový,určite vyskúšam.
marijanka712
@michal1977 prekrásne to je priam majstrovske dielo iste si bol maminkin miláčik a rád si pomáhal pri varení a hlavne pri pečení ... niečomu si sa priučil a ked ta rodinka chváli tak je to to najväčšie ocenenie my ti dakujem za krásny recept chválim aj za postup aj za krájane nie vykkrajované pagáče
helca103
nádherné pagáčiky, pekne sa lístkujú, prehľadný fotopostup a oceňujem ako si využil cesto bez vykrajovania. Šikovný si Ty chlapec :-)
vierutt
Krásne si ich upiekol! Ja tiež robím pagáčiky štvorcové, nie je potom žiadny "odpad" z cesta.
2x elwi a altyn
radost
@michal1977 aj môj muž je zo Zvolena-a teraz -na staré kolená-mi zaleje kávu..
a kričí-mám pre teba dobrú správu!kávička!pod si dať-mamička!!!
občas urobí lečo...
ale takéto niečo?!škvarkové pagáče?!
od závisti je mi až do "pláče"!!!
:-)))
oceňujem chlapský um:: nevykrajuj-krájaj!
šikulko si...
dobre sa v tom Zvolene mávaj...
ja tam ešte chodím k svokre /92r./
napeč-prídem..dobre?? :-))))
dodo46
Krásna práca. Vidieť, že to robil chlap. Precízne a ekonomické , bez odpadu. Super.
1x drajan
evusik
no krásne sú a ešte od chlapa, keby to vedel môj to by bolo radosti :-)
sonulienka
@Michal1977 máš ich nádherné ale @dodo46 asi nepozeráš všetky receptíky čo sem pridávame lebo aj ja som 1.8.2011 pridala recept na škvarkové pagáčiky a tiež takto krájané čiže nie len muži precízne a ekonomicky rozmýšľajú.
klaura
už aj idem kúpiť škvarky ... tie tvoje pagáče vyzerajú úžasne ... :)
aankaa
jéééjda,no super pagáčiky...:-)...práve som včera vytopila slaninku na masť,tak mám aj čerstvé škvarky, vyskúšam pagáče padľa tvojho receptu.....:-))
dodo46
@sonulienka
Prepáč, ale vtedy som ešte nebol na vareche. Vieš si predstaviť koľko je tu uverejnených receptov a koľko by mi to trvalo, keby som si ich mal všetky prezrieť ? Takto som ich videl prvý krát a preto taký komentár. Ozaj , koľko je tu vlastne receptov ? Nedarí sa mi to zistiť.
1x suzi11
radost
@dodo46 ked si otvoríš VARECHU-hore svieti číslo-koľko receptov je tu už...teraz: 28080...
soncya
hop! @radost ma predbehla. (inak zneje to fantasticky!) byť predbehnutá radosťou - to je pocta.
dodo46
Ešte dobre , že to tam svieti na prvej strane. Preto som to asi nezbadal. A ešte tipnite, koľko času by človek potreboval na to , aby len jedným očkom pozrel na každý recept.
dodo46
keď si pozrieme bežne 1 recept bez komentárov za 15 sek. /tie komentáre sú však mnohokrát lepšie ako samotný recept/, tak
to vzchádza na cca 117 hodín.
valeri
škvarkové sú výborné :-), aj ja ich vždy krájam na kocky, nemám pritom "odpad" :-)), ktorý treba znovu zmiesiť
tatranka
To je ono!!!!!!! Páčia sa mi tá časť nepomletých oškvariek.Tak to mám rada,ak zacítim v ceste chutnú voňavú oškvarku.
Máš ich veľmi pekné.A ako vidím zúžitkoval si celé prvotné cesto hneď na prvý krát,tým že si ho pokrájal na štvorčeky.
Ja vykrajujem okrúhlou formičkou a zo zbytkov už potom urobím len oškvarkové tyčinky.Pekný recept.Zase som sa niečo nové naučila.Že zvyk nemusí byť železná košeľa !!!!!!!!!!!
hralka
pekné,dala by som si a oceňujem štvorčekové krájanie,budem robiť takto aj bryndzové,veď nemusia sa kotúlať
frezia68
Krásne nakysnuté,robíš chute:-) Ja vykrajujem len preto,že máme radi tie okrajkove.To znamená,že zbytky cesta len spolu pozliepam na trocha väčšiu veľkosť,ako je formička a tie prvé zmiznú z taniera,lebo sú báječne chrumkavé.Ale tie Tvoje určite zmizli tiež skoro :-)
evanaaa
Výborné pagáčiky, ako by som cítila tú ich chuť. Aj ja si ukladám do KK, len kto mi ich upečie??? A že sú štvorcové, aj také sa skotúľajú do úst-:)
garanco
Máš výborný postup, vyskúšam ho! Ja tiež (z lenivosti) pagáčiky iba krájam.
janka1011
Pagáče sú krásne, musím môjmu mužovi ukázať, čo druhí dokážu :)
štvorčeky ma nikdy nenapadlo robiť, vďaka za skvelý tip ...
tinca
krása, aj mne keď sa nechce vykrajovať tak tobím štvorce,alebo trojuholníky tak že štvorec prekrojím uhlopriečne:)


lasocka
..Ja som ich vyskušala hned v ten deň! Boli úúúžasne a krasne...
Radosť o to väčšia,že len začínam s kysnutym cestom a hned ukažkové!
Dakujem Michal za recept...
1x drajan
helenka
Ďakujem za recept, akurát sa ho chystám robiť. Doteraz som robila z polohrubej múky, tak vyskúšam z hladkej.Idem nato, držte mi palce, aby mi to vyšlo!
jablonovykvet
recept je super, zajtra vyskusam, mam napiect nieco slane na svadbu, tak som zvedava ako sa mi podaria. A velmi sa mi paci obrazok c.4 - to babatko ako tam vykukuje spoza stola :-)
nanabela
Uložené a upečené. Pochvala od manžela hovorí za všetko :)
surikatka1
@michal1177 můj manžel je Slovák a chci ho překvapit pagáčky podle Tvého receptu. Mám k němu jeden dotaz: necháváš je kynout ještě na plechu?
petronela282
Skusala som rozne recepty na pagaciky, ale tento je najlepsi. Lepsie som este nejedla a aj moje okolo veeelmi chvalilo. Cez vikend ich opat peciem. Dakujem za fantasticky receptik :-)
dannyc
Vyborny recept a este lepsie pagaciky. Robila som vobec prvy krat v zivote skvarko e pagace a hned sa vydarili. Boli bynikajuce este na treti den...teda zvysky
1x drajan
romo11
skúšal som pagáče podľa tohoto receptu, chuťovo sú výborné len mi ostali nízke. Je pravda že som cesto vyválkal na cca 1 cm a nie 1,5 ako je v recepte, ale nemajú sa nechať po nakrájaní ešte nejakú dobu podkysnúť než sa dajú do rúry?
kasandra
Ja som ich nechala ešte pred pečením podkysnúť a sú vynikajúce - veľmi dobrý pomer surovín, lahodná škvarková chuť.
kimlo
Vyskúšané, zjedené a veľmi dobré! Vďaka za recept!


1x haji
jayrro
Ahojte. S tým krájaním na kocky ma to už napadlo a experimentoval som s tým, ale kraje sa mi ťahajú za nožíkom a niekedy sú potom krivé. Máte nejaký nápad, trik, ako na to? Múčiť nožík som skúšal, ale je to dosť časovo náročné.
evelina2211
Vyskúšala som. Sú fantastické. Už ani inè piecť nebudem. Ďakujem za skvelý recept.
jayrro
Ďakujem za rady, ako krájať.
A tiež za super recept. Tiež boli nižšie, lebo som ich nenechal ešte podkysnúť trochu, no aj tak ich každý chválil. Idem ich skúsiť tento rok znovu na Silvestra vypiecť a nechám ich aj lepšie vykysnúť.
dolzor
Robila som ich na Silvestra. Boli vynikajúce! Ani ja už iné robiť nebudem. A aj štvorčeky je dobrý nápad. Ja som ich vykrajovala normálne štvorcovou formičkou na slané pecivo.
kakatka27
vyskúšala som tento recept je výborný.Vyšli mi 3 plechy a hneď bolo po nich.Fajnééééé
ziadne
Môžem len odporučiť. Stále robím podľa tohto receptu. A vždy sa podaria.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia