Škoricové koláče
Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)
Autor receptu: mista
Tento recept je moja nová závislosť. Sú úžasné mäkké, voňavé, maslové... Proste mňam.
30 porcií |
120 minút príprava |
12-15 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Do misy mixéra dáme roztopené maslo s teplým mliekom. Droždie rozdrobíme v teplej vode a pridáme 0,5 PL cukru. Necháme napučať.
- Keď je droždie pekné spenené, pridáme ho do misy s maslom a mliekom. Pridáme zvyšný cukor, vajíčka, soľ a asi 1/3 múky. Premiešame do spojenia všetkých surovín, postupne pridávame zbytok múky. Ja som ešte musela prisypávať, kvôli väčším vajíčkam. Cesto musí byť pekné hladké, keď do neho pichneme prstom, nelepí sa.
- Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.
- Nachystáme si plochu, kde budeme cesto vaľkať, povrch jemne pomúčime. Cesto vyklopíme na plochu a vyvaľkáme do obdĺžnika.
- Vyvaľkané cesto natrieme maslom. POZOR: necháme voľné asi 1-2 cm z obidvoch strán na dlhšej časti cesta. Rovnomerne posypeme trstinovým cukrom a škoricou. Cesto teraz v strede pozdĺžne prekrojíme. A krájame asi 3 cm pásiky.
- Pásiky cesta od stredu zatočíme, čistú časť cesta potrieme troškou vody, aby sa rolky nerozpojili. Ukladáme na plech. Kým sa rozohreje rúra zakryjeme a necháme podkysnúť.
- Keď sa rúra zohreje na 190 °C, rolky ešte polejeme teplou smotanou. Vďaka tomu budú krásne vláčne a neobschnú. Pečieme v rúre 12-15 minút. Upečenie si môžeme skontrolovať teplomerom, v strede musí byť teplota aspoň 93 °C.
- Kým sa škoricové rolky pečú, pripravíme "frosting" alebo polevu. Suroviny na polevu rozšľaháme, výsledkom je celkom tuhá poleva. Konzistenciu môžeme zriediť smotanou. Upečené rolky necháme vychladnúť a potrieme ich polevou. Môžeme potrieť rovno na celý plech alebo aj individuálne, ako komu vyhovuje :). Vôňa čerstvých škoricových roliek je neodolateľná. Prajem dobrú chuť