Škoricové koláče

Škoricové rolky na štýl cinnabon (fotorecept)

Autor receptu: mista

Tento recept je moja nová závislosť. Sú úžasné mäkké, voňavé, maslové... Proste mňam.

30
porcií
120 minút
príprava
12-15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misy mixéra dáme roztopené maslo s teplým mliekom. Droždie rozdrobíme v teplej vode a pridáme 0,5 PL cukru. Necháme napučať.
  2. Keď je droždie pekné spenené, pridáme ho do misy s maslom a mliekom. Pridáme zvyšný cukor, vajíčka, soľ a asi 1/3 múky. Premiešame do spojenia všetkých surovín, postupne pridávame zbytok múky. Ja som ešte musela prisypávať, kvôli väčším vajíčkam. Cesto musí byť pekné hladké, keď do neho pichneme prstom, nelepí sa.
  3. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť asi hodinu.
  4. Nachystáme si plochu, kde budeme cesto vaľkať, povrch jemne pomúčime. Cesto vyklopíme na plochu a vyvaľkáme do obdĺžnika.
  5. Vyvaľkané cesto natrieme maslom. POZOR: necháme voľné asi 1-2 cm z obidvoch strán na dlhšej časti cesta. Rovnomerne posypeme trstinovým cukrom a škoricou. Cesto teraz v strede pozdĺžne prekrojíme. A krájame asi 3 cm pásiky.
  6. Pásiky cesta od stredu zatočíme, čistú časť cesta potrieme troškou vody, aby sa rolky nerozpojili. Ukladáme na plech. Kým sa rozohreje rúra zakryjeme a necháme podkysnúť.
  7. Keď sa rúra zohreje na 190 °C, rolky ešte polejeme teplou smotanou. Vďaka tomu budú krásne vláčne a neobschnú. Pečieme v rúre 12-15 minút. Upečenie si môžeme skontrolovať teplomerom, v strede musí byť teplota aspoň 93 °C.
  8. Kým sa škoricové rolky pečú, pripravíme "frosting" alebo polevu. Suroviny na polevu rozšľaháme, výsledkom je celkom tuhá poleva. Konzistenciu môžeme zriediť smotanou. Upečené rolky necháme vychladnúť a potrieme ich polevou. Môžeme potrieť rovno na celý plech alebo aj individuálne, ako komu vyhovuje :). Vôňa čerstvých škoricových roliek je neodolateľná. Prajem dobrú chuť