Škoricové koláče
Škoricové koláče

Škoricové osie hniezda s polevou

sendyy - bez fotkysendyy, 10. novembra 2022
Škoricové osie hniezda s polevou
Foto: sendyy
12
porcií
140 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

580 g
90 g
200 ml
7 g
100 g
4 g
2 ks
1 ks
Na potretie a posypanie cesta:
100 g zmäknuté
230 g
17 g
Poleva:
100 g
90 g
trochu
 (na zriedenie)




Postup

  1. 1

    Do nádoby nalejeme 200 ml teplého mlieka, pridáme 90 g zmäknutého masla a nasypeme sušené droždie a štipku cukru. Všetko spolu zamiešame. Necháme podkysnúť.

  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme múku. Do misy nasypeme 580 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 4 g soli. Všetko metličkou premiešame dokopy. K múke pridáme dve celé vajíčka a jeden žĺtok.

  3. 3

    Keď sa v mlieku vytvoria bublinky, prelejeme kvások do múčnej zmesi a všetko ručne alebo v stroji premiešame. Keď sa vytvorí cesto, zakryjeme ho potravinárskou fóliou a utierkou a necháme približne hodinu až hodinu a pol kysnúť.

  4. 4

    Pripravíme škoricovú zmes. Do misy nasypeme 230 g kryštálového cukru, 17 g škorice a premiešame.

  5. 5

    Keď je cesto vykysnuté, pracovnú dosku posypeme múkou, vyklopíme cesto, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, cesto natrieme zmäknutým maslom po celej ploche, a nakoniec rovnomerne nasypeme škoricovo - cukrovú zmes, ktorú ešte pobeháme valčekom, aby bola zmes rovnomerne.

  6. 6

    Cesto zrolujeme, narežeme si kúsky ktoré budú mať hrúbku 5-6 cm. Kolieska ukladáme na plech namasteným maslom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 30 min podkysnúť. Dáme piecť na 190 °C približne na 20 minút.

  7. 7

    Kým sa osie hniezda pečú, pripravíme si polevu. 100 g mascarpone (2 polievkové lyžice), 90 g práškového cukru, trocha vanilkového extraktu a mlieko na zriedenie zmiešame. Poleva by mala byť trochu redšia, aby sa dala pekne naliať na ešte teplé osie hniezda.

  8. 8

    Prajem dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia