Škoricové osie hniezda s polevou
Foto: sendyy
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
580 g |
|
90 g |
|
200 ml |
|
7 g |
|
100 g |
|
4 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
Na potretie a posypanie cesta: | |
100 g zmäknuté |
|
230 g |
|
17 g |
|
Poleva: | |
100 g |
|
90 g |
|
trochu |
|
(na zriedenie) |
|
Postup
-
1
Do nádoby nalejeme 200 ml teplého mlieka, pridáme 90 g zmäknutého masla a nasypeme sušené droždie a štipku cukru. Všetko spolu zamiešame. Necháme podkysnúť.
- 2
Zatiaľ si pripravíme múku. Do misy nasypeme 580 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 4 g soli. Všetko metličkou premiešame dokopy. K múke pridáme dve celé vajíčka a jeden žĺtok.
- 3
Keď sa v mlieku vytvoria bublinky, prelejeme kvások do múčnej zmesi a všetko ručne alebo v stroji premiešame. Keď sa vytvorí cesto, zakryjeme ho potravinárskou fóliou a utierkou a necháme približne hodinu až hodinu a pol kysnúť.
- 4
Pripravíme škoricovú zmes. Do misy nasypeme 230 g kryštálového cukru, 17 g škorice a premiešame.
- 5
Keď je cesto vykysnuté, pracovnú dosku posypeme múkou, vyklopíme cesto, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, cesto natrieme zmäknutým maslom po celej ploche, a nakoniec rovnomerne nasypeme škoricovo - cukrovú zmes, ktorú ešte pobeháme valčekom, aby bola zmes rovnomerne.
- 6
Cesto zrolujeme, narežeme si kúsky ktoré budú mať hrúbku 5-6 cm. Kolieska ukladáme na plech namasteným maslom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 30 min podkysnúť. Dáme piecť na 190 °C približne na 20 minút.
- 7
Kým sa osie hniezda pečú, pripravíme si polevu. 100 g mascarpone (2 polievkové lyžice), 90 g práškového cukru, trocha vanilkového extraktu a mlieko na zriedenie zmiešame. Poleva by mala byť trochu redšia, aby sa dala pekne naliať na ešte teplé osie hniezda.
- 8
Prajem dobrú chuť! :)
Tiež Škoricové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu