Škoricové koláče

Škoricové osie hniezda s polevou

Autor receptu: sendyy

12
porcií
140 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do nádoby nalejeme 200 ml teplého mlieka, pridáme 90 g zmäknutého masla a nasypeme sušené droždie a štipku cukru. Všetko spolu zamiešame. Necháme podkysnúť.
  2. Zatiaľ si pripravíme múku. Do misy nasypeme 580 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 4 g soli. Všetko metličkou premiešame dokopy. K múke pridáme dve celé vajíčka a jeden žĺtok.
  3. Keď sa v mlieku vytvoria bublinky, prelejeme kvások do múčnej zmesi a všetko ručne alebo v stroji premiešame. Keď sa vytvorí cesto, zakryjeme ho potravinárskou fóliou a utierkou a necháme približne hodinu až hodinu a pol kysnúť.
  4. Pripravíme škoricovú zmes. Do misy nasypeme 230 g kryštálového cukru, 17 g škorice a premiešame.
  5. Keď je cesto vykysnuté, pracovnú dosku posypeme múkou, vyklopíme cesto, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, cesto natrieme zmäknutým maslom po celej ploche, a nakoniec rovnomerne nasypeme škoricovo - cukrovú zmes, ktorú ešte pobeháme valčekom, aby bola zmes rovnomerne.
  6. Cesto zrolujeme, narežeme si kúsky ktoré budú mať hrúbku 5-6 cm. Kolieska ukladáme na plech namasteným maslom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 30 min podkysnúť. Dáme piecť na 190 °C približne na 20 minút.
  7. Kým sa osie hniezda pečú, pripravíme si polevu. 100 g mascarpone (2 polievkové lyžice), 90 g práškového cukru, trocha vanilkového extraktu a mlieko na zriedenie zmiešame. Poleva by mala byť trochu redšia, aby sa dala pekne naliať na ešte teplé osie hniezda.
  8. Prajem dobrú chuť! :)