Tieto šišky som robila prvýkrát s pridaním masla. Inokedy robievam len s olejom.
porcií
Suroviny
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 3 ks |
|
| 2 PL |
|
| 1/2 bal. |
|
| 250 ml vlažné |
|
| 1/2 kocky |
|
| 3 PL |
|
| 30 g |
|
|
|
|
| štipka |
|
| Na vysmážanie: | |
|
|
|
| Na vrch: | |
|
|
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme kvások. Do malej misky dáme asi 1 dl vlažného mlieka, vmiešame lyžicu cukru, rozdrobené droždie a trochu múky. Prikryjeme a necháme aspoň 10 minút pracovať.
- 2
V hrnčeku pomaličky rozohrejeme maslo a necháme ho trochu vychladnúť. Aby sa kysnuté cesto podarilo, maslo nesmie byť horúce, iba vlažné.
- 3
Do misy dáme oba druhy múky, žĺtky, maslo, kvások, cukor, citrónovú kôru, tuzemský um, vanilkový cukor a soľ. Začneme miesiť a podľa potreby ešte postupne prilejeme zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Necháme ho kysnúť pod utierkou aspoň 40 minút.
- 4
Tu je fotka tuzemského rumu, ktorý som použila. Ešte na dne trošku zostalo :-)
- 5
Na dosku vysypanú múkou dáme vykysnuté cesto, vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a pohárom povykrajujeme kolieska. Z odkrojkov cesta som urobila aj pletenky. Zakryjeme ich a necháme ešte kysnúť aspoň 15 minút. Potom do okrúhleho kolieska spravíme jamku.
- 6
Do hrnca nalejeme olej, ktorý necháme rozpáliť a dáme do neho šišky, ktoré kladieme dolu jamkou a smažíme. Usmažené dáme na tanier, na ktorom máme obrúsky, aby sa tam odsal prebytočný tuk. Na vrch šišky dáme lyžičku jahodového lekváru. Posypeme práškovým cukrom a máme hotovo.
- 7
Chutia fajnovo.
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu