Šišky

Šišky s pridaním masla

Autor receptu: luwinka

Tieto šišky som robila prvýkrát s pridaním masla. Inokedy robievam len s olejom.

14
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najskôr pripravíme kvások. Do malej misky dáme asi 1 dl vlažného mlieka, vmiešame lyžicu cukru, rozdrobené droždie a trochu múky. Prikryjeme a necháme aspoň 10 minút pracovať.
  2. V hrnčeku pomaličky rozohrejeme maslo a necháme ho trochu vychladnúť. Aby sa kysnuté cesto podarilo, maslo nesmie byť horúce, iba vlažné.
  3. Do misy dáme oba druhy múky, žĺtky, maslo, kvások, cukor, citrónovú kôru, tuzemský um, vanilkový cukor a soľ. Začneme miesiť a podľa potreby ešte postupne prilejeme zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Necháme ho kysnúť pod utierkou aspoň 40 minút.
  4. Tu je fotka tuzemského rumu, ktorý som použila. Ešte na dne trošku zostalo :-)
  5. Na dosku vysypanú múkou dáme vykysnuté cesto, vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a pohárom povykrajujeme kolieska. Z odkrojkov cesta som urobila aj pletenky. Zakryjeme ich a necháme ešte kysnúť aspoň 15 minút. Potom do okrúhleho kolieska spravíme jamku.
  6. Do hrnca nalejeme olej, ktorý necháme rozpáliť a dáme do neho šišky, ktoré kladieme dolu jamkou a smažíme. Usmažené dáme na tanier, na ktorom máme obrúsky, aby sa tam odsal prebytočný tuk. Na vrch šišky dáme lyžičku jahodového lekváru. Posypeme práškovým cukrom a máme hotovo.
  7. Chutia fajnovo.