Deti (a manžel) ma uprosíkali, aby som im napiekla domáce šišky. Nie som kamoška s kysnutým cestom, no skúsila som.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
1 PL (do cesta) |
|
1 KL (do kvásku) |
|
1 kocka |
|
1 PL |
|
120 ml (33 %) |
|
2 ks |
|
300 ml |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Na vyprážanie: | |
|
Postup
-
1
Na úvod poviem, že som robila dvojitú dávku, preto je toho v miske viac. V miske dokopy zmiešame obidve múky, soľ a 1 PL cukru. Spravíme jamku, do ktorej dáme 100 ml zohriateho mlieka, droždie a 1 KL cukru. Kvások necháme “aktivovať”.
-
2
Keď je kvások hotový, pridáme zvyšné mlieko (taktiež zohriate). Ďalej pridáme žĺtky, olej, smotanu a rum. Ten pridávam kvôli tomu, aby šišky pri vyprážaní nenasiakli toľko oleja. Poriadne premiešame, a keď cesto začne robiť bublinky, pomúčime ho a prikryjeme. Necháme kysnúť na teplom mieste.
-
3
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a pohárom vykrajujeme kolieska. Prstom do nich urobíme dierku. Zo zvyšných odrezkov cesta som urobila malé spletence. Takéto šišky ešte necháme podkysnúť.
-
4
Následne ich dávame do rozohriateho oleja dierkou dole, potom šišky otočíme a vypražíme aj z druhej strany! Treba dávať pozor- šišky sú razdva hotové.
-
5
Výsledok mohol byť aj lepší, čo sa týka “opaskov” na šiškách. Nie som ešte dostatočne obratná pri narábaní s cestom a otáčaní v oleji. Napriek tomu boli výborné a mäkučké aj na druhý deň. Keďže moji chlapci majú najradšej marhuľový lekvár, použili sme ten.
Diskusia k receptu