Šišky

Šišky (kreple) (fotorecept)

Autor receptu: lubickaaa

Deti (a manžel) ma uprosíkali, aby som im napiekla domáce šišky. Nie som kamoška s kysnutým cestom, no skúsila som.

90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na úvod poviem, že som robila dvojitú dávku, preto je toho v miske viac. V miske dokopy zmiešame obidve múky, soľ a 1 PL cukru. Spravíme jamku, do ktorej dáme 100 ml zohriateho mlieka, droždie a 1 KL cukru. Kvások necháme “aktivovať”.
  2. Keď je kvások hotový, pridáme zvyšné mlieko (taktiež zohriate). Ďalej pridáme žĺtky, olej, smotanu a rum. Ten pridávam kvôli tomu, aby šišky pri vyprážaní nenasiakli toľko oleja. Poriadne premiešame, a keď cesto začne robiť bublinky, pomúčime ho a prikryjeme. Necháme kysnúť na teplom mieste.
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a pohárom vykrajujeme kolieska. Prstom do nich urobíme dierku. Zo zvyšných odrezkov cesta som urobila malé spletence. Takéto šišky ešte necháme podkysnúť.
  4. Následne ich dávame do rozohriateho oleja dierkou dole, potom šišky otočíme a vypražíme aj z druhej strany! Treba dávať pozor- šišky sú razdva hotové.
  5. Výsledok mohol byť aj lepší, čo sa týka “opaskov” na šiškách. Nie som ešte dostatočne obratná pri narábaní s cestom a otáčaní v oleji. Napriek tomu boli výborné a mäkučké aj na druhý deň. Keďže moji chlapci majú najradšej marhuľový lekvár, použili sme ten.