Šišky
Šišky (kreple) (fotorecept)
Autor receptu: lubickaaa
Deti (a manžel) ma uprosíkali, aby som im napiekla domáce šišky. Nie som kamoška s kysnutým cestom, no
skúsila som.
90 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Na úvod poviem, že som robila dvojitú dávku, preto je toho v miske viac. V miske dokopy zmiešame obidve múky, soľ a 1 PL cukru. Spravíme jamku, do ktorej dáme 100 ml zohriateho mlieka, droždie a 1 KL cukru. Kvások necháme “aktivovať”.
- Keď je kvások hotový, pridáme zvyšné mlieko (taktiež zohriate). Ďalej pridáme žĺtky, olej, smotanu a rum. Ten pridávam kvôli tomu, aby šišky pri vyprážaní nenasiakli toľko oleja.
Poriadne premiešame, a keď cesto začne robiť bublinky, pomúčime ho a prikryjeme. Necháme kysnúť na teplom mieste.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a pohárom vykrajujeme kolieska. Prstom do nich urobíme dierku. Zo zvyšných odrezkov cesta som urobila malé spletence. Takéto šišky ešte necháme podkysnúť.
- Následne ich dávame do rozohriateho oleja dierkou dole, potom šišky otočíme a vypražíme aj z druhej strany! Treba dávať pozor- šišky sú razdva hotové.
- Výsledok mohol byť aj lepší, čo sa týka “opaskov” na šiškách. Nie som ešte dostatočne obratná pri narábaní s cestom a otáčaní v oleji.
Napriek tomu boli výborné a mäkučké aj na druhý deň. Keďže moji chlapci majú najradšej marhuľový lekvár, použili sme ten.