Foto: marianna76
Tento recept mám od priateľovej maminky.... dobré sú jahody, či maliny ...
Postup
-
1
Nachystáme si ovocie, ja som mala len červené ríbezle.
-
2
Ovocie dáme do 4 l pohára tak, aby v pohári bolo ovocia viac ako polovica.
-
3
Riadne premačkáme celou rukou.
-
4
Moje vyzeralo takto...
-
5
Prisypala som 2 PL kyseliny citrónovej.
-
6
Dolejeme čistou vodou... premiešavame.
-
7
24 hodín necháme odstáť
-
8
Scedíme cez plienku spôsobom, že stoličku otočíme a prigumičkovala som na nohy túto plienku, vlejeme zmes a necháme pomaly do druhého dňa stekať.
-
9
takto to vyzeralo
-
10
Na 1 liter stečenej šťavy pridáme 1 kg cukor. Dáme do hrnca, necháme zovrieť, opatrne, dosť mi to penilo. Po zovretí, bolo peny menej a zbytkovú penu pri konci varu som pozbierala. Keďže som nemala prípravok na konzervovanie proti plesni /petol/, varila som len 20 minút a potom som naliala do zaváracích pohárov na závit a dala sterilizovať 20 min/90 stupnov. Nechala vychladnúť a odložila. Poháre otvorím, prelejem do fľaše. Ak máme prípravok proti plesni, varíme 30 minút, pozbierame penu,aby bol sirup čistý, odstavíme, vmiešame prípravok ku konzervovaniu, preliať do fliaš, uzavrieť a uložiť na miesto kde ukladáme zavareniny.
- 11
Už mám menej ako tuto, deti stíhajú piť. Je to sirup a riedi sa s vodou.
- 11
3 litre očisteného ovocia ( odstopkované, odkôstkované a pod)
2 litre horúcej vody
6 dkg citrodeko ( kyselina citronová)
Ovocie zalejeme horúcou vodou, zasypeme kyselinou citrónovou, rukou rozmačkáme a necháme 24 hodín stáť.
Masu prelejeme cez riedku tkaninu ( osvedčila sa vyradená silonová záclona) a necháme voľne odkvapkať a len mierne potlačíme. Potom masu riadne vymačkáme.
Získanú šťavu odmeriame. Na 1 l čistej šťavy dáme 1 kg cukru a zamiešame. Necháme ďalších 24 hodín stáť a občas premiešame až do úplného rozpustenia cukru.
Na 5 litrov šťavy s cukrom pridáme 1 sáčik konzervačného prostriedku určeného na šťavy a džemy (HASSA, Dr. Oetker a pod.) . Konzervačný prostriedok dopredu rozmiešame v trochu horúcej vody alebo v rume.
Dávame do PET fliaš s rezervou 2 cm od vrchu.
ako to robím ja:
2 kg ovocia potlačiť, 2 l vody, 7 dkg kyselina citrónová. Zmiešať, nechať stáť 24 hodín, precediť cez plátno, len čo samo stečie, nevytláčať. Na liter získanej tekutiny pridať 1 kg cukru a za občasného miešania (vždy keď ideš okolo) cukor rozpustiť. Naplniť do čistých fliaš, zavrieť vyvarenou korkovou zátkou a hotovo. Vydrží aj dva roky a zachová si všetok vitamín C. Sirup sa dá spraviť z akéhokoľvek mäkkého ovocia
@izabella929 @marijanka712 ďakujem, že ste kukli aj na môj recept
Myslim, ze super recept prisiel od 45678. Ulozenie stiav uplne na studeno, to som este neskusila, ale skusim okamzite, lebo tam sa zachovaju vitaminy.
andulka2 - do takeho krasneho receptu davas nakoniec konzervacnu latku ? Naco ? Ved tym vsetko len pokazis. Ja naozaj nekonzervujem n ij a k y m i chemickymi konzervantmi a vsetko drzi a nic sa nekazi - stavy, marmelady, uhorky ....
@medovnicek sirup je naozaj fajn
tento zvyknem robievať ja, tento rok som však bez roboty, nie je z čoho, je bez konzervantov,dlhého varenia a chutí a vonia krásne po použitej surovine.