Sirup z drobného ovocia

marianna76 - fotkamarianna76, 17. júla 2012

Tento recept mám od priateľovej maminky.... dobré sú jahody, či maliny ...

Suroviny





Postup

  1. 1

    Nachystáme si ovocie, ja som mala len červené ríbezle.

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 1
  2. 2

    Ovocie dáme do 4 l pohára tak, aby v pohári bolo ovocia viac ako polovica.

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 2
  3. 3

    Riadne premačkáme celou rukou.

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 3
  4. 4

    Moje vyzeralo takto...

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 4
  5. 5

    Prisypala som 2 PL kyseliny citrónovej.

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 5
  6. 6

    Dolejeme čistou vodou... premiešavame.

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 6
  7. 7

    24 hodín necháme odstáť

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 7
  8. 8

    Scedíme cez plienku spôsobom, že stoličku otočíme a prigumičkovala som na nohy túto plienku, vlejeme zmes a necháme pomaly do druhého dňa stekať.

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 8
  9. 9

    takto to vyzeralo

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 9
  10. 10

    Na 1 liter stečenej šťavy pridáme 1 kg cukor. Dáme do hrnca, necháme zovrieť, opatrne, dosť mi to penilo. Po zovretí, bolo peny menej a zbytkovú penu pri konci varu som pozbierala. Keďže som nemala prípravok na konzervovanie proti plesni /petol/, varila som len 20 minút a potom som naliala do zaváracích pohárov na závit a dala sterilizovať 20 min/90 stupnov. Nechala vychladnúť a odložila. Poháre otvorím, prelejem do fľaše. Ak máme prípravok proti plesni, varíme 30 minút, pozbierame penu,aby bol sirup čistý, odstavíme, vmiešame prípravok ku konzervovaniu, preliať do fliaš, uzavrieť a uložiť na miesto kde ukladáme zavareniny.

  11. 11

    Už mám menej ako tuto, deti stíhajú piť. Je to sirup a riedi sa s vodou.

    Sirup z drobného ovocia - obrázok 11

Diskusia k receptu

marijanka712
vypadá to dobre ,trocha dlhý postup, ale iste výsledok je výborný hlavne vlastný sirup bez konzervatov a je zdravý aj pre deti- ja tiež robím , ale trocha iný postup a sirup mi vydrži aj niekolko rokov.
izabella929
fúha, to bola ale fuška.-) teda si si dala zabrať...no ale výsledok, to stojí veru za to.-))) krásne niečo a chuti škoda písať....bez konzerventov....teda parááádička.-))
1x adah
andulka2
Pri takom dlhom varení je to len sladká voda. Ja robím šťavu z višní, čiernych a červených ríbezli bez varenia.
3 litre očisteného ovocia ( odstopkované, odkôstkované a pod)
2 litre horúcej vody
6 dkg citrodeko ( kyselina citronová)
Ovocie zalejeme horúcou vodou, zasypeme kyselinou citrónovou, rukou rozmačkáme a necháme 24 hodín stáť.
Masu prelejeme cez riedku tkaninu ( osvedčila sa vyradená silonová záclona) a necháme voľne odkvapkať a len mierne potlačíme. Potom masu riadne vymačkáme.
Získanú šťavu odmeriame. Na 1 l čistej šťavy dáme 1 kg cukru a zamiešame. Necháme ďalších 24 hodín stáť a občas premiešame až do úplného rozpustenia cukru.
Na 5 litrov šťavy s cukrom pridáme 1 sáčik konzervačného prostriedku určeného na šťavy a džemy (HASSA, Dr. Oetker a pod.) . Konzervačný prostriedok dopredu rozmiešame v trochu horúcej vody alebo v rume.
Dávame do PET fliaš s rezervou 2 cm od vrchu.
45678

ako to robím ja:
2 kg ovocia potlačiť, 2 l vody, 7 dkg kyselina citrónová. Zmiešať, nechať stáť 24 hodín, precediť cez plátno, len čo samo stečie, nevytláčať. Na liter získanej tekutiny pridať 1 kg cukru a za občasného miešania (vždy keď ideš okolo) cukor rozpustiť. Naplniť do čistých fliaš, zavrieť vyvarenou korkovou zátkou a hotovo. Vydrží aj dva roky a zachová si všetok vitamín C. Sirup sa dá spraviť z akéhokoľvek mäkkého ovocia
marianna76
@andulka2 vôbec nemám sladkú vodu.... dokonca do môjho ide menej vody a nevarím to na prudkom ohni ... a je tam určite viac dôležitých látok ako v kupovanom sirupe.... hoci mojim deťom chutí čistá voda či vychladený bylinkový čaj...
@izabella929 @marijanka712 ďakujem, že ste kukli aj na môj recept
marcy
pekný recept,nerobia sa vo vode rôsolové nerozpustené trhance ?......raz som skúšala niečo podobné,plávali kúsky.....my tiež pijeme čistú vodu a bylinkové čaje,ale niekedy chce človek trošku zmeny a domáce je predsa TOP,vďaka :o)))
cinkla
ad marianna76 : Mas krasne nafoteny a popisany postup, stava ma krasnu farbu, ale preco, prepanakrala tu stavu varis a dokonca znova tak dlho sterilizujes ? Myslim, ze preto ti andulka2 napisala, ze to musi byt uz len sladka voda. Tym varom totiz stracas to najcennejsie , co na ovoci je - vitaminy. Ver mi, ze ti staci tu stavu po scedeni a pridani cukru zahriat na 70 - 80 st. C pasterizovat ), hned odstavit a plnit flase, ktore predtym vyplachnes vrelou vodu ( i uzavery ). Neboj sa, nic sa ti nepokazi - to ti garantujem.
Myslim, ze super recept prisiel od 45678. Ulozenie stiav uplne na studeno, to som este neskusila, ale skusim okamzite, lebo tam sa zachovaju vitaminy.
andulka2 - do takeho krasneho receptu davas nakoniec konzervacnu latku ? Naco ? Ved tym vsetko len pokazis. Ja naozaj nekonzervujem n ij a k y m i chemickymi konzervantmi a vsetko drzi a nic sa nekazi - stavy, marmelady, uhorky ....
alena45
ovocie síce tento rok nemám, sirupy nehrozia, ale ten nápad so stoličkou môžem využiť pri sušení maku. To ešte neviem, či v tých maličkých makovičkách tento rok niečo bude. Dík.
marianna76
@cinkla fajn, ďakujem za rady... bola by som rada keby sa mi šťavby nekazili ale aj z bazy sa mi pokazila, tak tento som radšej zavarila... no nabudúce už nebudem tak dlho variť... a napr. čerešne som skúsila zavariť bez cukru, tak uvidím...
marianna76
@alena45 Alenka, tiež nemám ani jahody a maliny už vôbec, nič... tak som bola rada, že teta mi dala tieto ríbezle a mohla som vyskúšať tento recept...
peter48
Nie je mi dosť dobre jasné, načo skladovať vodu, keď tú napokon aj tak pred použitím pridáš v podstatne väčšom, množstve. Koncentrovaný cukrový roztok, konzervuje dostatočne aj bez sterilizácie, alebo chemickej konzervácie. Stačí v povedzme 5 litrovom pohári zasypať umyté ríbezle dostatočným množstvom cukru (cca 1:1), prípadne pridať kyselinu citrónovú, ak má byť sirup kyslejší. Osmóza a čas sa postarajú o ostatné. Po cca 3 týždňoch stačí tekutý podiel stiahnuť do fliaš, zavrieť a odložiť. Tuhý zvyšok som zvykol použiť ako ovocnú zložku do raňajkovej vločkovej zmesi. Každopádne vyhodiť ho je škoda.
marianna76
@peter48 to, čo som ja vyhadzovala boli zrniečka a šupky... všetko ostatné pekne časom pretieklo ... úplne mi to je jasné, nič netreba sterilizovať... akurát u nás je asi zaujímavé to, že keď nesterilizujem, - pokazí sa to... a cukor , že vôbec nevadí... veď i ten nie je zdravý ...
@medovnicek sirup je naozaj fajn
aroooo
z tej bazy to bude z plodov už dozretých? to by nebolo zlé vyskúšať, keď tento rok pre sucho nemám z čoho a keď to spravím podľa môjho, netreba k tomu pridať ešte niečo, napr.škoricu alebo iné ovocie, neviem samotná baza ako by chutila, mám v mojich receptoch z nej víno a to je dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia