Sirup z drobného ovocia

Autor receptu: marianna76

Tento recept mám od priateľovej maminky.... dobré sú jahody, či maliny ...

Postup

  1. Nachystáme si ovocie, ja som mala len červené ríbezle.
  2. Ovocie dáme do 4 l pohára tak, aby v pohári bolo ovocia viac ako polovica.
  3. Riadne premačkáme celou rukou.
  4. Moje vyzeralo takto...
  5. Prisypala som 2 PL kyseliny citrónovej.
  6. Dolejeme čistou vodou... premiešavame.
  7. 24 hodín necháme odstáť
  8. Scedíme cez plienku spôsobom, že stoličku otočíme a prigumičkovala som na nohy túto plienku, vlejeme zmes a necháme pomaly do druhého dňa stekať.
  9. takto to vyzeralo
  10. Na 1 liter stečenej šťavy pridáme 1 kg cukor. Dáme do hrnca, necháme zovrieť, opatrne, dosť mi to penilo. Po zovretí, bolo peny menej a zbytkovú penu pri konci varu som pozbierala. Keďže som nemala prípravok na konzervovanie proti plesni /petol/, varila som len 20 minút a potom som naliala do zaváracích pohárov na závit a dala sterilizovať 20 min/90 stupnov. Nechala vychladnúť a odložila. Poháre otvorím, prelejem do fľaše. Ak máme prípravok proti plesni, varíme 30 minút, pozbierame penu,aby bol sirup čistý, odstavíme, vmiešame prípravok ku konzervovaniu, preliať do fliaš, uzavrieť a uložiť na miesto kde ukladáme zavareniny.
  11. Už mám menej ako tuto, deti stíhajú piť. Je to sirup a riedi sa s vodou.