Malinový sirup

aroooo - fotkaaroooo, 26. júna 2011

Ďalší vynikajúci domáci sirup.

30 plus vylúhovanie minút
príprava

Suroviny

1,5 kg
2 litre
5 dkg
90 dkg na l liter šťavy




Postup

  1. 1

    Maliny rozmiešať s vodou, pridať kys. citrónovú, premiešať a nechať 24 hod. stáť. Potom čistý smaltovaný hrniec ovinúť čistou utierkou/alebo nepoužívaná čistá obliečka z malého vankúša/naliať na ňu maliny a nechať 24 hod odkvapkávať niekde v kúte,ja som to zviazala,zavesila na varechu nad hrncom. Šťavu odmerať a pridať do nej na l liter šťavy 90 dkg cukru, zamiešať a nechať variť 2-3 min./zberať špinavú penu/. Horúce naliať do čistých fliaš,nepriepustne uzavrieť.Ja som ich strčila ešte pod deku chladiť./nesterilizuje sa/

  2. 2

    Takto som pripravovala aj višňový sirup a čo mi zostalo v textilnom vrecku po odkvapkaní šťavy som hodila do hrnca,prisypala cukor a bol z toho najsamlepšejšejší višňový lekvár.

Diskusia k receptu

garanco
Všetky asi v týchto dňoch zavárame, varíme džemy, sirupy, likéry, iste má každá z nás osvedčený spôsob. Ja pre pohodlie varím sirup v " sokovarke" - je to starý pekelný stroj ešte zo ZSSR, ale navarila som v ňom za tie roky nespočítateľné množstvo sirupu , od čiernych ríbezlí, cez maliny, višne, černice, jablká... Ale na "liek" robím iba ovocie, cukor a vo fľašiach sterilizujem. Tak , ako Ty, robievala moja mama aj s tou dekou.
aroooo
@garanco ,neviem si predstaviť, čo je za "baľšaju techniku", nie je to čo u nás voláme tuším naparovací odšťavovač , ktorý pozostáva z 3 nádob,do vrchnej dierkovanej ide ovocie,stred tam to odkvapkáva a spodok je voda?
garanco
Presne je to ono!, ale názov používame doma originálny jednoducho sokovarka ( v preklade to je nádoba na varenie šťavy).
aroooo
@chocolate1 ,určite dá, ja som robila aj z višní a aj z jahôd, iné ovocie som zatiaľ neskúšala.
katklik
vyborny. ja som ho robila z visni a teraz akurat varim z ribezli :) a musim povedat, ze vonia uzasne :)
aroooo
@katklik , som rada, že chutí, ja tento rok pre veľké sucho nemám ani jahody,ríbezle a aj černíc bude len trošku, no mám sirup ešte z vlaňajška aj predvlaňajška a je dobrý,práve minulý týždeň som jeden dopila.
marianna76
ďakujem... ano , je to podobný a jednoduchší recept ako môj..... odkladám si ... možno použijem i na bazu ... Len s tým nesterilizovaním sa akosi bojím... z kvetu baze som nesterilizovala, dala som aj kyselku, aj cukor... ale pokazila sa mi, našťastie som mala málo toho... a takto isto robila známa z hrozna, nesterilizovala, dala kyselku - pokazilo sa jej to všetko... neviem... ale vlastne viem, že sa bojím to skúšať bez konzervačných látok, alebo bez sterilizácie... a to si dávam pozor na čistotu pri príprave
katklik
ja som ho robila pred rokom a nepokazil sa. dokonca aj ten dzem, tiez z visni a teraz sa ho chystam opat :) a bazovy sirup tiez nesterilizujem, len ho horuci davam do flias a pod deku. a este sa mio nestalo aby sa pokazil. a to do bazoveho davam citrony a nie kyselinu :)
aroooo
som rada, že vám chutí, ja som tento rok robila višňový a čerešňový džem a práve dnes som piekla rýchly zákusok lenivej gazdinky s celým makom a naň som natrela višňový džem a nastrúhala čerstvú citrónovú kôru a je to veľmi mňááááááááááááám.....
katklik
ja rozmyslam este jednu davku, lebo visni zo stromu neubuda :), ale tu skusim s medovkou. tak potom dam vediet ako chutil :) ak ovsem skor neporodim :D
aroooo
@katklik - a tú medovku v tom chceš len vyvariť alebo ako? Všeliako, daj vedieť a v oboch - záležitostiach - držím palce!!!
aroooo
a veď keď máš veľa viší, sprav džem, je vynikajúci
katklik
dzem uz je hotovy :) normalne ju namocim k tym visniam, nadrobno nasekanu, ved uvidim :)
majo51
Kamarát čo vyraba sirupy do obchodov mi povedal, že aby bola istota že by mal byť pomer 1l šťavy a 5kg cukru a oni to ešte pre istotu pasterizuju.
aroooo
na 1 liter šťavy 5 kg cukru?????? veď to bude tej šťavy do toľkého cukru aj málo....., podľa mňa nebude tekuté, ale presýpacie. No ja len ostávam pri mojom postupe a pasterizáciu mi nahrádza to kratučké zovretie a aj tak zo zdravot.dôvodov sladké nemôžem, tak len keby náhodou niekto chcel sirup čo do vody alebo na zmrzku či iné....
majo51
to sa zohrieva do rozpustenia cukru. Oni maju normu ktora sa musí dodržať. Oni to robia v takých množstvách že im cukor vozí kamion. Oni to určite zbytočne nepresladzuju keby nemuseli.
majo51
ja som sa ho na to pýtal ked bol u nás akurát som robil bazový sirup podla receptu tak mi povedal normu aby som mal istotu kedy ten cukor už konzervuje. Pridal som iba kilo oproti receptu lebo som doma už viac nemal takže to nemôžem odskušať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia