Sirup z bazových kvetov
mesačník Varecha, 18. mája 2022
Foto: Shutterstock
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Asi 20 veľkých kvetov bazy rozložíme na papier na pečenie. Kilo cukru nasypeme do 3 litrov vody a varíme asi 3 minúty. Jeden biocitrón umyjeme, poutierame dosucha a nakrájame na plátky.
- 2
Plátky biocitróna, 60 g kyseliny citrónovej a kvety vložíme do päťlitrového pohára, zalejeme horúcim cukrovým sirupom a necháme vychladnúť. Pohár pevne uzavrieme a necháme na chladnom mieste odpočívať aspoň 24 hodín.
- 3
Sirup prelejeme cez gázu, prelejeme do fliaš a dobre uzatvoríme. Uchovávame v chladničke, spotrebujeme do troch mesiacov.
- 4
Ak pripravujeme sirup s medom a nechceme ho variť, pohár s kvetmi bazy, plátkami citróna a kyselinou citrónovou zalejeme horúcou prevarenou vodou. Keď vychladne na 45 – 50 °C, primiešame tekutý med, necháme vychladiť a postupujeme ako pri príprave sirupu s cukrom. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do štyroch týždňov.
- 5
Prečítajte si aj ďalšie tipy ako bazu využiť v kuchyni.
Tiež bazový sirup:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu