Bazový sirup
Bazový sirup

Sirup z bazových kvetov

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 18. mája 2022
Sirup z bazových kvetov
Foto: Shutterstock
30 (+ odležanie) minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 ks
1 kg
3 l
1 ks bio
60 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Asi 20 veľkých kvetov bazy rozložíme na papier na pečenie. Kilo cukru nasypeme do 3 litrov vody a varíme asi 3 minúty. Jeden biocitrón umyjeme, poutierame dosucha a nakrájame na plátky.

  2. 2

    Plátky biocitróna, 60 g kyseliny citrónovej a kvety vložíme do päťlitrového pohára, zalejeme horúcim cukrovým sirupom a necháme vychladnúť. Pohár pevne uzavrieme a necháme na chladnom mieste odpočívať aspoň 24 hodín.

  3. 3

    Sirup prelejeme cez gázu, prelejeme do fliaš a dobre uzatvoríme. Uchovávame v chladničke, spotrebujeme do troch mesiacov.

  4. 4

    Ak pripravujeme sirup s medom a nechceme ho variť, pohár s kvetmi bazy, plátkami citróna a kyselinou citrónovou zalejeme horúcou prevarenou vodou. Keď vychladne na 45 – 50 °C, primiešame tekutý med, necháme vychladiť a postupujeme ako pri príprave sirupu s cukrom. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do štyroch týždňov.

  5. 5

    Prečítajte si aj ďalšie tipy ako bazu využiť v kuchyni.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha