Bazový sirup

Sirup z bazových kvetov

Autor receptu: redakcia

30 (+ odležanie) minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Asi 20 veľkých kvetov bazy rozložíme na papier na pečenie. Kilo cukru nasypeme do 3 litrov vody a varíme asi 3 minúty. Jeden biocitrón umyjeme, poutierame dosucha a nakrájame na plátky.
  2. Plátky biocitróna, 60 g kyseliny citrónovej a kvety vložíme do päťlitrového pohára, zalejeme horúcim cukrovým sirupom a necháme vychladnúť. Pohár pevne uzavrieme a necháme na chladnom mieste odpočívať aspoň 24 hodín.
  3. Sirup prelejeme cez gázu, prelejeme do fliaš a dobre uzatvoríme. Uchovávame v chladničke, spotrebujeme do troch mesiacov.
  4. Ak pripravujeme sirup s medom a nechceme ho variť, pohár s kvetmi bazy, plátkami citróna a kyselinou citrónovou zalejeme horúcou prevarenou vodou. Keď vychladne na 45 – 50 °C, primiešame tekutý med, necháme vychladiť a postupujeme ako pri príprave sirupu s cukrom. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do štyroch týždňov.
  5. Prečítajte si aj ďalšie tipy ako bazu využiť v kuchyni.