Bazový sirup
Bazový sirup

Môj bazový sirup

bylinkyzbabickinejzahrady - fotkabylinkyzbabickinejzahrady, 16. júla 2020

Ten najlepší bazový sirup ako od babičky, ktorý spríjemní každé letné posedenie na terase je ako inak ten môj :) Nie som príliš za spracovanie byliniek do sladkých sirupov a radšej využívam ich liečivú silu v klasickejšej forme, ale baza je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo a ak si už vodu chcete výnimočne ochutiť, tak práve bazovým sirupom.

Suroviny

35 kvetov (čerstvý)
3 ks
1,5 l prevarená vychladnutá
1 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pred samotnou prípravou kvety bazy rozložíme na plech a prikryjeme papierovou kuchynskou utierkou, aby z nej vyšli za svetlom všetky chrobáčiky. Stane sa tak cca po 1-2 hodinkách.

  2. 2

    Potom vložíme bazové kvety do hrnca a zalejeme ich prevarenou vychladnutou vodou, do ktorej pridáme aj nakrájané citróny zbavené šupy.

  3. 3

    Prikryté necháme odstáť 24 hodín pri izbovej teplote.

  4. 4

    Následne kvety scedíme, dôkladne z nich vyžmýkame šťavu. Do tekutiny pridáme cukor, zamiešame a na slabom ohni ohrievame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí a trochu nezhustne. Ešte teplé nalejeme do vysterilizovaných fliaš (alebo ich prepláchneme vriacou vodou).

  5. 5

    Držíme v chlade, podávame s plátkom citróna a mätou. Sirup vydrží v chladničke niekoľko týždňov. Ak si chcem jeho chuť uchovať aj dlhšie, tak si ho nalejem do nádobiek na výrobu ľadu a držím v mrazničke. V prípade potreby stačí dať 2-3 kocky do džbánu s vodou.

Recept je zaradený do kategórií:
Bylinky, Bylinkové nápoje, Nápoje, Nealko, Sirupy, Studené nápoje, Letné

Diskusia k receptu


Zatiaľ 0 komentáre