Môj bazový sirup
Ten najlepší bazový sirup ako od babičky, ktorý spríjemní každé letné posedenie na terase je ako inak ten môj :) Nie som príliš za Zobraziť celý popisTen najlepší bazový sirup ako od babičky, ktorý spríjemní každé letné posedenie na terase je ako inak ten môj :) Nie som príliš za spracovanie byliniek do sladkých sirupov a radšej využívam ich liečivú silu v klasickejšej forme, ale baza je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo a ak si už vodu chcete výnimočne ochutiť, tak práve bazovým sirupom.
Postup
-
1
Pred samotnou prípravou kvety bazy rozložíme na plech a prikryjeme papierovou kuchynskou utierkou, aby z nej vyšli za svetlom všetky chrobáčiky. Stane sa tak cca po 1-2 hodinkách.
- 2
Potom vložíme bazové kvety do hrnca a zalejeme ich prevarenou vychladnutou vodou, do ktorej pridáme aj nakrájané citróny zbavené šupy.
- 3
Prikryté necháme odstáť 24 hodín pri izbovej teplote.
- 4
Následne kvety scedíme, dôkladne z nich vyžmýkame šťavu. Do tekutiny pridáme cukor, zamiešame a na slabom ohni ohrievame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí a trochu nezhustne. Ešte teplé nalejeme do vysterilizovaných fliaš (alebo ich prepláchneme vriacou vodou).
- 5
Držíme v chlade, podávame s plátkom citróna a mätou. Sirup vydrží v chladničke niekoľko týždňov. Ak si chcem jeho chuť uchovať aj dlhšie, tak si ho nalejem do nádobiek na výrobu ľadu a držím v mrazničke. V prípade potreby stačí dať 2-3 kocky do džbánu s vodou.
Tiež bazový sirup:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Uvarený sirup dajte do fliaš, cca 1cm pod úzke hrdlo, do fľaše na sódu dajte bombičku na šľahačku (dusík) a s citom fúknite do hrdla fľaše. Fľaše uzavrite a dajte vychladnúť pod deku.
Takto vám vydrží MIMO CHLADNIČKU aj 10 rokov.