Bazový sirup
Bazový sirup

Bazový sirup

maspoma - fotkaMäspoma, 13. júna 2023. Komerčný recept.
Bazový sirup
Foto: maspoma

Overený recept na lahodný bazový sirup ako od babičky. Využite sezónu liečivej bazy a pripravte si osviežujúci a voňavý sirup.
Zdroj: www.maspoma.sk

Suroviny

30 ks
3 l
100 g
1 ks
3 stonky
3 stonky
4 kg




Postup

  1. 1

    Vodu necháme zovrieť, pridáme 2 baličky kyseliny citrónovej a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Do vychladenej vody pridáme 30 veľkých kvetov bazy čiernej. Kvety by mali byť v plnom kvete, plné peľu. Pridáme niekoľko plátkov citróna, 3 stonky mäty priepornej a 3 stonky medovky lekárskej. Zaťažíme tak, aby bol obsah ponorený pod vodou a necháme stáť minimálne 24, ideálne 48 hodín.

  3. 3

    Obsah scedíme cez jemné sitko alebo cez gázu a tekutinu zohrejeme na 50-60 °C.

  4. 4

    Pridáme postupne 4 kg cukru. Po dokonalom rozpustení cukru nalievame pripravený bazový sirup do fliaš tak, aby v nich zostalo čo najmenej vzduchu.

  5. 5

    Bazový sirup skladujeme v chlade na tmavom mieste.

Diskusia k receptu

natascha1
30 kvetov na 3 l vody mi príde veľmi málo. Robím podľa receptu Jaroslava Žideka. Na 3 l vody ide 80 kvetov bazy a to už sirup riadne prevonia. Pridávam aj šťavu z 5 citrónov.
paces
Dovolím si tvrdiť, že tento recept ste v živote nerobila! Niekde ste ho videla a prezentujete ho ako svoj! Že prečo? No keby ste ho robila, tak by ste zistila, že už 100g kyseliny citrónovej je na 3 litre vody až príliš, nieto ešte pridať šťavu z citrónu! Robil som, podľa vášho receptu prvosienkový sirup, 2 týždne som po troške nosil prvosienky, lebo u nás ich veľa nerastie a celá robota skončila v zachode!!! Dokonca som nedal ani 3 litre vody, ale 5 a aj tak to bolo extrémne kyslé! Vylial som sirup znovu do hrncov, pridal ďalších 5 litrov vody, ďalšie 4 kg cukru a ešte aj tak to bolo hnusne kyslé. Vôbec nebolo cítiť chuť prvosienok a cukru!
Tak to všetko skončilo v čističke odpadových vôd! Fakt vďaka za vynaloženú námahu, vyhodené peniaze za cukor, energie a benzín a za 2 týždne premrhaného času!
A propos, dal som si tú námahu a prebehol internet - na 1liter vody všade dávajú 10 g kyseliny. 10! Vy dávate 33 a 1/3 citrónovej šťavy!!!
Fake recept, fake, fake a ešte raz fake!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia