Foto: kukulienka71
Jedno z mexických jedál, ktoré doma milujeme.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
8 ks |
|
200 g |
|
300 g (alebo eidam) |
|
20 ks |
|
2 ks |
|
4 strúčiky väčšie |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
30 ks |
|
1 - 2 ks (feferónka) |
|
100 ml |
|
(petržlenová vňať) |
|
|
Postup
-
1
Ako prvé treba pripraviť k tomuto jedlu omáčky, ak máte chuť a čas na domáce. (Ak máte ešte viac času, tak si urobte aj domáce tortilly) Omáčky som robila dve, jednu paradajkovú a jednu pikantnú smotanovú. Paradajková: malé paradajky som blanšírovaním zbavila kože a pokrájala ich na menšie kúsky. 1 cibuľu na 1 PL oleja som pokrájanú poopekala do hneda, pridala pokrájané 2 strúčiky cesnaku a po chvíli aj paradajky a hustý paradajkový pretlak. Omáčku som osolila nechala vrieť a redukovať asi 8 minút, nakoniec som prisypala posekanú petržlenovú vňať. Ak vám chutí, pridajte koriandrovú. Oheň som vypla.
-
2
Smotanová omáčka: Základ takisto, 1 pokrájaná cibuľa opečená na 1 PL oleja, pridané 2 strúčky cesnaku, ďalej veľká chilli paprička/feferónka zbavená semienok a pokrájaná na kúsky.
-
3
Keď bola paprika opečená, pridala som umyté a posekané špenátové listy a nechala ich pariť asi minútku.
-
4
Priliala som smotanu a pomalým varom sa tekutina zahustila do primeranej konzistencie. Ochutila som ju soľou a limetkovou šťavou. Na väčšej olejom vymazanej panvici som začala ohrievať tortillu. Nasypala som na ňu strúhaný syr a kúsky pokrájanej šunky. Veľmi dobre na tento účel poslúži aj zvyšok vareného či pečeného mäsa. Vegetariáni si môžu dať podusené huby povedzme alebo špenátové listy, pečenú fazuľu, sparenú brokolicu, kukuricu...na čo majú práve chuť.
-
5
Druhú tortillu som medzitým potrela paradajkovou omáčkou a natretou stranou dole som ňou zakryla syrovú tortillu.
-
6
treba dať pozor, aby sa spodná moc nepripálila. Panvicu som zakryla pokrievkou, prevrátila ju, párik tortíll sa tak dostal na pokrievku. Z nej som ich opatrne presunula späť na panvicu. Takto sa vrchná dostala naspodok a mohla sa opiecť aj ona.
-
7
na tieto prevracacie manévre sa používajú veľké taniere, ale mne je šikovnejšie použiť pokrievku s uškom. Akokoľvek to budete robiť, buďte opatrní a dajte si rukavicu. Za krátky čas je jedna porcia jedla hotová.
-
8
Na plnenie sa často používajú rôzne druhy salsy, ja mám rada takéto tepelne upravené omáčky. Pri porcovaní som si pomohla krájačom na pizzu.
-
9
Za čerstva skvele chrumkavé, státím zmäkne ale chutí fantasticky, hlavne s kopou čerstvej zeleniny. Ďalšie porcie som plnila aj plátkami mozarelly a potierala štipľavou smotanovou omáčkou namiesto paradajkovej. A môžete si dať aj obe omáčky, manželovi to chutilo práve tak.
@methi , áno, niekto to volá quesadillas, ja viem tak, že tie sa grilujú a tieto prevracajú. Ďakujem :-)
@klukodvody , rýchle, variabilné a chutné. Som si istá, že vám zachutí, ďakujem za ocenenie. Sinkronizády, tak to volám:-)
@katka78 , presne tak ako píšeš, mexický sandwich:-) nám tortilly veľmi chutia, akokoľvek plnené, zakrúcané, zapekané. Tie spôsoby prípravy sa dajú zapamätať a rozlišovať ale podstatná je výborná chuť a variabilita. Dosť bolo hamburgerov!:-))(niežeby sme ich boli jedli tak veľa, ale toto je fakt lepšie)
Budem rada, ak vyskúšaš, ďakujem ti pekne.
Všetkým prajem príjemný zvyšok nedele:-)
ja radšej používam gril na zapekanie, na to obracanie by som si netrúfala :)
@adakovalinka , vďaka:-), s pokrievkou to ide hravo, ak máš aj panvicu ľahkú, naozaj sa nemáš čoho obávať(v ľavej ruke panvica, pravou si pridržíš úchytku pokrievky - je dobré, ak je trocha padnutá v panvici, teda o cm menšia ako panvica, vtedy sa spoj panvice a pokrievky iste neskĺzne a je to bezpečné. Prevrátiť, panvicu položiť späť na platňu a z pokrievky zosunúť do nej zlepené tortilly, ja som chytila ich konček a tak som ich rýchlo zošuchla) ak to zvládam ja, čo sa bojím horúceho, pôjde to iste každému, stačí aby sa to raz podarilo a potom už nebudú obavy, len väčšia istota a rýchlosť;-)