Sincronizadas (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Jedno z mexických jedál, ktoré doma milujeme.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé treba pripraviť k tomuto jedlu omáčky, ak máte chuť a čas na domáce. (Ak máte ešte viac času, tak si urobte aj domáce tortilly) Omáčky som robila dve, jednu paradajkovú a jednu pikantnú smotanovú. Paradajková: malé paradajky som blanšírovaním zbavila kože a pokrájala ich na menšie kúsky. 1 cibuľu na 1 PL oleja som pokrájanú poopekala do hneda, pridala pokrájané 2 strúčiky cesnaku a po chvíli aj paradajky a hustý paradajkový pretlak. Omáčku som osolila nechala vrieť a redukovať asi 8 minút, nakoniec som prisypala posekanú petržlenovú vňať. Ak vám chutí, pridajte koriandrovú. Oheň som vypla.
  2. Smotanová omáčka: Základ takisto, 1 pokrájaná cibuľa opečená na 1 PL oleja, pridané 2 strúčky cesnaku, ďalej veľká chilli paprička/feferónka zbavená semienok a pokrájaná na kúsky.
  3. Keď bola paprika opečená, pridala som umyté a posekané špenátové listy a nechala ich pariť asi minútku.
  4. Priliala som smotanu a pomalým varom sa tekutina zahustila do primeranej konzistencie. Ochutila som ju soľou a limetkovou šťavou. Na väčšej olejom vymazanej panvici som začala ohrievať tortillu. Nasypala som na ňu strúhaný syr a kúsky pokrájanej šunky. Veľmi dobre na tento účel poslúži aj zvyšok vareného či pečeného mäsa. Vegetariáni si môžu dať podusené huby povedzme alebo špenátové listy, pečenú fazuľu, sparenú brokolicu, kukuricu...na čo majú práve chuť.
  5. Druhú tortillu som medzitým potrela paradajkovou omáčkou a natretou stranou dole som ňou zakryla syrovú tortillu.
  6. treba dať pozor, aby sa spodná moc nepripálila. Panvicu som zakryla pokrievkou, prevrátila ju, párik tortíll sa tak dostal na pokrievku. Z nej som ich opatrne presunula späť na panvicu. Takto sa vrchná dostala naspodok a mohla sa opiecť aj ona.
  7. na tieto prevracacie manévre sa používajú veľké taniere, ale mne je šikovnejšie použiť pokrievku s uškom. Akokoľvek to budete robiť, buďte opatrní a dajte si rukavicu. Za krátky čas je jedna porcia jedla hotová.
  8. Na plnenie sa často používajú rôzne druhy salsy, ja mám rada takéto tepelne upravené omáčky. Pri porcovaní som si pomohla krájačom na pizzu.
  9. Za čerstva skvele chrumkavé, státím zmäkne ale chutí fantasticky, hlavne s kopou čerstvej zeleniny. Ďalšie porcie som plnila aj plátkami mozarelly a potierala štipľavou smotanovou omáčkou namiesto paradajkovej. A môžete si dať aj obe omáčky, manželovi to chutilo práve tak.