Orechový zákusok
Orechový zákusok

Silon – piškótovo-salajkový koláč fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 16. septembra 2017
Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept)
Foto: monty469

Keďže už je po lete, koniec dovolenkového obdobia a iných letných radostí, prichádza čas, kedy je vonku na lehátku už nie tak teplučko, tak Zobraziť celý popisKeďže už je po lete, koniec dovolenkového obdobia a iných letných radostí, prichádza čas, kedy je vonku na lehátku už nie tak teplučko, tak sa opäť púšťam do pečenia. Už dlho pokukujem po tomto recepte, ktorý je opäť od mojej babky. Po menších úpravách som sa ho rozhodla upiecť a podeliť sa o tento recept s vami. Rodinka je spokojná, a to je pre mňa najdôležitejšie merítko (:

Suroviny

Salajkové cesto:
200 g
50 g
50 g
1 ČL
1 PL
6 PL
Piškótové cesto:
5 ks
200 g
150 g
1 balíček
Plnka:
300 ml
3 PL
2 PL
1 ks
250 g
200 g
100 g
5 PL
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:
Na potretie cesta:
4 PL (iný)




Postup

  1. 1

    Na úvod pridávam fotku pôvodného receptu z babkinho zošitka, ako je pri týchto receptoch u mňa zvykom.

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Salajkové cesto: Všetky suroviny dáme do misy a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti.

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každé cesto vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie na tenké pláty o rozmere 35 x 24 cm. Tento "grif" na vaľkanie mám od @izabella929, za čo jej veľmi pekne ďakujem a takéto tenké cestá už ani inak nevaľkám. Pečieme na 190 °C, 10 až 13 minút. Pred pečením každý plát popicháme vidličkou.

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piškótové cesto: Piškótu robím tradične tak, ako robila babka, či svokra. To je - na jedno vajce, 40 g cukru a 30 g múky. A už si len násobím, podľa toho, či robím piškótu z troch, či viac vajec. Takže bielky oddelíme od žĺtkov, odvážime cukor a múku zvlášť. Bielky vyšľaháme do tuha, pridáme kryštálový cukor, šľaháme pokiaľ nie je cukor rozpustený.

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je sneh tuhý, zľahka vmiešame žĺtky a tesne pred vložením do rúry primiešame múku rozmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme na plech vymazaný maslom a vysypaný múkou. Pečieme pri 190 °C cca 18 - 20 minút. Po upečení cesto vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým pripravíme plnku. V mlieku rozmiešame múku a vajce a uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Zvlášť vymiešame mascarpone s cukrom, orechami a rumom. Vychladnutý krém (mlieko, múka, vajce) po častiach vmiešame do zmesi z mascarpone, orechov a rumu.

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ideme skladať koláč. Plnku rozdelíme do dvoch misiek po 360 g a zbytok odložíme do chladničky. Jednu časť krému natrieme na jeden salajkový plát. Na piškótu natrieme marhuľový lekvár a lekvárovou časťou uložíme na krém (na salajkovom pláte).

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vrchnú časť piškóty dáme druhú časť krému a priložíme druhým salajkovým plátom. Koláč zaťažíme a necháme v chladničke niekoľko hodín, aby salajkové pláty zmäkli. Najlepšie je nechať koláč v chladničke celú noc.

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zvyšok krému natrieme navrch a môžeme posypať mletými orechami alebo posypať čokoládovými hoblinkami. Toť vsio a na záver: Prečo Silon? Možno je to tým, že gro koláča tvorí jemná, mäkkučká piškóta, jemná ako "silón" - nie ten rybársky (:

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 11

    No a to by nebolo ono, keby vás nepozdravil aj hlavný zvierací pán domu: veľavážený kocúr Monty (:

    Silon – piškótovo-salajkový koláč (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jack
Montíček,moja zlatá sestrička.Koláčik ako vždy musím pochváliť.Nádherný.Ja mám podobný recept,čo sa volá Košické rezy,len tam nejdú orechy.Ale s vami dnes akoby sa vrece roztrhlo,Lucik aj ty.VIANOCE SÚ EŠTE ĎALEKO!!!Čo bude potom,keď dnes aha takto...♡
torticka
V rdcepte citam muka hladka a hruba. Ale v tom starom zosite som si vsimla muku grizovu, teda polohrubu, tu netreba?
zolik
@Jack
do Vianoc je uz menej ako 100 dni! Vobec nie su daleko. Su skoro pred dverami :-)
Co by som ja za to dala, mat sestru, ktora vypeka. A este takto dobre. Majte sa a nech Vam to spolu dobre pecie!
monty469
@Jack (16.9.2017 21:47)

Ahoj moja
No vies Lucka bola doma tak mi pomohla s foteckami a tak. Vies jak ja to " rada robim" A uz sa mi aj patrilo nieco pridat. Cast kolacov si zajtra Lucka vezme domov ;-)
Dakujem ti za mily komentarik
monty469
@Torticka (16.9.2017 22:00)

Belko mal dnes premieru len pri Luckinom recepte. V buducnosti bude aj pri mojich ;-)
Co sa tyka tej grizovej muky tak ja som pochopila ze sa jedna o krupicovu ( u nas sa krupica povie griz) a ujo google poradil , ze nahrada za nu je hruba muka. Tak preto. Mala nahradit polovicu a ta druha je napisana muka tak som dala hladku. Uz sa babky ani svokry spytat nemozem, tak som si s tym poradila takto. A je to vyborne
monty469
@Zolik (16.9.2017 22:08)

Veru mas pravdu. Ani sa nenazdame a uz su tu vianoce. Dakujem ti velmi pekne ;-)
mitzy
@Monty469 mas zlate ruky! Ale to uz vieme davno...;) krasne cele - ty by si mala vydat knizku spolu s Luclup. Ten zositok je poklad.
luclup
Mila mamka, kolacik je fantastikus ❤ Hoci je tam krem, radim ho medzi - po mojom - suche kolace :D Aj ked jasne, ze nie je vobec suchy, ba naopak. Makkucky, vlacny a ten krem ... nebicko v papulke (: Vobec nie presladeny, vsetko tak a k u r a t (: Len ma jednu chybu, rychlo sa mina (: ♡ ♡ ♡ Prababka to teda vedela ... klobuk dole ♡
patroveckypitrs
To sú veľmi dobré zákusky. Dobré si napiekla. U nás ich voláme salajky. Ja si prosím 5 kúskov zabaliť.
marianne
Zdravím, chcem sa opýtať na to mascarpone. To v pôvodnom recepte asi nebolo, alebo sa tam len priplietlo na vylepšenie však? Pýtam sa, či tam musí byť....
monty469
Mila @Mitzy dakujem ti velmi pekne. Tak, nikdy nevies, aj ked .. my nie sme take typy, aby sme sa do toho pustali. Ale ako sa hovori, nikdy nehovor nikdy ;-) Dakujem ti este raz a prajem pohodovu nedelu.

Moja zlata Lucka @Luclup dakujem ❤ Viem, ake kolace mas rada, tak volba bola jasna ;-)

@Patroveckypitrs dakujem ti velmi pekne. Zakusky su zabalene, uz len pockat na kuriera :-)

Mila @Marianne , v povodnom recepte, ako vidis, je margarin. Kedze ja ho nepouzivam, tak by tam mohlo ist maslo, ale maslove kremy u nas doma nejdu, tak ako obvykle som to nahradila s mascarpone. Krem je tak lahsi, a nam to takto viac chuti :-)
monty469
Mila @Mitzy dakujem ti velmi pekne. Tak, nikdy nevies, aj ked .. my nie sme take typy, aby sme sa do toho pustali. Ale ako sa hovori, nikdy nehovor nikdy ;-) Dakujem ti este raz a prajem pohodovu nedelu.

Moja zlata Lucka @Luclup dakujem ❤ Viem, ake kolace mas rada, tak volba bola jasna ;-)

@Patroveckypitrs dakujem ti velmi pekne. Zakusky su zabalene, uz len pockat na kuriera :-)

Mila @Marianne , v povodnom recepte, ako vidis, je margarin. Kedze ja ho nepouzivam, tak by tam mohlo ist maslo, ale maslove kremy u nas doma nejdu, tak ako obvykle som to nahradila s mascarpone. Krem je tak lahsi, a nam to takto viac chuti :-)
haji
Krásná práce od začátku až do konce, fota neskutečně krásná a výsledný Silon je víc než lákavý! @Monty469 , ty máš zlaté ručičky, hlavu otevřenou a obrovské srdíčko, plné lásky! K tomu Luci, to se pak, holky moje, tvoří, peče, vaří. Dokonce se k vám domů táhnou už i další kocouři. Taková malá kocouří stanice se vším, co k ní patří. Dám na sebe nějaké ošacení a jedu k vám. Budu se mít jako na kraji v nebi. Koláčik nemá chybu - umíš si poradit! Tleskám, jsi nesmírně šikovná, smekám! Přeji Požehnanou neděli celé rodině!! Hladím kocouří dvojku.
monty469
Mila moja @Haji. Dakujem ti velmi pekne, Silon chuti celej rodinke. Tak vies Haji, snazim sa, aby som doma vytvarala prijemnu pohodovu atmosferu, k comu u nas patri aj vikendovy kolacik. S Luckou sme vcera stravili presne taky den, ako za starych cias. Od rana v kuchyni, poobede pridavanie receptov a k veceru telka, a pohoda. A ku kocurikom .. vyzera to tak, ze Belko tu uz ostava. Prisiel a nechce odist, a v dedine zatial nikomu nechyba. Montikovi sa to najprv velmi nepacilo, a znackoval si cely dvor, aby mu dal najavo, kto je tu panom. Ale uz si pomaly zvyka, verim, ze o par dni to uz bude super. Vies, ze u nas si kedykolvek vitana, hod nieco na seba, ja zatial nakrajam kolace a uvarim kavicku :-) Dakujem ti este raz, a rovnako nech je aj tvoja nedela pokojna a pohodova.
1x haji
kukulienka71
fajnový zákusok, krásna piškóta. Tieto babičkovské recepty si treba chrániť a vďaka za zdieľanie, bude sa mi recept hodiť.
chica114
No tak toto je určite fantastické hned by som si dala aj 5 kúskov XD tento koláčik si zaslúži 5* a ide hned do KK chválim určite ste si na ňom doma všetci pochutnali :-)
marienka44
Obr. č. 3 ukazuje valkanie cesta. Ten pečiaci papier netreba dať aj na cesto a tak valkať?
Nenapísala si, či si piekla salajkové cestá na papieri, na ktorom si ich vaľkala. Alebo len na plechu priamo piecť salajkové cestá? Piškótové si piekla na vymastenom plechu, to si tam uviedla.
Veľmi sa mi pozdáva tento koláčik, aj Mascarpone mám v mrazničke. Ukladám do KK a najbližšie upečiem, ďakujem za recept.
monty469
@Chica114 dakujem ti velmi pekne moja zlata. Este par kuskov ostalo, tak ti odlozim ;-)
@Marienka44 dakujem ti velmi pekne. Cesto sa dava na plech aj s tym papierom na ktorom sa valka. A nie, netreba pri valkani dat papier na vrch cesta.
dandika1
@monty469 Mila Monty kolacik sa mi velmi paci urcite je aj chutny. velmi ma zaujal aj ked som vazne chora ,ale tuzba po peceni je vacsia tak aj ked na vozicku a s pomocou syna sa pokusime nieco vytvorit,len neviem ci dobre rozumiem,SALAJKA to ma byt nejaka surovina ako kypriaci prasok? Ked sa vraciam do detstva tak sa uzival a u nas sa to menovalo SALI KALI bol to prasok.Bud taka laskava a daj vediet ci uvazujem spravne, ked nie tak napis co to je.S Vdakou Daniela...
monty469
@Dandika1 (18.9.2017 14:22)

Mila @Dandika1 dakujem ti velmi pekne. Uvazujes spravne. Kedysi to bolo pod nazvom sali kali , no teraz je v obchodoch pod nazvom Salajka. Je to vlastne druh kypriaceho prasku
Verim, ze s pomocou syna to hravo zvladnete a uz sa tesim na spätnu väzbu. Prajem ti vela sil a zdravia .Pozdravujem a zelam pekny tyzden
zdenkas
@Monty469 , v tom staručkom recepte je , že vajíčko do plnky uvariť a nechať vychladnúť. Robila si to tak , alebo klasika surové? Veru tieto staré receptíky sú rodinný poklad. Určite vyskúšam, ďakujem za receptík :-)
torticka
Mna kedysi poslala mama kupit do obchodu grizovu muku. V regali som ju hladala, ale nenasla. Tak sa ma pytala ake mali muky. Vsetky som jej vymenovala ake mali. Potom mi vravi, ci viem aka je grizova muka. Vsak je to polohruba. Druhy raz mi radsej povedala, ze cervenu alebo modru. @Monty469 (16.9.2017 22:14)

monty469
@Zdenkas (18.9.2017 17:20)

Dakujem ti velmi pekne. Vajicko som zamiesala surove a uvarila v mlieku s mukou.
monty469
@Torticka (18.9.2017 17:59)

No vidis Torticka, zase viem nieco nove. Ja som bola presvedcena , ze krupicovu muku treba nahradit hrubou. A v tych starych receptoch sa pouziva dost casto :-)
evanaaa
@Dandika , salajka je ináč tzv. jelenia soľ, salajkové koláče piekla už moja stará mama a to je aj viac ako 100 rokov. A @Torti čka, gríz je krupička, teda krupica, nie polohrubá či hrubá múka. A - @Monty469 , ten koláčik je suprový, občas by som aj zhrešila ale len jeden- dva kúsky, viac asi nie.
ywett
Pekný koláč sa ti vydaril a recepty od babičky sú vzácne ;-)