Severoafrické dusene kurča fotorecept

frezia - fotkafrezia, 1. februára 2014
Severoafrické dusene kurča (fotorecept)
Foto: frezia

Zase jedno chutne a zdrave jedlo od Eat Smarter. Toto jedlo je bohate na bielkoviny, niacin a vitamín B6. Niacín je dôležitý pre celý metabolizmus a reguluje rovnováhu vlhkosti v koži, zatiaľ čo vitamín B6 je potrebný pre metabolizmus bielkovín a nervového systému.

4
porcie
80 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL
1 ks
3 strúčiky
1 ks
3 ks
 na podliatie
40 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Naporcujeme kurca. ( pouzila som len stehna, ktore som prerezala na vrchne a spodne) Ja som odstranila aj kozu, lebo mala prist na navstevu moja dcera a ta kozu neje.

    Severoafrické dusene kurča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V maziari rozdrvime koriandrove semena.(nadherne rozvoniavaju) V miske zmiesame rozdrveny koriander, kumin, skoricu, nove korenie, papriku a asi lyzicu olivoveho oleja. So vzniknutou zmesou ponatierame kusky kurcata a dame aspon na hodinu do chladnicky.

    Severoafrické dusene kurča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitym si ocistime cibulu, rozkrojime ju na 4 casti a pokrajame na hrubsie platky. Cesnak ocistime a nadrobno pokrajame. Feferonku taktiez nadrobno pokrajame. (ja nechavam aj zrnka) Kurca posolime, rozpalime v hlbokej panvici olej, kurca zo vsetkych stran 5-6 minut oprazime do zlatova a vybrieme. Potom do vypeku pridame cibulu a cesnak, taktiez asi 4 minuty prazime do sklovita.

    Severoafrické dusene kurča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridame kusky kurcata, feferonku, safran, bobkovy list a vyvar. Privedieme do varu a pomaly varime nie celkom prikryte asi 40 minut. Medzitym si mandle nahrubo posekame a v panvici nasucho oprazime, pridame pred koncom ku kurcatu. Umytu petrzlenovu vnat posekame a posypeme nou hotove kurca.

    Severoafrické dusene kurča (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotove jedlo som podavala s kuminovo-citronovou ryzou.

    Severoafrické dusene kurča (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

megdesign
pozriem na foto a vidim... /a to uz mam 0.5 litra vodky za sebou :P/
farbuska
Áno, cumin je rímska rasca, má celkom inú chuť ako naša rasca.
Inak, perfektná kombinácia korením, vďaka za recept.
lusinkab
Velmi sa mi paci tvoj recept keby som nemala tak daleko do obchodu tak by uz bolo dnes na veceru :) ale zajtra kupim kurciatko a bude vecera podla teba.vsetko mam doma takze len to kurciatko chyba :) krasny recptik dam vediet ako nam chutilo.Inaksie k tym coriandrovym semienkam ja si ich stale oprazim este na suchej panvici a az tak popucim chut a vona je este vyraznejsia :) a kumin rimska rasca
frezia
@kukulienka , ano kumin je rimska rasca. Ma zaujimavu chut a je velmi aromaticka. Chuti celkom inak ako nasa rasca. @farbuska , @marianne , @lusinkab , vyskusajte, je to velmi chutne jedlo, nenarocne na pripravu a vsetky koreniny mate urcite doma. Tu rimsku rascu dostat taktiez vsade.
Dakujem vam za mile komentare.
pusta
veľmi krásny recept, zrozumiteľný postup, perfektné foto, chuťovo vyvážený - šmakoval by mi.
vynikajúca príloha.
radu s opražením koriandrových semienok od @lusinkab môžem potvrdiť, chuť je ešte lepšia a výraznejšia :-)
5***** zaslúžených pridávam.
frezia
@pusta , dakujem za mily komentar. Tie koriandrove semienka nabuduce oprazim a az potom rozdrvim. Dakujem za radu.
tiginko
pekný recept...síce rímska rasca nám nechutí, ale verím, že aj s našou to bude výborné
pusta
@kukulienka71 , presne tak, cumin je rímska rasca, to je iné ako naša rasca, má inú chuť, je veľmi aromatická, do jedla sa ho dáva podstatne menej, používa sa najmä v arabskej, indickej a tureckej kuchyni, ale aj inde.
dostať ju kúpiť aj u nás v špecializovaných obchodoch s koreninami a e-shopoch:

 www.predajbylin.sk/kmin_rimsky_plod_mlety/index.html...

 www.zdravyobchod.sk/zdravyobchod/eshop/4-1-KORENINY-a-ZMESI...

 koreniny.sk/eshop...

 www.tee.sk/tee/eshop/31-1-KORENIE...

 www.ekotrendmyjava.sk/koreniny-a-sol...


osobne nakupujem koreniny tu a som veľmi spokojná:

 www.levnekoreni.cz


popis rímskej rasce:
Římský kmín je ve své třídě jedinečný. Díky své silně aromatické a pronikavé vůni se stává mezi kmíny jedničkou. Působí proti plynatosti a je dobrým doplňkem stravy na dobré trávení. Neustále čerstvý je náš římský kmín. Zárukou jsou vysoké nároky při nákupu u pěstitelů, vysoká obrátkovost zboží je zárukou čerstvosti. A proto využijte nabídky a vložte si římský kmín do košíku.

frezia
@tiginko , vyskusaj s normalnou rascou, ked ti kumin nechuti, bude to menej aromaticke. @pusta , dakujem za zaujimave linky.
slavka2012
Zaujimavy rcept, paci sa mi doma pripravena zmes koreni,ktore sa daju bezne kupit aj u nas, urcite sa nim budem insprovat. Misa na ktorej servirujes ryzu je velmi efektna!
afataga
fiha, zaujimave, moze to byt dobre, len neviem, ci by to doma jedli
elixir
EatSmarter mám veľmi rada, majú výborné recepty, aj toto vyzerá veľmi chutne :) Btw, na einsfestival je akurát Arabela (Märchenbraut), sme to dnes našli, ešte hodinu bude, dávajú štyri časti po sebe :) Možno i Teba poteší :) Trochu mi chýbajú tie české a slovenské filmy... Arabela asi beží každú nedeľu.
frezia
@slavka2012 , afataga, dakujem pekne za komentare. @elixir , dakujem za komentar, aj info o mojom oblubenom seriali. Rada si ho zase pozriem. Ja pozeram ceske a slovenske filmy cez youtube. Objavila som aj karaoke, tak si obcas aj zaspievam.
eviana
Krásne farebné a voňavé jedlo z kuracinky, veľmi chválim 5* :)
elixir
@frezia no, ja ale nerada pozerám čosi sama, radšej s milým, a tak som rada, keď je to preložené do nemčiny, aby aj on rozumel o čo ide. :) Veľmi sa mu páči ten seriál. :)
frezia
@kukulienka71 , @jumbo , @giussa , dakujem. @elixir , ved to, parkrat som manzelovi film prekladala, ale potom som z neho vela nemala. Take filmy, ako napr. Cervene vino som zial v nemcine nenasla. Niekedy si nieco pozriem sama, ked je v praci, ale tiez ma to samu pozerat nebavi.
lusinkab
 fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/1781460_102011589...
 fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/v/t34/1620151_102011589...
Mila @frezia dakujem za super recept budem robit urcite castejsie zmes a chut korenin je neskutocna a vsetkym odporucam vyskusat :-) koriandrove semienka som si najprv oprazila a pouzila som len kuracie nozky :-) priatel akurat dosiel domov z prace a hned utekal do kuchyne ,ze co to tak krasne vonia a uz je rovno z panvice :-) takze u nas to tvoje kurciatko malo velmi velky uspech
1x frezia
frezia
@lusinkab , velmi sa tesim, ze vam chutilo. Na tento recept sa da pouzit hociktora hydina. V povodnom recepte bola pouzita sliepka.
Zdravim ta z Berlina:))