Semienkový chlieb
Foto: mirkajan
Môj najnovší chlebový favorit. K receptu na tento chlieb som sa dostala vďaka tomu, že mladšia dcéra mala notebook v oprave a v tom Zobraziť celý popisMôj najnovší chlebový favorit. K receptu na tento chlieb som sa dostala vďaka tomu, že mladšia dcéra mala notebook v oprave a v tom čase si zobrala môj, ktorý mám v kuchyni a používam ho ako kuchársku knihu. Bola som nútená prehrabať sa receptami, ktoré mám povystrihované z časopisov a tento recept je jeden z nich. Skúšala som už viacero receptov na semienkové chleby, ale až tento mi chutí, jedla by som ho aj samotný.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
100 g |
|
160 g (alebo pohánkové) |
|
200 g |
|
30 g |
|
40 g (alebo pekanové) |
|
50 g nelúpané |
|
20 g |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
360 ml |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Kokosový olej rozpustíme, ľanové semienka zomelieme (ja to robím v mlynčeku na kávu).
- 2
Potom dáme do misy všetky suroviny a poriadne premiešame. Ja používam najčastejšie bezlepkové ovsené vločky, ale skúšala som už aj pohánkové alebo quinoové.
- 3
Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie a semienkovú zmes rozotrieme do formy, aby ju celú vyplnila (moja chlebíková forma má rozmer 25x12x6 cm a aby chlieb nebol príliš nízky, musím do nej dať 1 a 1/2 dávky cesta). Povrch cesta uhladíme a necháme odstáť 2 hodiny.
- 4
Rúru predhrejeme na 200 °C. Pri tejto teplote pečieme chlieb 30 minút (pri 1 a1/2 dávke 35 minút), po tejto dobe vyberieme a chlieb opatrne vyklopíme z formy na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa upiekla aj spodná strana. Teplotu rúry znížime na 170 °C a dopekáme ešte 45 (55 minút). Krájame po vychladnutí. Ja zvyknem chlieb nakrájať, skladujem v mrazáku a rozmrazujem potrebný počet krajcov opečením v hriankovači.
Tiež chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu