Semienkový chlieb
Semienkový chlieb

Semienkový chlieb

mirkajan - fotkamirkajan, 3. septembra 2019
Semienkový chlieb
Foto: mirkajan

Môj najnovší chlebový favorit. K receptu na tento chlieb som sa dostala vďaka tomu, že mladšia dcéra mala notebook v oprave a v tom čase si zobrala môj, ktorý mám v kuchyni a používam ho ako kuchársku knihu. Bola som nútená prehrabať sa receptami, ktoré mám povystrihované z časopisov a tento recept je jeden z nich. Skúšala som už viacero receptov na semienkové chleby, ale až tento mi chutí, jedla by som ho aj samotný.

8-10
porcií
15 minút
príprava
75-90 min minút
na 200 °C

Suroviny

100 g
160 g (alebo pohánkové)
200 g
30 g
40 g (alebo pekanové)
50 g nelúpané
20 g
1 ČL
1 PL
360 ml
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kokosový olej rozpustíme, ľanové semienka zomelieme (ja to robím v mlynčeku na kávu).

  2. 2

    Potom dáme do misy všetky suroviny a poriadne premiešame. Ja používam najčastejšie bezlepkové ovsené vločky, ale skúšala som už aj pohánkové alebo quinoové.

  3. 3

    Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie a semienkovú zmes rozotrieme do formy, aby ju celú vyplnila (moja chlebíková forma má rozmer 25x12x6 cm a aby chlieb nebol príliš nízky, musím do nej dať 1 a 1/2 dávky cesta). Povrch cesta uhladíme a necháme odstáť 2 hodiny.

  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Pri tejto teplote pečieme chlieb 30 minút (pri 1 a1/2 dávke 35 minút), po tejto dobe vyberieme a chlieb opatrne vyklopíme z formy na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa upiekla aj spodná strana. Teplotu rúry znížime na 170 °C a dopekáme ešte 45 (55 minút). Krájame po vychladnutí. Ja zvyknem chlieb nakrájať, skladujem v mrazáku a rozmrazujem potrebný počet krajcov opečením v hriankovači.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: