Semienkový chlieb

Semienkový chlieb

Autor receptu: mirkajan

Môj najnovší chlebový favorit. K receptu na tento chlieb som sa dostala vďaka tomu, že mladšia dcéra mala notebook v oprave a v tom čase si zobrala môj, ktorý mám v kuchyni a používam ho ako kuchársku knihu. Bola som nútená prehrabať sa receptami, ktoré mám povystrihované z časopisov a tento recept je jeden z nich. Skúšala som už viacero receptov na semienkové chleby, ale až tento mi chutí, jedla by som ho aj samotný.

8-10
porcií
15 minút
príprava
75-90 min minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kokosový olej rozpustíme, ľanové semienka zomelieme (ja to robím v mlynčeku na kávu).
  2. Potom dáme do misy všetky suroviny a poriadne premiešame. Ja používam najčastejšie bezlepkové ovsené vločky, ale skúšala som už aj pohánkové alebo quinoové.
  3. Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie a semienkovú zmes rozotrieme do formy, aby ju celú vyplnila (moja chlebíková forma má rozmer 25x12x6 cm a aby chlieb nebol príliš nízky, musím do nej dať 1 a 1/2 dávky cesta). Povrch cesta uhladíme a necháme odstáť 2 hodiny.
  4. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pri tejto teplote pečieme chlieb 30 minút (pri 1 a1/2 dávke 35 minút), po tejto dobe vyberieme a chlieb opatrne vyklopíme z formy na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa upiekla aj spodná strana. Teplotu rúry znížime na 170 °C a dopekáme ešte 45 (55 minút). Krájame po vychladnutí. Ja zvyknem chlieb nakrájať, skladujem v mrazáku a rozmrazujem potrebný počet krajcov opečením v hriankovači.