Semienkový chlieb bez múky (fotopostup)

tiginko - fotkatiginko, 26. januára 2014
Semienkový chlieb bez múky (fotopostup)
Foto: tiginko

Tento recept som dostala, vraj patrí medzi tzv. paleo recepty. V poslednom čase sa snažíme s dcérou stravovať sa nízkosacharidovo a veľmi nám vyhovuje Zobraziť celý popisTento recept som dostala, vraj patrí medzi tzv. paleo recepty. V poslednom čase sa snažíme s dcérou stravovať sa nízkosacharidovo a veľmi nám vyhovuje táto výborná alternatíva chleba.

10 minút
príprava
84 minút
na 160 °C

Suroviny

3/4 hrnčeka
3/4 hrnčeka
3/4 hrnčeka
200 g
1 ks ( alebo biela)
3 ks
3 ČL (alebo vínny)
1,5 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny spolu s cibuľou nakrájanou na kusy vložíme do mixéra (tzv.procesor, klasický mixér s vysokou nádobou nie je vhodný) a dôkladne vymixujeme na hladkú hmotu (cca 4 min).

    Semienkový chlieb bez múky (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Hmotu vylejeme a urovnáme do formy na chlebíček, vystlanej papierom na pečenie. Papier necháme s trochu dlhšími okrajmi.

    Semienkový chlieb bez múky (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Papierom prekryjeme povrch chlebíka a formu vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov.

    Semienkový chlieb bez múky (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 45 min, potom odkryjeme a pečieme ďalších 15 min. Chlieb vyberieme, po chvíli preklopíme na dosku a stiahneme papier.

    Semienkový chlieb bez múky (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Týmto by sme mohli recept ukončiť, ale vrelo odporúčam ešte pre zlepšenie kvality a eliminovanie prebytočnej vlhkosti pokračovať takto: chlieb po krátkom schladnutí nakrájame na hrubšie plátky, poukladáme na papierom vystlaný plech...

    Semienkový chlieb bez múky (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    ...a z každej strany zapečieme po cca 12 min tiež na 160 stupňov. Chlieb je vláčny, veľmi chutný a kupodivu pekne drží pokope a nerozpadáva sa.

    Semienkový chlieb bez múky (fotopostup) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ocko
ten hrncek je akej velkosti inac to je nieco co mam rada same zrniecka vdaka a zajtra budem piect:).
havino
čo vidím bez múky otváram a ako dobre som urobila, mám teraz svoj ražný, ale dojem ho a pečiem tento tvoj 5* je málo za takýto recept pre mňa
tiginko
práve ho chrúmem čerstvo upečený, vtedy je úplne najlepší. Ďalší deň trošku zvlhne, ale nevadí... vďaka baby
iwusha
super receptík, určite vyskúšam, keďže sa stravujem bezpšenične :)
havino
to nevadí, ja si pečiem ražný a ten je tiež, že uplne vlhký a stále, ja som rada, že si aspon takého môžem dopriať s pomazánkami a nepribrať, donedávna som len knackebrot chrumala veru
mariamka
asi mi padne sanka,, tento "vtaci zob" je chlieb? :) tigi mas guraz na tieto experimenty, rada sa poucim, vyzera ozaj jedlo
celka1
tak to musím vyskúšať :) . Vyzerá to skvelo.
tiginko
mne tiež padla sánka, keď som dostala recept a prvý krát ochutnala @mariamka ... skúste keď máte chuť, hlavne je to pomerne jednoduché
zuzkabluzka
presne, zaujimavy....a kolko vydrzi? kedze u nas by som nan bola sama, co povies keby som si pred bodom c.5 dala kus zmrazit?
elixir
Zaujímavý chlebík... odložím na odskúšanie... :)
eviana
Tak toto sa mi veľmi páči, toto isto vyskúšam, paráda, ďakujem za vloženie receptu @tiginko :)
tiginko
@zuzkabluzka tento chlebik sme zatiaľ piekli dnes tretí krát. Upiekla som ho na lyžovačku v zahraničí a týždeň nám vydržal v plastovej krabici v chladničke úplne v pohode. Bol síce trochu vlhší, ale nevadilo to. Ale inak nevidím dôvod, prečo by nemohol byť zamrazený, sama by som to tak kľudne riešila. Som rada, že sa vám všetkým páči, stojí za to
jerica
Aj mne sa páči, zaujímavé, vajíčka urobili svoje (drží po kope), určite si recept ukladám:-)
an3da
No toto vyskúšam - veľmi pekne vyzerá a cítim ako vonia...Ked nemam cukinu - dalo by sa tam pridať niečo iné, možno?
neposed
uplna parada, uzasny recept. V akej forme si to piekla? To nie je forma na biskupsky chlebik, to je rimsky hrniec? Zaujima ma to kvoli objemu.
kredenc
zuzkabluzka, pýtaš sa ... kolko vydrzi? kedze u nas by som nan bola sama, ...
Ty musíš mať veľmi rozumnú rodinu.
pipnat
ja ho určite upečiem...aj keď vzhľadom na zloženie sa mi zdá síce veľmi zdravý, ale asi dosť kalorický..?určite však vyskúšam aj s tým dodatočným dopečením:)krásna fotka:)
afataga
ochutnala by som, ale piect ho nebudem, radsej si odvalim z toho suseneho kare :-), pozor aby si sa nezmenila zo zabky na vtacika :-)
elysa
zaujímavý....aj som ho uložila, hádam sa odhodlám...
tiginko
@pipnat je fakt, že nad kalorickými hodnotami sa veľmi nezamýšľam, mám iný hodnotový rebríček :-) ... vďaka za pochvalu, aj ostatným dievčatám
@afataga bohužiaľ mäsko sa minulo, musím naložiť už konečne aj ja tú vysnívanú panenku... neboj, ja to zrno niečím vždy vyvažujem, keby si videla, ako sa na tomto chlebíku dobre vyníma taká dvojcentimetrová domáca pečeňovka, alebo slaninka!
tiginko
jejda @neposed prehliadla som tvoju otázku... samozrejme nie je to rímsky hrniec, ten vyzerá úplne inak a býva väčší. Je to forma na biskupský chlebíček, myslela som si, že je to z postupu, kde som písala o forme na chlebíček, jasné. Prepáč
andiss
@tiginko veľmi sa mi to páči, super tip k ľahkej desiate.. dá sa to upiecť aj v inom myslíte? Nemám formu na srnčí chrbát alebo biskupický chlebík :-(
kali
Je super, ja som nemala cukinu, tak som dala jablcko:-) . A pridala som aj chia semiacka a je vyborny. Dakujem za recept.
tiginko
nemáš začo @kali , nech ti padne na úžitok ... určite pôjde aj s mrkvou, chcem tiež vyskúšať aj iné možnosti
ywett
zaujimavý, ale krásny chlebík...rada by som ochutnala :)
franca1
tak to vyzerá veľmi dobre, najbližšie vyskúšam a už teraz sa na to teším
franca1
chlebík upečený a chutí výborne. odporúčam každému. ja som pridala aj zopár celých semienok, lebo sa mi to zomlelo jemnejšie. ďakujem z skvelý recept :-)
tiginko
to musíš mať asi riadneho diabla ten mixér @franca1 , my to nemávame úplne najemno...práve teraz sme na odporúčanie jednej kamarátky najprv zomleli semienka takmer na múku a potom sme z nej upiekli chlebík. Zdá sa nám taký kompaktnejší, ráno po vychladnutí okoštujeme. A nedávali sme cukinu, ale paradajky a ochutili sme pre zmenu bazalkou...
saracake
Ukladám a keby nebola polnoc, hneď vyskúšam. Vďaka za inšpiráciu.
katka78
Práve ho pečiem, vonia nádherne som veľmi zvedavá na výsledok :-)
katka78
Tak je dopečené, 4ks som zvlášť zapiekla, zvyšok nechala len tak, ale sa mi vidí, že naozaj je lepšie ho ešte nakrájať a zapiecť, aby sa presušil. Ďakujem za recept!


tiginko
Katuška som rada, že si sa nechala inšpirovať, dúfam, že vám chutí tak ako nám. Pečiem ho už pravidelne, a nielen ja, recept našiel odozvu aj v iných kuchyniach :-)
caterina
vyskusala som ho aj ja a okrem toho, ze je chutny, neskutocne krasne vonia pocas pecenia ;) Nabuduce akurat dam trosku menej oleja, lebo uz semienka ho obsahuju dost
tiginko
vonia pri pečení naozaj neuveriteľne, ako pečená kačka :-)
jarina
Práve som ho upiekla, je úžasný, chutný a voňavý. Dávku som si ale upravila keďže ho papám len ja a dcéra. Ďakujem za receptík, mám rada zdravé veci a hlavne bez múky.
tiginko
teší ma @jarina , že ti chutí. My ho jeme tiež len dve s dcérou, vydrží v chladničke v dóze aj týždeň
marikafil
mne tento recept nejako ušiel, dostala som sa k nemu cez Tvoj odkaz pri inom - určite ho vyskúšam!
terinka55
@tiginko , skoro tu plačem nad takouto dobrotou a ja si musím nechať zájsť chuť :-( Parádny je!!!!!
happychef
Kedze sa snazim stravovat Paleo, tento chlebik urcite vyskusam!!! Vyzera super!
stwemi
Dobry den, technicka otazka: cielom procesoru je vsetky suroviny len spojit, zmiesat alebo sa v nom semienka podrvia, rozomelu, posekaju....?
Nie som si ista, co je vlastne procesor - dedukujem ale, ze nadoba s "S" nozom.
Dakujem!
tiginko
@stwemi hmota má byť rozmixovaná, nielen spojená. Isteže to nie je úplne hladké, ale semienka sú posekané, je to vidieť aj na fotke. Máš pravdu, food procesorom sa nazýva nádoba s "S" nožom. Neviem ako by som ju pomenovala typicky slovensky, lebo mixérom nazývam iný spotrebič. Nemáš za čo :-)
charonswife
recept je pôvodne z itesco stránky , "chlebík" je skutočne výborný.
Miesto cukety môžete použiť aj mrkvu, petržlen, (z tých bude menej vlhký, stále však výborný), tekvicu.
Naposledy som zabudla na cibuľu, nevadilo ani tak, potom je menej náchylný na kvasenie.
A samozrejme ako všetky tieto špeci chleby, je úplne famózny opečený na spôsob hrianky, samozrejme s olejom opatrne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia