Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..)

katka78 - fotkakatka78, 3. júla 2016
Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..)
Foto: katka78

Chlieb je pre mnohých základom stravy, lenže niekedy sa stane, že človek, ktorý ho bol celý život zvyknutý jesť, ho zrazu jesť nemôže. Zvyk Zobraziť celý popisChlieb je pre mnohých základom stravy, lenže niekedy sa stane, že človek, ktorý ho bol celý život zvyknutý jesť, ho zrazu jesť nemôže. Zvyk je železná košeľa, chlieb chýba. Niekedy veľmi. Keď je problémom "len" lepok, múka sa dá nahradiť bezlepkovým variantom, ale čo ak nemôže ani ten? Toto je alternatíva chlebíka pre tých, ktorí toho viac nemôžu ako môžu a medzi tým, čo výnimočne môžu, sú aspoň semienka a niektoré oriešky. Ostatní ho samozrejme môžu skúsiť tiež, je veľmi chutný :-)

8 - 10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

50 g
50 g
50 g
30 g
30 g
10 g
10 g
1 PL
1 čl
podľa chuti
1 dl




Postup

  1. 1

    Aj keď tu už je chlieb na podobnom princípe od @tiginko (chutný, mám viackrát vyskúšané), predsa je tento úplne odlišný. Chuťou, zložením, konzistenciou.

  2. 2

    Mandle a tekvicové jadierka trochu podrvím, ľanové a sezamové semienka zomeliem na prášok (v mlynčeku na kávu). Všetky suroviny v miske spolu dobre premiešam, olej a vodu pridávam nakoniec. Zmes nechám odstáť 10 - 15 minút.

  3. 3

    Medzitým si papierom na pečenie vyložím vhodnú nádobu (keramickú misku, pekáčik), stačí niečo menšie, chlebík nie je veľký. Odležanú zmes preložím do nádoby na pečenie a lyžicou dobre utlačím, aby sa čo najviac odstránili prípadné vzduchové bubliny. Pečiem 1 hodinu na 180 °C. Po upečení chlieb opatrne vyklopím a nechám na mriežke vychladnúť.

    Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..) - obrázok 3
  4. 4

    Chlebík je menší, ale pomerne sýty.

    Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..) - obrázok 4
  5. 5

    Nie je vlhký ako podobné typy chleba (s pridaním vajca, alebo zeleniny), je skôr chrumkavý.

    Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..) - obrázok 5
  6. 6

    Z tejto dávky vyjde 8 - 10 plátkov.

    Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebík je ideálny pre tých, ktorí nemôžu lepok, alebo ani niektoré bezlepkové múky, držia redukčnú diétu, musia prijímať nízko sacharidovú stravu, potrebujú/chcú si upraviť trávenie a podobne. Je vhodný aj pri protiplesňovej/protikvasinkovej diéte, paleo, či vegan strave. Skladujem ho v ľanovej utierke, je malý, skonzumuje sa rýchlo.

    Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..) - obrázok 7
  8. 8

    Pôvodný recept je zo stránky paleosnadno.cz, len som ho máličko upravila pre naše potreby. Oriešky a semienka sa dajú rôzne obmieňať, pozor však na zachovanie pomeru, aby bol chlebík celistvý a tiež prosím nevynechajte ľan, ktorý slúži ako spojivo namiesto vajca a drží chlebík pokope.

    Semienkový chlieb (bez múky, lepku, vajec, kvasníc, kypridla..) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
To by bol chlieb aj pre mňa, @Katka78 ,lenže ma v poslednej dobe hnevajú zuby.Majú nárok,koťuhy,veď slúžia celý život.Takže im uľahčím prácu a skúsim oriešky nasekať drobnejšie,niečo pomlieť a či bude chlieb aj konzistentný-uvidím.Ale vyskúšam a dám vedieť a Tebe pekný deň :-)
haji
Plný souhlas @Frezia68 , můj chrup je též ojetina, ale stále "chrumkám", zatím. Haha Krásný den, Kati, chlebík se ti povedl! Přeji krásnou neděli!
jamarlen
si šťastná žena, môžeš semienka a oriešky…mojej sestre už zostáva len ryža a brokolica….
katka78
Vitajte u mňa pod receptom, ďakujem za reakcie :-) @tiginko som zvedavá na odozvu. Mne veľmi chutí, oriešky sú po pečení krásne voňavé. @Frezia68 myslím, že to bude držať pokope aj tak na drobnejšie. Inak mám ešte jeden semienkový (ľanový) a ten je mäkký, len už doňho idú vajíčka. Vyzerá takto

Recept pridám. Chuťovo mi vyhovuje viac tento semienkový, ale ten je zas taký pevnejší. Ja ich podľa potreby striedam. Ďakujem a pekný deň/večer aj ja želám :-)
@Haji ďakujem a tiež ešte pekný zvyšok nedele prajem :-)
@Jamarlen ja zatiaľ obmedzenia nemám, chlebík nepečiem pre seba, ale chutí mi, tiež si z neho dám. Inak keď som sem recept písala, presne mi napadlo, že tí, čo nemôžu orechy majú smolu, ale vzápätí mi napadlo, že však oni zase možno môžu aspoň nejaké múky. Kto ako. Sestra asi toho tiež môže viac, než len ryžu a brokolicu, či? Z ryže sa dajú robiť rôzne placky ako náhrada chleba a z ryžovej múky sa tiež dá piecť, len u nás je ryža problém, ja ju použiť nemôžem. Ani orechy nemôžem použiť všetky, len asi 4 druhy, ale vďaka aspoň za ne.
1x haji
slavka2012
@Katka78 , pekny chlebik. Ja robievam podobny- len namiesto mandli davam psenove a pohankove vlocky v pomere 1:1, ostatne semienka podla chuti, bez orechov a vajec. Pred pecenim 6 hodin odpociva v chladnicke a za ten cas zvacsi objem. Po upeceni je vo vnutri vlhkejsi. Urcite sa budem inspirovat aj tvojou verziou, pridam konopne semienka.
havino
pekný, zdravý chlebík, aj mi až ľúto každého čo nemôže iné, ja síce upečiem si ho, ale pre zdravší pocit, dietnejší, ale aj zahryznem, opáčim a s chuťou zjem môj kváskový chlieb, ale tí čo ozaj nemôžu všetko ako ja, hod si odopieram, ľúto mi to je @Kati , páči sa mi Tvoj prístup, že myslíš aj týmto smerom na iných a ponúkaš nové, nepoznané, vdaka Ti za nich, nech im pomôže tento recept a nech sa nasýtia a neublížia si
katka78
@Slavka2012 ďakujem za tip, znie to dobre. Koľko vody prosím dávaš na aké množstvo pšena a pohánky? Na akej teplote potom piecť? Vyskúšala by som pre zmenu.
@Tanicka , ja som tiež tak na tom ako ty, raz kváskový, inokedy pečivo z kvasníc, potom takto odľahčene, ako kedy mám chuť, niekedy ju zas aj vôbec nemám na chlieb a pečivo, ale aj tak pečiem, lebo keď nie pre seba, tak pre druhých. S touto "inou" stravou to najskôr bolo zúfalstvo, ale už som sa celkom zorientovala, hlavne sa už dostavili aj pozitívne výsledky na zdraví, sme jednoznačne na dobrej ceste, aj bolesti ustúpili, pre mňa to je obrovská motivácia. Jasné, tá strava je totálna zmena, hneď išli aj nejaké kilá dolu, ale mám disciplinovaného pacienta :-) Pre mňa je dôležité, že netrpí hladom a keď má chuť na niečo klasické, skúšame vymyslieť alternatívu, ktorá by to jedlo ako-tak priblížila. Ale veď ty vlastne vieš o čom hovorím, sama sa s láskou staráš o blaho toho svojho človeka najmilšieho :-)
@Monty469 ďakujem :-) Hodí sa aj pre tých, čo múku síce môžu, no chcú si stravu trošku odľahčiť.
@Violetacamorova pokojne môžeš, ja už som ho tiež niekedy vynechala a chlebík držal pokope, ľan urobil svoje.
slavka2012
@Katka78 : 100g psenovych, 100g pohankovych vlociek, 60g slnecnicovych semiacok,60 g tekvicovych jadierok, 2 PL psylia, 2PL chia semienok, 20 g lanovych semien, 1 kavova lyzicka soli, trochu rasce, 400-420 ml vody. Vsetko zmiesame, chlebovu formu vystelieme papierom na pecenie, vlozime cesto a nechame 6 hodin oddychovat v chladnicke. Pecieme na 180 stupnoch cca 30 minut, vyberieme, obratime na papieri, opat vlozime do rury a pecieme este priblizne 20 minut.vychladnuty pokrajame na krajce (cca 15), mozeme este cvilu susit v rure rozlozene na plechu. Ak nesusime, je chlieb v strde vlhkejsi, podobny makrobiotickym chlebom. Cast pohankovych vlociek som uz nahradzala aj ryzovymi, tiez je to dobre.
maja333
Vyborny, rychly a lahky recept! Chlebik chutil fantasticky! Ja som nepouzila mandle ale dala som viac sezamu a slnecnicovych semien.


katka78
@Maja333 Ďakujem pekne za odozvu a navyše aj peknú foto ☺ . Som rada, že chlebík chutil a recept splnil svoj účel. Maj sa pekne ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia