Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej fotorecept
Foto: iva63
môj dnešný výtvor-:) žemle sú ľahučké, vláčne...
8
porcií
porcií
20-25 minút
na 220 °C
na 220 °C
Postup
-
1
zo všetkých surovín vymiešame hákmi cesto...
-
2
ihned po vymiesení dáme cesto na dobre pomúčenú dosku...ja som múčila celozrnnou pšeničnou múkou
-
3
rozdelíme na 8 častí
-
4
kazdú časť vypracujeme a vložíme do formy...
-
5
prikryjeme ľanovou utierkou a až teraz necháme kysnúť 2 hodiny..ničím nepotierame...pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov 20-25 minút
-
6
ihneď po upečení preložíme na mriežku a necháme dôkladne vychladnúť
-
7
-:)
-
8
žemla v reze, prekrojená nožíkom
-
9
žemla voľne rukou "rozpolená"
@evusik tiež Ti ďakujem za komentár...v tej forme sa naozaj výborne pečie...aj u mňa ma všestranné využitie, som s ňou spokojná! doporučujem-:)
1*
@violetacamorova samozrejme, že nemusíš dať pšeničný sirup...daš cukor... určite budeš mať cesto krásne bublinkové aj bez neho-:) dlhšie s ním pracuj...dôležitý je ten čas kysnutia..nech sa ti darí-:)
milá @afataga pobavila si ma -:)))) a poviem ti, že keď pečiem pagáče, tak mi tiež najlepšie chutia tie vykotené - šišaté!-:)
všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...a samozrejme, že forma nie je potrebná...žemle vyzerajú a chutia úžasne aj bez nej...ja som receptom chcela iba ukázať, ako sa tá forma da využiť...prajem krásny deň...-:)
@evanaaa ja slady veľmi rada používam... robím fajnový chlebík, kde dávam jačmenný slad...a čo sa týka toho pšeničného, ten dávam do všetkých pečív, nemusím pridať iné sladidlo...celozrnnú múku majú všetky predajne zdroj...tam je tiez regal so zdravou výživou tam som objavila proso, špaldovú krupicu,kukuričnú múku a tiež tú ražnú, z ktorej som piekla žemličky...kukuričnú múku používam...robím z nej muffiny...pečiem jablkový koláč, aj wafle som robila...vlastne ju miešam s klasickou múkou...výrobky majú výraznú žltkastú farbu...mám aj recepy z tej ryžovej krupičky, ale zatial som to nepiekla, upečiem, vyskúšam a dám na varechu-:)
@mia2404 tiež som piekla žemle aj voľne bez formy-:) boli super!
Sikovna @iva63 , velmi sikovna a napadita.