Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 4. marca 2013
Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept)
Foto: iva63

môj dnešný výtvor-:) žemle sú ľahučké, vláčne...

8
porcií
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

190 g
80 g
20 g
250 ml
10 g
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    zo všetkých surovín vymiešame hákmi cesto...

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ihned po vymiesení dáme cesto na dobre pomúčenú dosku...ja som múčila celozrnnou pšeničnou múkou

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozdelíme na 8 častí

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kazdú časť vypracujeme a vložíme do formy...

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prikryjeme ľanovou utierkou a až teraz necháme kysnúť 2 hodiny..ničím nepotierame...pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov 20-25 minút

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ihneď po upečení preložíme na mriežku a necháme dôkladne vychladnúť

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    -:)

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    žemla v reze, prekrojená nožíkom

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    žemla voľne rukou "rozpolená"

    Žemle z múky celozrnnej pšeničnej a celozrnnej ražnej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

danda3
Tie sa Ti vydarili, paráda, u mami som videla takú formu a nevedela som, čo v nej piecť, pôjdem si ju vziať, dúfam, že ju brat nevyhodil.
evusik
krásne, krásne, krásne a určite aj chutné :-) ja tiež pečiem v tejto forme všeličo aj takéto malé bagetky ale najčastejšie sladké briošky... alebo zapekané zemiaky, je to skvelá forma a má všestranné použitie...
iva63
@danda3 milá Darinka...strašne rada Ťa tu opäť vidím!...nestíham síce komentovať recepty, ale poctivo všetky čítam, ukladám, skúšam...a tvoje krásne výtvory mi tu veľmi chýbali-:) ďakujem
@evusik tiež Ti ďakujem za komentár...v tej forme sa naozaj výborne pečie...aj u mňa ma všestranné využitie, som s ňou spokojná! doporučujem-:)
afataga
akoby ich jedna mater mala :-) ved som kukala, ze preco ich mas take rovnake, potom som videla formu, vyzeraju chutne, moje su vzdy kazda ina, ale to nevadi, zjedia sa aj tak
izabella929
@danda3...vitaj na Vareche.-) chýbala si mi veľmi a už som mala zajačie úmysly, že pôjden niekam za tebou.-) teším sa veľmi, že ťa tu opäť vidím...))))))))))
havino
Ivka, super sa ti podarili, pekné, ten plech ti závidím, idem hned aj na nete pohladať, aj tento tvoj aj na bagety. Tiež ma už dlho drží a myslím, že snad nepustí vypekanie pečiva, chlebov a kombinujem múky, semiačka jedna radosť.
iva63
ďakujem dievčence...-:) formu som videla bežne v tescu, alebo v lidl...tú bagetovú som objednala z netu-:)

sovka62
Krásne, keď zase raz bude forma v Lidli, už si ju určite kúpim a potom vyskúšam.
violetacamorova
Krasne su, tie fotky v reze nemaju chybu. Formu nemam a ani ten psenicny sirup, dufam ze aj bez neho budu take pekne dierkovane ako su tvoje. Teraz mam zamiesene na zemle od @babkamt ku ciganskej a tvoje urobim nabuduce.
martamm
Ivka, ako vždy "na výbornú". Videla som ten plech v lidli, ani mi nenapadlo, že sa dá takto použiť, kúpim a upečiem, máš naozaj fantastické recepty, ďakujem :)
medovnicek
Ivka veľmi sa ti vydarili, túto formu som kedysi dávno videla v Lídli, ale nevedela som , že na čo by som ju asi využila a teraz už viem, ak ju tam uvidím, tak si ju istotne kúpim a upečiem tieto žemličky podľa tvojho receptu
iva63
@medovnicek Ivi ja som s tou formou spokojná...pečiem v nej na sladko aj na slano...presne tak ako píše horevyššie aj @evusik...a ty tiež stále vypekáš a vymyšlaš, takže ju využiješ-:) ďakujem
@violetacamorova samozrejme, že nemusíš dať pšeničný sirup...daš cukor... určite budeš mať cesto krásne bublinkové aj bez neho-:) dlhšie s ním pracuj...dôležitý je ten čas kysnutia..nech sa ti darí-:)
milá @afataga pobavila si ma -:)))) a poviem ti, že keď pečiem pagáče, tak mi tiež najlepšie chutia tie vykotené - šišaté!-:)
všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...a samozrejme, že forma nie je potrebná...žemle vyzerajú a chutia úžasne aj bez nej...ja som receptom chcela iba ukázať, ako sa tá forma da využiť...prajem krásny deň...-:)
marikafil
krásne, aj ja by som vyskúšala - ale zaujíma ma,čo je to ten sirup pšeničný - dá sa kúpiť alebo si ho vyrábaš?
iva63
@marikafil jačmenný slad, pšeničný slad aj sirup si kupujem v zdravej výžive...alebo si ho objednávam z netu ...daj si do googlu sunfood...a tam najdeš všetko čo potrebuješ...je to podobné medu..len nie je taký sladký...-:) ďakujem, že ťa môj recept zaujal...nech sa ti darí-:)
mia2404
Sú fantastické tie žemličky, formu nemám , takže budú okrúhle kaiserky:-)
tatranka
Krásne,voňavé a zdravé žemličky.Ivetka si jednotka.Ja to už definitívne viem.Fandím ti a obdivujem tvoje umenie v kuchyni.
evanaaa
@iva63 , veru, ivka aj ja mám tú formu a dávno, len mi ju nemá kto naplniť, som asi lenivaá, dokonca som nedávno u nás v pr. Zdravej výživy mala v rukách aj ten obilný (?) sirup, neviem už aký a rozmýšľala som, či ho vziať. A dá sa použiť aj na iné, nekysnuté pečenie? Tie tvoje žemličky ma uchvátili a hlavne tie zdravé múky, musím ich pohľadať, ( v Kauflande?).
evanaaa
Práve mám v rukách nový leták Kaufland a je tam vraj :Kukuričná múka polohrubá a Krupička ryžová jemná, 400g/0,59 eur, kto vie, na čo sa zídu?
iva63
@tatranka milá Martuška ďakujem Ti zo srdca, lebo pochvala práve od Teba má pre mňa veľkú cenu-:) vážim si to...ďakujem Ti-:) budem sa snažiť aj naďalej
@evanaaa ja slady veľmi rada používam... robím fajnový chlebík, kde dávam jačmenný slad...a čo sa týka toho pšeničného, ten dávam do všetkých pečív, nemusím pridať iné sladidlo...celozrnnú múku majú všetky predajne zdroj...tam je tiez regal so zdravou výživou tam som objavila proso, špaldovú krupicu,kukuričnú múku a tiež tú ražnú, z ktorej som piekla žemličky...kukuričnú múku používam...robím z nej muffiny...pečiem jablkový koláč, aj wafle som robila...vlastne ju miešam s klasickou múkou...výrobky majú výraznú žltkastú farbu...mám aj recepy z tej ryžovej krupičky, ale zatial som to nepiekla, upečiem, vyskúšam a dám na varechu-:)
@mia2404 tiež som piekla žemle aj voľne bez formy-:) boli super!
sportak
Skvelý rcp. Na tú formu si musím počkať a potom to rozpečiem.
kuchticka
Velmi pekne! Ja peciem tiez iba take sisate, ale navadi nam to, len ked su dobre.
Sikovna @iva63 , velmi sikovna a napadita.
vareska1
Pane Bože, to je náááááádhera ..... hneď by som sa zahryzla :)
ursula4
@iva63 ďakujem za výborný recept.Tieto žemle pečiem 2x do týždňa,sú výborné.Dokonca chutia aj synovi,ktorý celozrnné pečivo neobľubuje.
iva63
@bambulka51 to som veľmi rada...prejdu vianoce a ideme nato...mám kopec zdravých receptov pripravených-:)
terinka55
Až teraz som náhodou zbadala tieto parádne žemličky. Sú super, ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia