Sekaná s kelom

bugout - fotkabugout, 9. decembra 2022
Sekaná s kelom
Foto: bugout

Je to taký môj zlepenec, čiže všetko sa dá zmeniť a upraviť podľa vlastných zvyklostí, ktoré aplikujete pri príprave sekanej... Taktiež posunúť pomer Zobraziť celý popisJe to taký môj zlepenec, čiže všetko sa dá zmeniť a upraviť podľa vlastných zvyklostí, ktoré aplikujete pri príprave sekanej... Taktiež posunúť pomer kel: mäso. Vo väčšine receptov čo som videl, sa použilo viac kelu ako mäsa. Ja som mal skrátka pol kila a pol kila, neplánoval som to, vyšlo to tak.

Suroviny

500 g mleté
500 g
1 ks
2 ks
1 ks väčšia
3-4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Kel zhruba desať až pätnásť minút povaríme, scedíme a dôsledne zbavíme vody (ktorú samozrejme použijeme do polievky). Cibuľu nakrájame a podusíme. Rožok natrháme a zalejem mliekom.

  2. 2

    Ak nemáme pomleté mäso, pomelieme ho aj s kelom a rožkom. Ja som mal pomleté, takže som kel spolu s rožkom nasekal vo foodprocesore, pridal k mäsu a spolu so zvyšnými surovinami zmiešal. Ja na to zvyknem používať mixér a hnetacie háky (5 minút). Mleté mäso skoro vždy robím takto mixérom. (Postup podľa surovín operatívne upravím. Napríklad keď robím guľky s ryžou, tu len na koniec vmiešam, nechcem, aby ju háky popučili)

  3. 3

    Mäso dáme do formy (ja používam na biskupsky chlebíček). Kto nevie len pripomeniem "poplieskať" mäso, aby dobre držalo a vytlačil sa vzduch. Ja to robím tak, že postupujem, ako keby som robil guľky najskôr vyformujem (len zbežne) guľku ktorú plesknem z ruky do ruky a potom ju plesknem do formy.... Takto postupujem s celou zmesou. Vrch urovnám a narežem mriežku. Celý tento postup som odkukal od @masiar50 za čo mu ďakujem.

  4. 4

    Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme 30 minút a dopečieme na 180 ešte zhruba 25 minút. Na iné teploty sa nepýtajte takto pečiem sekanú stále, prečo to už neviem.

Diskusia k receptu

kvakac
Aké jednoduché to vyzerá, len čí sa mi to podarí. Rozmýšľam ako to bude držať spolu. Tajomstvo bude asi dlhšom miešaní zmesi. Mäso keď sa dlhšie mieša púšťa bielkovinu a ta hmotu spája. No láka ma to skúsiť, musí to byť dobrota, to spojenie mäsa s kelom. Vďaka za recept a pekný víkend prajem.
bugout
@kvakac (9.12.2022 18:19)
Je to výborné kľudne skús. Ak, by si sa bál, že to nebude držať daj o vajce viac, alebo akýkoľvek spôsob aký máš na sekanú. Robil som to dnes prvý krát a drží to pekne. Áno pri mäsových zmesiach treba dlho miešať, preto používam ten mixér a hnetacie háky.
bugout
@kvakac (10.12.2022 08:27)

Ja mám jeden ale online synchronizácia medzi telefónom, tabletom, PC (značím tam všetko od receptov, nákupov, cez robotu až po všetko).... Keď ma napadne čo variť poznačím si aj to... Len ja zabudnem, že som si to vôbec poznačil 😂😂
chemik
@bugout (9.12.2022 18:25)

Kamarádi, vy jste asi zapomněli na řeznickou fintu přidat při hnětení nadrcený led, kdy ve směsi tuk s bílkovinou lépe zemulguje. Pak se to nerozpadá a drží pohromadě jako u kupované řeznické sekané.
bugout
@chemik (10.12.2022 09:05)

Vďaka za pripomenutie, priznám sa, že tento trik poznám, ale nikdy som ho neskúšal... Nikdy ma nenápadne dopredu nachystať ľad(štandardne ľad doma nemá, snáď len niekedy v lete). A ďalšia vec, bojím sa aby som ho nedal veľa a nebolo to potom riedke.
haji
Pěkný receptík, milé spojení kelu s mletým maskem. Strukturu nahoře vystříhnu také, ale musím si udělat suk na kapesníku! To je lepší než notes. Jen najít látkový kapesník.... haha Díky za inspiraci, jeden už neví co by vařil/pekl.
janger
@haji (10.12.2022 10:49), ja mam kapesnikov kopu! Ved vies, ze vsetko odkladam :-). Mam este z obdobia, ked som ja bola decko, haha. Tak uzliky mam na com robit ;-).
2x kvakac a haji
bugout
Ďakuje všetkým za nahliadnutie (a samozrejme aj za pochvalu). @haji @janger s kapesnikom by som mal rovnaký problém zabudol by som čo si mám vlastne pamätať 😂
1x haji
chemik
@bugout (10.12.2022 09:12)

Řezničtí mistři mají množství ledu v oku nebo hmotnostně v receptuře. Domácí alternativou je přidávat ledovou vodu zkusmo po lžičkách, což se při hnětení docela výrazně pozná.
1x bugout
bugout
@chemik (10.12.2022 18:44)

Obávam sa, že skôr umriem na starobu ako sa naučím od oka pridávať ľad do sekanej....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia