Foto: bugout
Je to taký môj zlepenec, čiže všetko sa dá zmeniť a upraviť podľa vlastných zvyklostí, ktoré aplikujete pri príprave sekanej... Taktiež posunúť pomer Zobraziť celý popisJe to taký môj zlepenec, čiže všetko sa dá zmeniť a upraviť podľa vlastných zvyklostí, ktoré aplikujete pri príprave sekanej... Taktiež posunúť pomer kel: mäso. Vo väčšine receptov čo som videl, sa použilo viac kelu ako mäsa. Ja som mal skrátka pol kila a pol kila, neplánoval som to, vyšlo to tak.
Postup
-
1
Kel zhruba desať až pätnásť minút povaríme, scedíme a dôsledne zbavíme vody (ktorú samozrejme použijeme do polievky). Cibuľu nakrájame a podusíme. Rožok natrháme a zalejem mliekom.
- 2
Ak nemáme pomleté mäso, pomelieme ho aj s kelom a rožkom. Ja som mal pomleté, takže som kel spolu s rožkom nasekal vo foodprocesore, pridal k mäsu a spolu so zvyšnými surovinami zmiešal. Ja na to zvyknem používať mixér a hnetacie háky (5 minút). Mleté mäso skoro vždy robím takto mixérom. (Postup podľa surovín operatívne upravím. Napríklad keď robím guľky s ryžou, tu len na koniec vmiešam, nechcem, aby ju háky popučili)
- 3
Mäso dáme do formy (ja používam na biskupsky chlebíček). Kto nevie len pripomeniem "poplieskať" mäso, aby dobre držalo a vytlačil sa vzduch. Ja to robím tak, že postupujem, ako keby som robil guľky najskôr vyformujem (len zbežne) guľku ktorú plesknem z ruky do ruky a potom ju plesknem do formy.... Takto postupujem s celou zmesou. Vrch urovnám a narežem mriežku. Celý tento postup som odkukal od @masiar50 za čo mu ďakujem.
- 4
Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme 30 minút a dopečieme na 180 ešte zhruba 25 minút. Na iné teploty sa nepýtajte takto pečiem sekanú stále, prečo to už neviem.
Tiež sekaná:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Je to výborné kľudne skús. Ak, by si sa bál, že to nebude držať daj o vajce viac, alebo akýkoľvek spôsob aký máš na sekanú. Robil som to dnes prvý krát a drží to pekne. Áno pri mäsových zmesiach treba dlho miešať, preto používam ten mixér a hnetacie háky.
Na zabúdanie je dobrý notes - ja mám dva.
Ja mám jeden ale online synchronizácia medzi telefónom, tabletom, PC (značím tam všetko od receptov, nákupov, cez robotu až po všetko).... Keď ma napadne čo variť poznačím si aj to... Len ja zabudnem, že som si to vôbec poznačil 😂😂
Kamarádi, vy jste asi zapomněli na řeznickou fintu přidat při hnětení nadrcený led, kdy ve směsi tuk s bílkovinou lépe zemulguje. Pak se to nerozpadá a drží pohromadě jako u kupované řeznické sekané.
Vďaka za pripomenutie, priznám sa, že tento trik poznám, ale nikdy som ho neskúšal... Nikdy ma nenápadne dopredu nachystať ľad(štandardne ľad doma nemá, snáď len niekedy v lete). A ďalšia vec, bojím sa aby som ho nedal veľa a nebolo to potom riedke.
Nemozem mat dva, lebo potom zabudnem, v ktorom mam co poznacene :-)
Řezničtí mistři mají množství ledu v oku nebo hmotnostně v receptuře. Domácí alternativou je přidávat ledovou vodu zkusmo po lžičkách, což se při hnětení docela výrazně pozná.
Obávam sa, že skôr umriem na starobu ako sa naučím od oka pridávať ľad do sekanej....
varecha.pravda.sk/recepty/kelovo-masove-fasirky/29228-rec...
boli fakt výborné a tiež tam bola dávka - koľko mäsa, toľko kelu. Tento recept mi pripadá jednoduchší na prípravu. Zatiaľ zakladám a určite urobím. Vďaka za recepet.