Sekaná

Sekaná s kelom

Autor receptu: bugout

Je to taký môj zlepenec, čiže všetko sa dá zmeniť a upraviť podľa vlastných zvyklostí, ktoré aplikujete pri príprave sekanej...* Taktiež posunúť pomer kel: mäso. Vo väčšine receptov čo som videl, sa použilo viac kelu ako mäsa. Ja som mal skrátka pol kila a pol kila, neplánoval som to, vyšlo to tak.

Suroviny

Postup

  1. Kel zhruba desať až pätnásť minút povaríme, scedíme a dôsledne zbavíme vody (ktorú samozrejme použijeme do polievky). Cibuľu nakrájame a podusíme. Rožok natrháme a zalejem mliekom.
  2. Ak nemáme pomleté mäso, pomelieme ho aj s kelom a rožkom. Ja som mal pomleté, takže som kel spolu s rožkom nasekal vo foodprocesore, pridal k mäsu a spolu so zvyšnými surovinami zmiešal. Ja na to zvyknem používať mixér a hnetacie háky (5 minút). Mleté mäso skoro vždy robím takto mixérom. (Postup podľa surovín operatívne upravím. Napríklad keď robím guľky s ryžou, tu len na koniec vmiešam, nechcem, aby ju háky popučili)
  3. Mäso dáme do formy (ja používam na biskupsky chlebíček). Kto nevie len pripomeniem "poplieskať" mäso, aby dobre držalo a vytlačil sa vzduch. Ja to robím tak, že postupujem, ako keby som robil guľky najskôr vyformujem (len zbežne) guľku ktorú plesknem z ruky do ruky a potom ju plesknem do formy.... Takto postupujem s celou zmesou. Vrch urovnám a narežem mriežku. Celý tento postup som odkukal od @masiar50 za čo mu ďakujem.
  4. Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme 30 minút a dopečieme na 180 ešte zhruba 25 minút. Na iné teploty sa nepýtajte takto pečiem sekanú stále, prečo to už neviem.