Segedínsky guláš

nigella87 - fotkanigella87, 23. októbra 2012
Segedínsky guláš
Foto: nigella87

Naša tradícia a klasika, nikdy sa nám nepreje :) Každý si ho "odvaril" nespočetne veľakrát.... Ja ho varím takto ;-)

5-6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
500 ml
3 dl
2 dl
1 ks
4 ks
3 čl
4-5 čl
2 čl
3-4 čl
1 kg
2 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si hlavné suroviny... mäsko som si nakrájala na stredne veľké kocky.

    Segedínsky guláš - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho hrnca som dala olej a pridala cibuľku nakrájanú nadrobno spolu s cesnakom aby sa opražili do sklovita.

    Segedínsky guláš - obrázok 2
  3. 3

    Do cibuľky som dala všetky koreniny - mletú rascu, papriku, majorán, korenie, soľ, pomiešala a do toho dala kocky mäska a nechala orestovať aby zostali z každej strany pekne obelené.

    Segedínsky guláš - obrázok 3
  4. 4

    .. podliala som vodou aby mäsko kúsok vyčnievalo a nechala som dusiť 15 minút.. občas som premiešala..

    Segedínsky guláš - obrázok 4
  5. 5

    Potom som pridala kapustu premiešala, priliala 2 dl vody, prihodila 2 bobkové listy a dusila ďalších 15 minút.

    Segedínsky guláš - obrázok 5
  6. 6

    Neskôr som do gulášu priliala 3 dl mlieka pomiešala a zakrátko smotanu na varenie zmiešanú s hladkou múkou. Počkala som pokým nezovrie a krátku chvílu som ešte povarila. Okerenila som a dosolila, poprípade možte pridať mletú červenú papriku aby bol kúsok oranžovejší ;-) Podávame ako ináč - tradične s kysnutým knedlíkom.

    Segedínsky guláš - obrázok 6

Diskusia k receptu

slappo
vyzera to dobre,blizi sa zima a toje typicka strava na zimu
vsimol som si ze vela ludi rad pouzivaju zdrobnliny-mäsko atd
Preco?
lorak40
Súhlasím,aj mne vadie zdrobneliny.Guľáš ukladám do KK a urobím v piatok večer.Jesť sa bude až v sobotu a nedeľlu
lorak40
Keď budeš prevárať mlieko v dvojitom hrnci a prikryješ tak šupka nebude.
rybarkuchar
Tak to je naozaj rýchlovka. Aj keď tlakový hrniec nie je moja obľúbená pomôcka. Je to úspora to áno, ale akosi mi chýba to občasné pomiešanie, nakuknutie a ochutnanie pripravovaného jedla.
izabella929
@rybarkuchar , robím aj ja presne tak...osobitne mäsko aj kapustu a potom zmiešam a dochuťím..krásne vyzerá aj tvoj recpet...)) už mi vykysla domáca kapustička, takže môžem variť...
duschko
Segedinsky robime skoro vsetci rovnako. Az na male rodinne vynimky. Ja to robim tak, ze v zaverecnej faze nedavam zatrepku, ale smotanu si prileje kazdy prisediaci sam podla chuti. Ako my na vychode hovorime, aj tak se da, - aj tak se da
wevewe
Pochybujem, ze MÄSKO bude po 30 minutach dusenia makke....len taky detail. Inak pekny fotorecept ;-)
anina6
no ked ho varíš v Zepteri, tak určite.
sjuz
Ja fakt nechápem význam tých ironických poznámok...viete to tu naozaj pekne znechutiť...ide o recept a výsledné jedlo - alebo o to, kto aký hrniec používa??? z podaktorých prispievateľ - ov/-ok mi je fakt zle.
nigella87
wevewe : áno ver never bolo úplne mäkké, inak by som dusila dlhšie :) koštovka predsa musela byť či je to ono... a ten slávny zepŤer by som radšej použila na tvrdú hovädzinu :-D
evanaaa
nedávno som ho robila, ale varím tiež tak ako ty, @nigella87 , papriku na cibuľku, mäso, neskôr pridám tú premytú kapustu, atď., len nedávam majoránku ( ide tam tá smotana), takto sa aspoň chute spoja dohromady. Neviem, prečo by som mala variť všetko zvlášť. A bez smotany to je už iná, obyčajná kapusta. Len mi asi dlhšie trvá to dusenie, kedy ako.
danka21
Je zo jednoduche syte jedlo. Ja ju robim tiez osobitne v 2 hrncoch. Pred na konci dochucujm kecupo a dobrou smotanou
hanes59
ja nakoniec opražím na oleji paradajkový pretlak (najlepší je z Lídlu vo sklenke ) pretlak pustí farbu do oleka a potom pridám aj s trochou pretlaku do už uvareného segediňaku .Dostane krásnu farbu s okani a chutí výborne .
PS : majorán by sa mal pridávať do jedla až po uvarení ,lebo varením môže zhorknúť .(inač ja do segedinského majoran vôbec nedávam )
vladi4444
oj ludia bozi,ake krasne su tie zdrobnelinky,lebo bez nich by bol nas zivot tvrdy a nudny.....
takto je zivot peknucky,milucky,a vsetko je na tomto svete radostnejsie !
1x sumec
julica
Veľmi pekné fotky a moje obľúbené jedlo :)
palki22
Pre rybara kuchara, ona nepouzila tlakovy hrniec, vid Foto, AJ napisala do vacsieho hrnca, avsak maso treba urcite viac podusit, si myslim...
používateľ nemá avatar
nkf
nkf
Toto Je fakt najlepsi recept co som nasiel na segedin, pravda sice ze kazdy ma ine chute, kazdopadne chcem dodat, ze ked som ho navaril v nemecku kolegovy ktory od nas odchadzal, tak chcel potom koli tomu segedinu ostat :D :D :D
dnes som dodrzal presne postup do bodky co obvykle nerobim tak som zvedavy a pridal som 3 cili papriky z nalevu, paradicka
Pozdravujem zo Stuttgartu, Peace
1x sumec
ribana
Recept je pekny a asi aj chutny vysledok , no ja robievam nas segedin bez majoranu lebo viem od mojej starkej (a ta pochadza od madarskych hranic ), ze do segedinskeho gulasa sa nedava majoranka, no kazdy si robi podla chuti. Tiez varim oddelene a az ku koncu zmiesam dohromady kapustu z masom no a nakoniec az je uvarene, tak pridam smotanu aj mlieko s troskou muky.
dorimanx
Výborný recept, len už by som nedal majorán a už vôbec nie 3čl pretože to úplne zmení chuť pripravovaného jedla. Inak mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia