Segedínsky guláš

viera1 - fotkaviera1, 26. novembra 2010

Viem si vychutnať jedlo,ktoré varí niekto iný a ja sama len premýšľam,ako nestáť pri sporáku viac,ako je potrebné,takže pridávam moju rýchlovku.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 gr.
800 gr
1 ks
1 čl
 štipka
1/2 čl, celá
1/2 čl, granulovaný
1/2 čl
 podľa potreby
1 čl




Postup

  1. 1

    Na cibuľovo-paprikovom základe orestujem priamo v tlakovom hrnci na kocky nakrájané mäso,pridám soľ,rascu,cukor,mleté č. korenie,cesnak.

  2. 2

    Scedenú /nepreplachujem/ kapustu dám na dosku a poprekrajujem krížom,aby som nemala dlhé časti kapusty.

  3. 3

    Pridám kapustu do tlakového hrnca a zalejem vodou cca 1/2 l.Uzavriem a keď začne vrieť,znížim teplotu o polovicu a nastavím minútku na 25min.Potom odstavím a po otvorení zavarím troškou smotany.Môže byť aj bez smotany.

Diskusia k receptu

milina
Takouto rýchlovkou varím seged v tlakovom hrnci aj ja. Kuchta je jedinečný pomocník v kuchyni.
honestka
Nech ziju pomocnici a hrnce v domacnosti co nam urychluju alebo zvyraznuju chut jedla!
Bez nich si neviem predstavit varenie... perfect! Kuchtu pouzivam od mojich zaciatkov kucharcenia, co je uz dlhooo....
viera1
Ja som len chcela dať tip neskúseným kuchárom a ženám,ktoré majú málo času.Vidím,že tu prispievajú aj skúsení kuchári,ktorí tieto rady nepotrebujú a tak by sa jedna rubrika mohla volať:AKO TO ROBÍM JA...Možno by sme sa zavďačili bezradným a hladným.
marienka44
Dnes to uvarim , ale zo sojovych kociek. Odkyslujem organizmus.Paci sa mi, ze tam nie je zasmazka alebo zatrepka z muky.
zdezda
i ja to tak robím, nedám dopustiť na starú dobrú kuchtu/ ešte z bývalej MĽR/, mnohé moje kamarátky sa jej boja a ja sa im smejem :-))
mojack
Akurat včera večer som tento receptik videla mimibazare. Zeby to bol ten isty?
nadia56
kuchta je super, ja v nej varim aj zemiaky-pokrajane na kusky/5 minut/, bielu ryzu/3 minuty-necham dojst v zatvorenej kuchte 10 min./ a natural ryzu varim 10 minut a nachavam dojst 20 minut, mam to odskusane, robievam len takto alebo v parnom hrnci :-)
viera1
@mojack ja som sa zaregistrovala v marci a pridala som to tu začiatkom apríla(všimni si dátum komentárov),takže neviem,kto a kedy to pridal na mimibazar.
evanaaa
Ja varím v kuchte len potraviny s dlhým časom zhotovenia, tie rýchle nie. Ale mám starú, tiež asi maďarskú už dlhé roky, ale som si kúpila v Kauflande jednu, ktorú nie a nie zatvoriť, jednoducho neviem na to prísť, tak som ju ešte nepoužila a to ju mám pár mesiacov.
duschko
Segedinsky varim takisto ako mnohi predomnou popisali. Na kuchtu nedam dopustit. Hlavne pre zaciatocnikov, ked robim cibulu, nastavim na minutkach max. 3 min. Cibulka je tak akurat. Potom pridam papriku masko a korenie. Ked masko pusti stavu, kuchtu zavriem a necham dusit max. 10 min. Dolozim poprekrajovanu kyslu kapustu, popripade dolejem vodu s kapusty a necham priblizne 3-4 min. Zatrepku nedavam, smotanu si kazdy naleje na pripraveny seg. gulas podla chuti. Dlzka casu asi zavisi od velkosti kuchty a mnozstva masa, ale priblizne by to malo byt OK.
duschko
Tie casy su odkedy zacne kuchta sa ozyvat, piskat. Nastavit cas a znizit velkost ohrevu.
mojack
viera1
asi je to veľká náhoda , receptov je na rôznych stránkach kopec,niekedy aj sú to v podstate rovnaké len niekto si niečo prehodí.Specialne som neskúmala každý a jeden z nich.Len ked som to uvidela aj s obrázkom tak som sa potešila , že varí v tlakovom hrnci.Ver- never a tu znova seged. v tlakovom hrnci , tak som rada tlakový hrniec funguje aj tu.Budem rada ak o svoje kulinárske zažitky V tlakovom hrnci sa s nami podelíš.
Ja varím aj plnenú papriku. 20 minút a mam to.
Tak sorry ak som sa ta dotkla
dorisa
Ja do segedínskeho gulášu tiež nedávam zapražku,ale jedine smotanu s trochou hl.muky. A jednoznačne dávam len kyslú smotanu vždy. Tak sme naučéní a tak nam to chutí. Tlakový hrniec nemám, ale ja rada varím a vyživam sa pri kontrolovaní jedla:))))))))
nika72
hm...prečo cukor do segedínu?????????????????????????to je asi omyl!!!!!!!!!!!!!
ejmepb
Ja k mäsu pridám 1 KL domáce hubové korenie.
viera1
@mojack nedotklo sa ma to.Ja som svoje recepty už raz stiahla kvôli niektorým komentárom a potom som si povedala,že možno tak jednoduché recepty pomôžu neskúseným a vrátila som to naspäť a nebudem sa tým zaoberať.
@nika72 do mnohých jedál pridám štipku cukru,cukor zvýrazní chuť a pri segedínskom guláši a kapustnici väčšinou ešte na konci varenia prilejem kapustovú vodu,ktorú som na začiatku scedila,aby to malo výraznú kyslú chuť.
nika72
ja som sa,čudovala preto,lebo cukor je dosť zatracovaný(zvlášť biely-biela smrť)a segedín je chutný keď je kyslý,ale koľko ľudí toľko chutí...prajem ešte veľa dobrých receptov...:o)
mojack
viera1,
Ja som tiež za to , že jednoduché recepty pomôžu neskúseným,
ale nemusí to vždy byt iba pre neskúsené.
- ja si myslím, že šikovná aj z jednoduchosti vie dobre navarit , a nemusí mat suroviny z tamtej a tamtej krajiny/ možno že ani na to nema čas behat po obchodoch a samozrejme eurošiky počita starostlivo....
viera1
@nika72 ide tam 1/2 čaj lyžičky cukru,to je zanedbateľné množstvo a ja tiež zastávam názor,že ak je niečo z kyslej kapusty,tak to má byť kyslé,preto kapustu nepremývam a na konci varenia ešte dolejem zcedenú vodu z kapusty.
tazla
no na tlakovy hrniec nedam dopustit ,napriklad si neviem predstavit varit fazulu v obycajnom hrnci
mariadra
evanaaa,
Tá kukta má vrchnák na spôsob tých starých maďarských? Ak áno, tak ho musíš mať pri vkladaní otočený o 90 stupňov oproti ušiam, potom vo vnútri pootočiť a zatvoriť.
marijanka712
@viera1 , vidim, že si praktická žena aj ja obdobným sôsobom pripravujem segedinský guláš , ale používam na to kuracie prsiam je to vynikajúce lahšie a ešte rýchlejšie.
kukulienka71
@viera1 ,presne takto pripravujem segedín aj ja:-)tlakového hrnca som sa bála skoro 20rokov(aj všetkého,čo páli a je pod tlakom),až nám Ježiško raz priniesol Tefal so 7 bezpečnostnými prvkami a odvtedy som v siedmom nebi...Tie fantastické chute,čo vyčaruje a hlavne úspora času a energie je na nezaplatenie!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia