Foto: zabiatko66
Tento recept ma naučila moja stará mama, keď ešte žila. Vravievala mi, že šošovička, fazuľa a hrach sa často varil na Liptove (dedina Okoličné Zobraziť celý popisTento recept ma naučila moja stará mama, keď ešte žila. Vravievala mi, že šošovička, fazuľa a hrach sa často varil na Liptove (dedina Okoličné pri Liptovskom Mikuláši), lebo ľudia nemali dosť peňazí a boli chudobní a táto polievočka nebola drahá a zasýtila.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľku, censak (4-5 strúčikov), slaninku nakrájame na drobno. Šošovicu si namočíme do vody.
-
2
V hrnci si rozpustíme bravčovú masť
-
3
cibuľku , cenak a slaninku opražime
-
4
pridáme hl múku a dusíme do zlatista
-
5
Pridáme feferónku a dusíme.
-
6
Zalejeme horúcou vodou a miešame, aby sa nám nevytvorili hrčky.
-
7
Pridáme scedenú šošovicu.
-
8
Pridáme koreniny, soľ, bobkový list a varíme až kým šošovica nezmäkne (asi 1 hod)
-
9
Na konci feferónku vyberieme a pridáme ešte 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Necháme 2 minutky prevariť a polievočka je uvarená. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu