Sedliacka šošovicová polievka

Autor receptu: zabiatko66

Tento recept ma naučila moja stará mama, keď ešte žila. Vravievala mi, že šošovička, fazuľa a hrach sa často varil na Liptove (dedina Okoličné pri Liptovskom Mikuláši), lebo ľudia nemali dosť peňazí a boli chudobní a táto polievočka nebola drahá a zasýtila.

4
porcie
5 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľku, censak (4-5 strúčikov), slaninku nakrájame na drobno. Šošovicu si namočíme do vody.
  2. V hrnci si rozpustíme bravčovú masť
  3. cibuľku , cenak a slaninku opražime
  4. pridáme hl múku a dusíme do zlatista
  5. Pridáme feferónku a dusíme.
  6. Zalejeme horúcou vodou a miešame, aby sa nám nevytvorili hrčky.
  7. Pridáme scedenú šošovicu.
  8. Pridáme koreniny, soľ, bobkový list a varíme až kým šošovica nezmäkne (asi 1 hod)
  9. Na konci feferónku vyberieme a pridáme ešte 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Necháme 2 minutky prevariť a polievočka je uvarená. Dobrú chuť.