Sedliacka šošovicová polievka
Autor receptu: zabiatko66
Tento recept ma naučila moja stará mama, keď ešte žila. Vravievala mi, že šošovička, fazuľa a hrach sa často varil na Liptove (dedina Okoličné pri Liptovskom Mikuláši), lebo ľudia nemali dosť peňazí a boli chudobní a táto polievočka nebola drahá a zasýtila.
4 porcie |
5 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľku, censak (4-5 strúčikov), slaninku nakrájame na drobno. Šošovicu si namočíme do vody.
- V hrnci si rozpustíme bravčovú masť
- cibuľku , cenak a slaninku opražime
- pridáme hl múku a dusíme do zlatista
- Pridáme feferónku a dusíme.
- Zalejeme horúcou vodou a miešame, aby sa nám nevytvorili hrčky.
- Pridáme scedenú šošovicu.
- Pridáme koreniny, soľ, bobkový list a varíme až kým šošovica nezmäkne (asi 1 hod)
- Na konci feferónku vyberieme a pridáme ešte 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Necháme 2 minutky prevariť a polievočka je uvarená.
Dobrú chuť.