Sarma

Michal Pažák
executive chef reštaurácie Zylinder v Bratislave, 7. októbra 2012
Sarma
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

1 kg (hovädzie, bravčové, teľacie)
500 g
5 ks
1 ks
1 kg
350 g
0,2 l
20 g
350 g




Postup

  1. 1

    Mleté mäso, uvarenú ryžu a vajcia vymiešame a ochutíme soľou a korením. Z kapustnej hlavy vyrežeme hlúb a v celku ju necháme variť v osolenej vode, pričom postupne odoberáme vonkajšie vrstvy.

  2. 2

    Kapustné listy naplníme mäsovou zmesou. Cibuľu nasekáme, orestujeme s červenou paprikou, pridáme prepláchnutú kyslú kapustu a cukor. Podusíme.

  3. 3

    Naplnené kapustné listy poukladáme do plechu a na to dáme vrstvu kapusty. Prikryté pečiem.

Diskusia k receptu

an3da
My v Kysáči na jeden kg mäsa dávame iba za hrsť ryže, jedno vajce, okrem iného aj rascu a cesnak - asi tri strúčky. Kapustu na sármu kvasíme v jeseň spolu s krájanou kapustou.
fionecka
pravá dolnozemská sárma sa nepečie, ale dusí. vymastím hrniec, ukladám vrstvy kyslek kapusty a kapustových závitkov, podlejem vodou a na veľmi malom ohni dusím. keď sú závitky mäkké, zalejem rozriedenou paradajkovou šťavou, ochutím podľa potreby cukrom, soľou a korením. nemiešať, len pretrepať, ako drink Jamesa Bonda. A ešte detail - do mäsa nedávame vajíčko, len ryžu, bravčové mleté mäso, korenie a soľ.... Toto je pravá sárma, akú ma naučila variť moja babička z Pitvarosu!
radox1
presne tak fionecka,recept pochadza z tzv.dolnej zemi z pitvarosu,co je dedina pri rumunskych hranicich zalozena slovakmi .niekto dava ryzu surovu,zaklad tvori klobasove maso.zbytok ako pises.
tak isto aj cabajaku vynasli slovaci z bekešskej čaby.
dainal
ja poznam sarmu ako masovo ryzovy plnku v mladych listoch vinica, je to neskutocne chutne a aromaticke..
julanda
Toľko ryže, veď to musí byť hrozne plané. Ja tiež dávam len za hrsť ryže.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia