Sárma fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 11. marca 2016
Sárma (fotorecept)
Foto: kimlo

Ako som pre časom sľúbil, podarilo sa mi získať recept na Sármu, ktorú som prvý krát ochutnal u kamaráta pri výrobe pravej čabajskej klobásy... Jeho rodičia pochádzajú z Békešskej Čaby, takže nepochybujem o originalite tohoto receptu, sprevádzaného fotografiami a podrobným postupom, ktoré zverňujem s ich zvolením tak, ako som ich dostal... Týmto ďakujem pani Kokavcovej z Trenčína za recept a jej synovi Ondrovi za jeho spracovanie a fotografie...

8-10
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
1 hlávka
1 kg
150 g
2 ks
20 guličiek
8 ks
2 g
10 g
10 g
Zásmažka:
2 ks
3 PL
15 g
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vysokého hrnca dáme strednú hlávku kapusty a napustíme toľko vody, aby bola kapusta ponorená

    Sárma (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kapustu vyberieme a hrniec s vodou dáme variť. Na kapuste vyrežeme stred (hlúbik), nožom režeme šikmo ku stredu zo štyroch strán. Z hlúbika nám po vyrezaní ostane pyramída

    Sárma (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa zohrieva voda pripravíme si plnku (mleté mäso, umytá ryža, vajcia, 10g ml. čer. papriky, 2g ml. čier. korenia, 10g soli), všetko spolu premiešame

    Sárma (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hlávku kapusty, vidličkou ju držíme pod hladinou a občas obrátime. Po pár minútach sa začnú kapustné listy oddeľovať

    Sárma (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po jednom ich vyberáme a preložíme do ďalšieho hrnca a pod pokrievkou ich necháme ešte 15 min. horúce spariť. Listy ukladáme jeden do druhého, aby sa nepolámali. Potom z listov zrežeme hrubú stredovú časť.

    Sárma (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na dno hrnca (hrniec by mal mať asi 8 litrov), v ktorom budeme variť dáme trocha kyslej kapusty

    Sárma (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do spareného kapustného listu dáme cca 100 g mäsovej plnky

    Sárma (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    List stočíme a konce zatlačíme dovnútra

    Sárma (fotorecept) - obrázok 8
  9. 12

    Prasiatka balíme voľnejšie (nie na tuho), lebo plnka napučí. Poukladáme do hrnca na kapustu, navrch dáme vrstvu kyslej kapusty, bobkový list, čierne korenie celé a zalejeme vodou

    Sárma (fotorecept) - obrázok 12
  10. 14

    Kapusta musí byť ponorená. Hrniec pootáčame z boka na bok, aby sa voda dostala až na spodok a dáme variť. Keď začne sárma vrieť, varechou jemne pritlačíme pod hladinu (nemiešame), namiesto miešania hrncom občas pootočíme zo strany na stranu. Pokiaľ sa nám zdá vody málo tak môžeme doliať. Varíme zakryté 1 hodinu. Kým sa nám varí sárma pripravíme si zásmažku. Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozpálenej masti do zlatova a pridáme hladkú múku a pár minút popražíme. Potom pridáme 15g ml. č. papriky, rozmiešame a popražíme asi ½ minúty. Odstavíme a zalejeme ½ l studenej vody a premiešame. Keď je sárma uvarená pridáme do nej zásmažku. Zásmažku vlejeme do stredu hrnca a opatrne miešame varechou v strede

    Sárma (fotorecept) - obrázok 14
  11. 16

    Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením, prípadne octom. Podávame na hlbokom tanieri, 1 prasiatko, kyslá smotana a s chlebom

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
pekný recept, už mám uložený ten od @radoxa , ten použil aj paradajkovú šťavu. Priznám sa, že ma to s ňou láka viac, lebo podobnú sármu som jedla a veľmi mi chutila. Ale verím, že je výborná aj táto
super kimlo,dalsia sarma.ja som uviedol na necele kilo masa 200g ryze,a nabuduce dam o polovicu menej,bolo jej tam vela.ty mas na pol kila 150g ryze,nebolo jej vela?
@Radox1 kontaktoval som autora receptu o vyjadrenie k množstvu ryže, hádam mi dá vedieť, ako som uviedol, ja som tento recept nerobil, len publikoval v ich mene, ale určite ho vyskúšam, a tiež aj Tvoju verziu s rajcinovou šťavou a porovnám... Túto sármu som jedol už dávnejšie a mne osobne sa nezdalo že tam bolo priveľa ryže, ale možno som to po tých vypitých fernetoch aj nestačil spozorovať... :-)
Výborný recept. U nás to voláme holúbky, alebo plnená kapusta. Je to podobné. . Kedysi sa to pripravovalo pri všetkých oslavách, na svadbe to tiež nesmelo chýbať. Kyslú kapustu niekto dal, niekto nie. Chválim a odporúčam, je to super jedlo 5*
Raz som sa o niečo podobné pokúšala, len som nevyrezala hlúbik, listy sa mi teda pri varení neoddeľovali, ale som ich potom musela vylamovať, kapusta - hlávka bola sama o sebe veľmi tvrdá, zle sa mi listy trhali, lámali sa mi, nedalo sa do nich dobre baliť, slovom, piplačka ( je preto lepšie si ju vopred povariť a nechať vychladnúť), neviem ale podľa akého receptu som ju robila. Podľa teba sa to zdá jednoduchšie, možno raz zopakujem, aspoň si zatiaľ recept uložím. A - hľadala som v surovinách paradajkové niečo, no zistila som, že to je červené z papriky, ja by som tam to pyré dala. Inak, je to fajnové.
Výborná pochúťka, @kimlo "chilli kamarát", ja ju rád za horúca i za studena! S prílohou, napr. bielené zemiaky, alebo iba tak na "sucho", bez ničoho s vidličkou! Vzhľadom na kyslú kapustu, tiež ju robím ako Ty (pod iným názvom), vraj zimné jedlo, ale ja ho smiem a môžem vždy a furt bez ohľadu na ročné obdobie, či denno_nočný čas!
nejak sa mi fixuje, ze tam maju ist rajciny,, to fakt nie? iba od papriky ze by bola taka pekna cervena?,, rozmyslam nahlas :) uzasny postup, snad sa odhodlam, nevyzera to az tak zlozito, az na ten hrniec :)
dobrý recept,ukladám myslela som,že je to bulharské jedlo,tam som ho naposledy jedla na návšteve manželovej rodiny
U nás tomu hovoríme holúbky (plnený kapustný list) .Skúste do masy namiesto suchej papriky dať papriku nasledovne na oleji speníme cibuľu keď je hotová odstavíme a tak pridáme sladkú červenú papriku pomiešame a vlejeme do masy ja do masy dávam ešte aj paradajkový pretlak,ryžu dávam uvarenú.ak sa vám bude zdať masa riedka nebojte sa po dobrom zabalení do kapustného lista a uvarení budú akurát.Kapustné listy si pripravím stále v lete keď je kapusty v záhrade dosť,najlepšia je skorá kapusta lebo listy sú tenšie.Dajú sa pripraviť aj z neskorej treba ju ale dlhšie variť aby sa listy oddeľovali samé a potom hrubé časti treba zrezať aby boli tenšie,hrubé sa zle stáčajú keď sú pripravené listy poukladáme na seba po cca 5-8 ks.podľa hrúbky listov a dám do mikroténoveho sáčku a dám do mrazničky a sú po ruke stále.
Moja rodina pochádza zo Sarvašu a sarmu varíme troška inak, takže ako vidím ani tento recept sa nevaril všade rovnako :)
Paradajky sa u nás nepridávaju a tiež ani zásmažka, medzi jenotlivými vrstvami prasiatok sa na kyslú kapustu nasypala červená mletá paprika a všetko sa pekne prepojilo počas varenia. U nás sa sarma varila v obrovskom hrnci počas zabíjačky, a potom sa nakladala do fliaš :-)
Citujem autora receptu čo sa týka množsta ryže ako sa pýtal @Radox1 :
Všetky suroviny som vážil, lebo mama dáva všetko od oka, ale kto chce plnku viac mäsovú, môže pridať mäso, alebo ubrať ryžu, to si musí vyskúšať každý sám ako mu to bude lepšie chutiť.
pri prvom pohľade na tento recept som zostal smutný,lebo som si myslel,že tá omáčka obsahuje paradajky alebo paradajkový pretlak.no keď som čítal ďalej a čo sa týka paradajok žiadna zmienka,hneď som tento skvelý recept uložil do KK,a už sa teším až budem robiť sarmu podľa tohto receptu.
Prave pred hodinou som ich dala varit do slow cooker,ale podla mojej verzie.Skusila by som podla teba,ale pozde,na buduce.
Ja nepridavam vajicka,zda sa mi plnka po uvareni velmi stiahnuta.
Evanaaa,hlubik sa musi vyrezat,lebo sa listy nedaju postupne oddelovat a do vody by sa mala dat sol a za polievkovu lyzicu octu,potom sa listy netrhaju a dobre sa s nimi pracuje.
Mirko,tvoj recept sa mi paci.5*****

Pridaj komentár k receptu: