Sárma (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Ako som pre časom sľúbil, podarilo sa mi získať recept na Sármu, ktorú som prvý krát ochutnal u kamaráta pri výrobe pravej čabajskej klobásy... Jeho rodičia pochádzajú z Békešskej Čaby, takže nepochybujem o originalite tohoto receptu, sprevádzaného fotografiami a podrobným postupom, ktoré zverňujem s ich zvolením tak, ako som ich dostal... Týmto ďakujem pani Kokavcovej z Trenčína za recept a jej synovi Ondrovi za jeho spracovanie a fotografie...

8-10
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Postup

  1. Do vysokého hrnca dáme strednú hlávku kapusty a napustíme toľko vody, aby bola kapusta ponorená
  2. Kapustu vyberieme a hrniec s vodou dáme variť. Na kapuste vyrežeme stred (hlúbik), nožom režeme šikmo ku stredu zo štyroch strán. Z hlúbika nám po vyrezaní ostane pyramída
  3. Kým sa zohrieva voda pripravíme si plnku (mleté mäso, umytá ryža, vajcia, 10g ml. čer. papriky, 2g ml. čier. korenia, 10g soli), všetko spolu premiešame
  4. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej hlávku kapusty, vidličkou ju držíme pod hladinou a občas obrátime. Po pár minútach sa začnú kapustné listy oddeľovať
  5. Po jednom ich vyberáme a preložíme do ďalšieho hrnca a pod pokrievkou ich necháme ešte 15 min. horúce spariť. Listy ukladáme jeden do druhého, aby sa nepolámali. Potom z listov zrežeme hrubú stredovú časť.
  6. Na dno hrnca (hrniec by mal mať asi 8 litrov), v ktorom budeme variť dáme trocha kyslej kapusty
  7. Do spareného kapustného listu dáme cca 100 g mäsovej plnky
  8. List stočíme a konce zatlačíme dovnútra
  9. Prasiatka balíme voľnejšie (nie na tuho), lebo plnka napučí. Poukladáme do hrnca na kapustu, navrch dáme vrstvu kyslej kapusty, bobkový list, čierne korenie celé a zalejeme vodou
  10. Kapusta musí byť ponorená. Hrniec pootáčame z boka na bok, aby sa voda dostala až na spodok a dáme variť. Keď začne sárma vrieť, varechou jemne pritlačíme pod hladinu (nemiešame), namiesto miešania hrncom občas pootočíme zo strany na stranu. Pokiaľ sa nám zdá vody málo tak môžeme doliať. Varíme zakryté 1 hodinu. Kým sa nám varí sárma pripravíme si zásmažku. Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozpálenej masti do zlatova a pridáme hladkú múku a pár minút popražíme. Potom pridáme 15g ml. č. papriky, rozmiešame a popražíme asi ½ minúty. Odstavíme a zalejeme ½ l studenej vody a premiešame. Keď je sárma uvarená pridáme do nej zásmažku. Zásmažku vlejeme do stredu hrnca a opatrne miešame varechou v strede
  11. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením, prípadne octom. Podávame na hlbokom tanieri, 1 prasiatko, kyslá smotana a s chlebom