Šamrole
Šamrole (fotorecept)
Autor receptu: mivava
Takto robím šamrole ja. Možno niekoho inšpirujem.
32 porcií |
60 minút príprava |
18-20 minút na 190 °C |
Postup
- Maslové cesto: Zo studného masla a hladkej múky vypracujeme cesto. Vytvarujeme kocku a dáme na 30 minút do chladničky.
- Cesto 2: Zo surovín vypracujeme cesto a dáme ho na chvíľku odležať.
- Cesto 2 rozvaľkáme a do stredu položíme maslové cesto.
- Maslovú kocku obalíme cestom.
- Rozvaľkáme a ideme skladať. Prvý krát skladáme na 3 časti. Pravú stranu preložíme do stredu a ľavou prikryjeme. Dáme na 20 minút do chladničky.
- Vytiahneme, rozvaľkáme a ideme skladať na 4 časti. Pravú stranu dáme do stredu, tak isto aj ľavú a spojíme spolu.
- Zopakujeme ešte raz na tri časti, 20 minút chladnička, rozvaľkáme dáme na 4 časti a cesto je hotové. Cesto preložím na polovičku, zabalím do potravinovej fólie a na druhý deň s cestom pracujem. V chladničke vydrží 3-4 dni. Cesto zvyknem aj mraziť. Na výrobu šamrolí cesto rozvaľkám a kolieskom na pizzu nakrájam asi 2 cm široké pásiky. Tie namotám na trubičky, potriem vajíčkom a pečiem cca 18-20 minút na 190 °C. Upečené stiahnem, nechám vychladnúť a naplním bielkovým snehom.
- Bielkový sneh: Bielky (105 gramov) a štipku soli dám do misy kuchynského robota. Zároveň v hrnci zohrievam cukor a vodu na teplotu 119 stupňov. Odstavím a dám do šľahajúcich sa bielkov do ktorých pridám citrodeko. Šľahám asi 10 minút a plnka je hotová.