Šalátovica fotorecept

tinca - fotkatinca, 12. júna 2010
Šalátovica (fotorecept)
Foto: tinca

U nás sa jej hovorí aj "vechťovica", mám ju rada vlažnú alebo aj studenú. Pre tieto horúce dni ako stvorená.

3-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 hlávky
1 kelímok
10 ks
2 ks
3 strúčky
kúsok /3 cm/




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, šalát umyjeme a potrháme na stredné kúsky. Pridáme korenie, bobkový list, soľ a cesnak. Ja som 2 strúčky roztlačila a jeden pokrájala na tenké plátky, mám to tak v kyslých polievkach rada. Krátko povaríme, ja nemám rada šalát rozvarený, ale chrumkavý al-dente.

    Šalátovica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si rozriedime kyslú pochúťkovú smotanu trochou mlieka a pridáme 2 KL hladkej múky a rozhabarkujeme. Mám fintu,aby sa nám nerobili hrčky pred múkou pridáme do zátrepky trochu kryštáľového cukru. Vylejeme do šalátu, chvíľku prevaríme. Dochutíme citrónovou alebo limetkovou šťavou, cukrom /ja robím sladko-kyslú/. Nakoniec pustíme kúsok masla na zjemnenie polievky a dochutíme nasekaným kôprom.

    Šalátovica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opražíme si starší chlieb na suchej teflónovej panvici /ja som mala tmavý ľanový/ a pred podávaním krutónky pridáme do šalátovice. Dobrú chuť!

    Šalátovica (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

wevewe
mnam mnam toto mam rada....inak myslela som, ze nazov "vechtovica" sa pouziva len v nasej rodine ;-)
frezia68
My ju voláme jednoducho šalátová polievka a robím podobne aj prívarok,napr.k fašírkam a máme radi.A zasa pekné foto :-))
tinca
@fr ézinka ja robievam tiež prívarok aj ten je chutný, stačí s volským okom alebo ako píšeš ty s fašírkou.
jezibabka1
@tinca ja by som si aj dala, ale moji doma nechcú práve kvôli "zeleným vechťom" :)))) tak si aspoň popasiem oči na Tvojej fotke:)
frezia68
@je žibabka,ak si urobíš základ od bodu 2 a pridáš všetky ingrediencie,teda všetko okrem šalátu,ktorý tam hodíš už do hotového ochuteného a prevareného,tak šalátik máš chrumkavý,lebo alebo ho neprevaríš,alebo len trocha....tak som vymyslela,aby chrumkal,lebo tiež nemám rada "vecheť",skús.
marienka44
Salát sa z a s a d n e nevarí!!! Nicia sa vitaminy varom. Len sa da nakrajany /potrhany/ do zakladu vriaceho a odstaví prikrytý pokrievkou. Takze sa len uparí a je chrumkavý.
ludka10
..ja tiež šalát nevarím. Urobím kôprovú polievku so smotanou na varenie, ochutím soľou, cukrom, citr. šťavou a odstavím. Asi po 15-20 min. šalát potrhám a vmiešam do polievky. Je výborný, chrumkavý..
sovka62
Aj ja veru na komplet dovarím a až potom pridám natrhaný šalát, takže ostane chrumkavý. Jeden zo zaťov poznal z domu "vechťovicu", ale keď ochutnal moju, varila som mu ju dvakrát týždenne a dcéra ma vždy prosila, aby som mu ju navarila aspoň na dva dni, nech stále nelieta s hrncom k nám a od nás. A najradšej ju mám na studeno, nepotrebujem k nej nič.
tinca
kočky ja ho tiež neklôchnim, len sparím, ale zase celkom surový nie je pre mňa. Ale každému ako chutí, ešte isto budem túto sezónu robi,ť tak vyskúšam podľa vás a dám echo. Díky všetkým za rady!:-)
evia
Ja robím šalátovku bez mlieka, lebo môj manžel nemá rád polievky s mliekom, tak urobím základ, ako na kmínovú polievku, olej múka mletá rasca, zalejem vodou, pridám vegetu a keď je to všetko prevreté dám natrhaný šalát a sekaný kôpor. Takúto polievku je ochotný zjesť, ale ja vyskúšam aj tento tincin recept pre seba. Dávam si recept do kuchárky.
zitar
Ja tiež šalát nevarím, vkladám ho do hotovej polievky, aby ostal chrumkavý.A dávam do nej ešte rozškvarenú slaninku, tak to má rád môj muž. Vechťovica sme to volali doma, ale priznám sa, nemala som to rada. Ale zas moja mamička to zbožňovala.Takže každému podľa vlastnej chuti.
tinca
@zitar to sa tak volalo ľudovo, neznamená že to bolo mäkké ako vecheť,aj tak aj tak sa dá vyskúšame, tú slaninku aj mamina dávala ockovi.
zdezda
:-)))) mňaaaam, aj bez cesnaku, korenia, smotany ,bobkového ..., len tak obyčajne ( 6 ingrediencíí), a ešte k nej stratené vajce, či volské oko, moji chlapi- osmahnutú točenú, no ale tinca skúsila si variť namiesto šalátu šťaveľ? potom nie je potrebný ani citrón:-)
mili2936
Tak ja varím šalátovku v sezóne, keď je doma čerstvý šalátik každý týždeň. A ako zitar tiež so slaninkou a do hotovej pridávam pokrájané uvarené vajíčka. Takto som sa ju naučila od maminky a chutí aj manželovi a deťom
chorvatka
Moj otec tomu hovoril slichta, ale my sme ju mali velmi radi. Tu slaninku si tam viem primysliet a so stavelom je to urcite chutnejsie. vdaka za ozivenie pomienok na povojnove detsvo.
honestka
Pridavam sa k variacim a lubiacim tuto po nasom "handrovu" polievocku, ja do nej pridavam oprazenu sunku a pustim dnu vajicka tesne pred tym ako pridam salat, ked zovrie odstavim zo sporaka a tiez ju mam rada aj studenu (takto sme ju jedavali pri hrabani sena, alebo ked sme chodili zbierat maliny) -tak isto ako strukovu fazulkovu- uz sa tesim na letny trh!
alena45
 www.labuznik.com/recipe.php?ID=31321...

šalátovú polievku - vechťovku varím len druhým rokom, predtým by som to nedala do úst, veľmi mi však zachutila, recept som vložila inde, uvádzam link. Tak isto skúsim aj so šťavelom - šóškou, len musí trochu podrásť.
sjuz
tinca - aj moja mama robieva s chrumkavým šalátom, a preto ho vôbec nevarí, len ho dá do už hotovej, odstavenej polievky či omáčky. V detstve som ju nemala rada preto, že šalát bol ako handra:), ako píšeš, a preto to mama začala robievať takto....:)
jankulka79
tak práve toto sa chystám variť zajtra aj ja,chcela som to nafotiť a pridať ale ako vidím už netreba :-) , tak už len uvariť a hotovo hlavne teraz keď je šalátu plná záhrada.
fanina
ja idem variť dnes tak isto len celú smotanu s múkou. potom je to prívarok ku krumplíkom. a šup na vrch volské oko. aj sójové mäsko udusené som skúsila a je to fajnotka.
hubata
Ale ja šalát netrhám - samozrejme že je potom z veľkého kusa vecheť. Skúste ho nadrobno nakrájať a aj detičky vám túto vynikajúcu polievku spapajú keď ich chrupkavý šalát nebude dáviť. Robím však omáčku a k tomu fašírku.

Inak niekto tu spomínal šóšku ..... to je tiež dobrotka, milovať mňa záhoráčku - ju naučila svokra ktorá pochádzala od Rimavskej Soboty.
Inak ani neviem ako som sa sem zatúlala ... veď idú Vianoce a ja tu reagujem na jarné omáčky hehe!
mijaita
Hezky recept, jenom nechapu, proc kvedlat syrovou mouku a posleze pridat kousek masla, kdyz jiska je mnohem chutnejsi ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia