Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve

happybunny - fotkahappybunny, 18. júla 2018

V podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne každý miluje, Zobraziť celý popisV podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne každý miluje, keď tento šalát pripravím, tá sviežosť a čerstvosť v kombinácii s výraznou chuťou nálevu a ľahkosťou ryžových rezancov vytvára jedno perfektné letné jedlo. :)

4
porcie
25 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 ks
1/3 ks
6 listov
300 g
100 g
za hrsť
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
Nálev:
5 strúčikov
3/4 ČL
6 PL
3 1/2 PL
1 1/2 PL
1/2 ČL
150 ml
300 ml




Postup

  1. 1

    Mrkvu očistíme, nakrájame na tri časti a narežeme po stranách aby nám vznikli kvetinky. Potom krájame na tenké plátky.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 1
  2. 2

    Uhorku aj šalát nakrájame na tenké pásiky.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 2
  3. 3

    Huby shiitake si umyjeme a nakrájame taktiež na tenké pásiky.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 3
  4. 4

    Opražíme ich na troške oleja, jemne posolíme, okoreníme, prípadne polejeme troškou sójovky.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 4
  5. 5

    Na nízkom plameni si opražíme cesnak nakrájaný na plátky tak 2-3 minúty, potom pridáme cukor, sójovku, granulát, ocot a chilli fliačky.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme vývarom a vodou a dochucujeme podľa chuti, sójovku prípadne môžeme pridávať postupne a ochutnávať aby nálev nebol príliš slaný, pretože hlavné chute v ňom majú byť sladko-kyslé.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 6
  7. 7

    Ešte si na suchej panvici opečieme na tretinky pokrájané kešu oriešky (kto nemá alergiu na arašidy, nech použije tie :)).

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 7
  8. 8

    Uvaríme si rezance, poriadne prepláchneme v studenej vode, scedíme a prichystáme si všetky prísady na zostavenie šalátu.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 8
  9. 9

    Najprv do misky vložíme asi 1/4 rezancov, tie polejeme nálevom a napokon si pekne naukladáme všetky toppingy. Ja som použila všetko čo sa mi sem hodilo z toho, čo som mala doma, ešte by som teda pridala spomínaný koriander a klíčky mungo, ale aj marinované tofu, čerstvá mäta, nakladaná reďkovka, chilli papričky, kaleráb sú v tomto šaláte výborné toppingy.

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť! :)

    Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, je v něm všechno co mám ráda. Smekám před detailním postupem a fotkami. Krásná práce, jsi šikulka!!
bubaya
Prekrásne, umelecké dielo, Schuhbeck by sa mohol od teba učiť. Môj švagor tiež robí takto šaláty, že vrství na seba, a potom máš šalát s prekvapením, nikdy nevieš, čo si vezmeš. Akurát on to nemá také krásne opartové. Klobúk dolu.
happybunny
@2010 (19.7.2018 16:30)

Ja určite vo svojich receptoch nechcem propagovať konzumáciu mäsa, síce sa to podáva aj s mäsom, no nie je žiadny problém ho vynechať, netvorí základ pokrmu. Vetám ako "pôvodne tam patrí aj mäso" sa snažím vyhýbať práve z toho dôvodu, že sa to dá pripraviť aj bez neho úplne rovnocenne a nechcem podporovať myšlienku varenia s mäsom. ^^