Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve
Foto: happybunny
V podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne každý miluje, Zobraziť celý popisV podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne každý miluje, keď tento šalát pripravím, tá sviežosť a čerstvosť v kombinácii s výraznou chuťou nálevu a ľahkosťou ryžových rezancov vytvára jedno perfektné letné jedlo. :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1/2 ks |
|
1/3 ks |
|
6 listov |
|
300 g |
|
100 g |
|
za hrsť |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Nálev: | |
5 strúčikov |
|
3/4 ČL |
|
6 PL |
|
3 1/2 PL |
|
1 1/2 PL |
|
1/2 ČL |
|
150 ml |
|
300 ml |
|
Postup
-
1
Mrkvu očistíme, nakrájame na tri časti a narežeme po stranách aby nám vznikli kvetinky. Potom krájame na tenké plátky.
-
2
Uhorku aj šalát nakrájame na tenké pásiky.
-
3
Huby shiitake si umyjeme a nakrájame taktiež na tenké pásiky.
-
4
Opražíme ich na troške oleja, jemne posolíme, okoreníme, prípadne polejeme troškou sójovky.
-
5
Na nízkom plameni si opražíme cesnak nakrájaný na plátky tak 2-3 minúty, potom pridáme cukor, sójovku, granulát, ocot a chilli fliačky.
-
6
Zalejeme vývarom a vodou a dochucujeme podľa chuti, sójovku prípadne môžeme pridávať postupne a ochutnávať aby nálev nebol príliš slaný, pretože hlavné chute v ňom majú byť sladko-kyslé.
-
7
Ešte si na suchej panvici opečieme na tretinky pokrájané kešu oriešky (kto nemá alergiu na arašidy, nech použije tie :)).
-
8
Uvaríme si rezance, poriadne prepláchneme v studenej vode, scedíme a prichystáme si všetky prísady na zostavenie šalátu.
-
9
Najprv do misky vložíme asi 1/4 rezancov, tie polejeme nálevom a napokon si pekne naukladáme všetky toppingy. Ja som použila všetko čo sa mi sem hodilo z toho, čo som mala doma, ešte by som teda pridala spomínaný koriander a klíčky mungo, ale aj marinované tofu, čerstvá mäta, nakladaná reďkovka, chilli papričky, kaleráb sú v tomto šaláte výborné toppingy.
-
10
Dobrú chuť! :)
Ďakujem ❤
Jeej ďakujem za krásny komentár :)
V pôvodnom pokrme je ryžový, ja som použila obyčajný biely ocot :)
Komentár vyššie, náhodou som zle označila :(
Ja určite vo svojich receptoch nechcem propagovať konzumáciu mäsa, síce sa to podáva aj s mäsom, no nie je žiadny problém ho vynechať, netvorí základ pokrmu. Vetám ako "pôvodne tam patrí aj mäso" sa snažím vyhýbať práve z toho dôvodu, že sa to dá pripraviť aj bez neho úplne rovnocenne a nechcem podporovať myšlienku varenia s mäsom. ^^