Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve
V podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne každý miluje, Zobraziť celý popisV podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne každý miluje, keď tento šalát pripravím, tá sviežosť a čerstvosť v kombinácii s výraznou chuťou nálevu a ľahkosťou ryžových rezancov vytvára jedno perfektné letné jedlo. :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 1/2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 6 listov | 
                                                             | 
                                                    
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| za hrsť | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| Nálev: | |
| 5 strúčikov | 
                                                             | 
                                                    
| 3/4 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 6 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 3 1/2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 1/2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 300 ml | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Mrkvu očistíme, nakrájame na tri časti a narežeme po stranách aby nám vznikli kvetinky. Potom krájame na tenké plátky.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Uhorku aj šalát nakrájame na tenké pásiky.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Huby shiitake si umyjeme a nakrájame taktiež na tenké pásiky.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Opražíme ich na troške oleja, jemne posolíme, okoreníme, prípadne polejeme troškou sójovky.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Na nízkom plameni si opražíme cesnak nakrájaný na plátky tak 2-3 minúty, potom pridáme cukor, sójovku, granulát, ocot a chilli fliačky.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Zalejeme vývarom a vodou a dochucujeme podľa chuti, sójovku prípadne môžeme pridávať postupne a ochutnávať aby nálev nebol príliš slaný, pretože hlavné chute v ňom majú byť sladko-kyslé.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Ešte si na suchej panvici opečieme na tretinky pokrájané kešu oriešky (kto nemá alergiu na arašidy, nech použije tie :)).
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Uvaríme si rezance, poriadne prepláchneme v studenej vode, scedíme a prichystáme si všetky prísady na zostavenie šalátu.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Najprv do misky vložíme asi 1/4 rezancov, tie polejeme nálevom a napokon si pekne naukladáme všetky toppingy. Ja som použila všetko čo sa mi sem hodilo z toho, čo som mala doma, ešte by som teda pridala spomínaný koriander a klíčky mungo, ale aj marinované tofu, čerstvá mäta, nakladaná reďkovka, chilli papričky, kaleráb sú v tomto šaláte výborné toppingy.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Dobrú chuť! :)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Ďakujem ❤
Jeej ďakujem za krásny komentár :)
V pôvodnom pokrme je ryžový, ja som použila obyčajný biely ocot :)
Komentár vyššie, náhodou som zle označila :(
Ja určite vo svojich receptoch nechcem propagovať konzumáciu mäsa, síce sa to podáva aj s mäsom, no nie je žiadny problém ho vynechať, netvorí základ pokrmu. Vetám ako "pôvodne tam patrí aj mäso" sa snažím vyhýbať práve z toho dôvodu, že sa to dá pripraviť aj bez neho úplne rovnocenne a nechcem podporovať myšlienku varenia s mäsom. ^^