Šakalý dych

marauder - fotkamarauder, 14. októbra 2011

Tento recept je nenafotiteľný, ale sľubujem, že v domácej kuchyni to zdokumentujem! Naposledy som fotil "kačaciu polievku" (nejako sa mi to zahmlievalo nad tou parou, ale mám to). Fantastický recept, ktorý 95% varecháčov v živote neskúsi. Originálny, pripravený 3 čoprákmi, keď sme okupovali kuchyňu. Kúpil som "čučo" nalial na ochutnávku poháre po pár cl a povedal, že poldeci stojí 4 ojra. Znalci to "omáľali" na jazyku, ovoniavali, komentovali chute, vône.... Keď som im ukázal tu PET fľašu, ...

3
porcie
1500 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
0,5-1 l
1 bal
2 ks
6-10 strúčikov
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ak si dobre spomínam boli tam dvaja kluboví kuchári (prišiel som iba skontrolovať prípravy na grilovačku a pomôcť so zeleninovým šalátom), krkovička bola už namarinovaná, štandarne, ale tam aj "čučche" - to slovo vymyslel Boris Filan, keď opisoval svoje gurmánske zážitky z Ázie (niečo nepísateľné, čo dáva jedlu dušu) ja som mal to nedopité čučo z PET-ky. Asi by sme každý nafúkali, takže postup: na pekáči do sklovita slaninku, vybrať tučné škvarky, vhodiť nadrobno posekanú cibuľku, nahrubo cesnak. Marinovanú krkovičku, potretú s medom, prudko opražiť (zavrieť) z oboch strán. Podliať čučom, bohate pokropiť whisky. (Vtedy sme tuším pili s Džekom a Danielsom, ale oni sú Bourboni) Krásne to prská a vonia! Párkrát, po 10 min otáčať, podlievať, kropiť....

  2. 2

    Po poslednom otočení pokryť olomouckými syrečkami, posypať strúhankou (aby sa kvargle neroztekali), bohate posypať petržlenovou, zelerovou vňaťou, pažítkou a hocičím ďalším zeleným a priečne pokrájanými čili papričkami... Prikryť a zapiecť tak na 3 min, kým syr nemá správnu konzistenciu. Marí sa mi, že niekto to ešte zaklincoval vajcom navrch, ale či sa trafil? Ja som ešte navrhoval aj ovčí syr, ale bol taký čerstvý, že sme si ho dali ako dezert s krištálovým cukrom.

  3. 3

    Podáva sa to na denku (poctivé drevo), lebo porcelán by z toho praskol, navyše krája sa to dýkou, s bohatou porciou čučoriedkového džemu. Ako prílohy sú vhodné: medokýš (pramenitá voda z Liptova), žinčica (tiež Liptovská) a bourbon, či škótska (to už nie z Liptova), zeleninový šalát, čierny chlieb, AC-DC, Rammstein.... Maškrtné jazýčky môžu aj zemiaky na desatoro spôsobov. Jedlo v štýle "čačačá", z ktorého vás na druhý deň nebude bolieť hlava! Ale pri absencii zubnej pasty a ústnej vody, garantujem "Šakalý dych"! Dozjedenia....

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Ty brďo ........ tento vtipný komentík písaný pod vplyvom čuča ma núti aby som "šakalí dych" vyskúšala čo najskôr. Čučo viem kde zoženiem a keď nie tak sa opýtam nášho bezďáka Fera, ale čím to budem krájať keď nemám dýku iba "rybičku" s ktorou chodím na hríby?
A čo ste takí kritickí? Prečo by sa nedalo jesť? Spomínam si na internátne časy, keď by sme boli zjedli aj klince a to by ste sa čudovali tým kombináciám. Proti chuti žiaden dišputát a tento recept si cením hlavne pre spôsob jeho podania, ten teda naozaj nemá chybu. Pobavila som sa.
Myslim ze som tu na Vareche ten ktory maval v minulosti najagresivnejsie hadky az ma jednu dobu chcela redakcia vyhodit,
ale nikdy som si netrufal napadnut daakoho vlastny inividualny recept .... lebo som ho nejedol !!! na rozdiel od medzinarodnych receptov ktore dobre poznam a su tu zbastardene.
Ci je to moja chut asi nie, ci je to dobre neviem, tak radsej nekomentujem.
PS:
Zaujmave najvacsia kritika je od ludi co nepridali ani jeden recept na Varechu?
@jamarlen : BINGO!!! ;-)))
Ospravedlnujem sa komunite, iba som chcel vyskusat, ako daleko sa da zajst a co vsetko admin pusti! Som dost sklamany z prakticky minimalnej kritiky, aj ked som este aj v nadpise urobil hrubku!! Tych 95% su naozaj iba "kaleraby", test, literarne cvicenie.... Ako clen GKS by som si tak hrubym, vulgarnym sposobom v zivote nedovolil urazit nekorunovanu princeznu medzi maskami: bravcovu krkovicku! Tych 5% je pravda: den vopred namarinovana krkovicka s "cucche", ktora ma prekvapujuco kratku tepelnu upravu na grile. Na Marauderstretku sa to robi v sobotu vecer, ked uz su dopite vsetky x-rocne skvosty z ovocia, ktorymi sa prezentuju ucastnici a v nedelu predobedom su odchody s jasnou hlavou. Osobne frcim na zincici, poznam salase v okoli, takze je mozne aj ochutnat este teplu, sladku.... Kyslou doporucujem zapijat palenou! Vlastne aj story s cucom je pravdive, dokonca si myslim, ze aj ta PET-ka po "kostovacke" sa z nostalgie dopila. Ved 40 ucastnikov (je to komorny motozraz iba pre Maraudre). A tak trochu aj moj "protestsong" na kuracie a morcacie (keby boli aspon z morcata, ale su z morky!) na prirodno. Pre mna je to taka aburdita, ako pre 95% citajucich recept na "Sakali dych"! Btw, nazov som si pozical z Irish Pubu v KE..... ;-D
@2010 : stale cakam na ten link na "TOFU"!!!!
@2010 : tofu som ti okomentoval v "agedashi dofu" recepte. Skus si tam, alebo hocikto z Varechacov, pridat, seriozny rpt na bravcove rebra s medovym krustom a ananasom. Priloha pecena lahodkova kukurica. Jedol som to v nejakej Irskej krcme a kym si mi nevysvetlil washoku, nechapal som, ako niekomu napadlo pridat cervenu kapiu..... ;-))
TOTO JEDLO BY SOM PREMENOVAL NA TORNADO FUCICI Z MAMUTI RI.. ALE SRANDY UZ DOST TOTO JEDLO NEMA NIC SPOLOCNE S KREATIVITOU. KEBY TAM BOLO VIAC COPRAKOV TAK URCITE BY STE TAM PRIDALI TROCHU OLEJA DO PREVODOVKY, BRZDOVU KVAPALINU, VYFUK A MOZNO BY STE VYVARILI AJ DAKY COPER...... ALE VELMI SOM SA PRI TOM RECEPTE ZABAVIL A URCITE BY SOM AJ OCHUTNAL ALE NEVIEM CI BY TO CHUTILO. DIK

Pridaj komentár k receptu: