Šakalý dych

Autor receptu: marauder

Tento recept je nenafotiteľný, ale sľubujem, že v domácej kuchyni to zdokumentujem! Naposledy som fotil "kačaciu polievku" (nejako sa mi to zahmlievalo nad tou parou, ale mám to). Fantastický recept, ktorý 95% varecháčov v živote neskúsi. Originálny, pripravený 3 čoprákmi, keď sme okupovali kuchyňu. Kúpil som "čučo" nalial na ochutnávku poháre po pár cl a povedal, že poldeci stojí 4 ojra. Znalci to "omáľali" na jazyku, ovoniavali, komentovali chute, vône.... Keď som im ukázal tu PET fľašu, ...

3
porcie
1500 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Postup

  1. Ak si dobre spomínam boli tam dvaja kluboví kuchári (prišiel som iba skontrolovať prípravy na grilovačku a pomôcť so zeleninovým šalátom), krkovička bola už namarinovaná, štandarne, ale tam aj "čučche" - to slovo vymyslel Boris Filan, keď opisoval svoje gurmánske zážitky z Ázie (niečo nepísateľné, čo dáva jedlu dušu) ja som mal to nedopité čučo z PET-ky. Asi by sme každý nafúkali, takže postup: na pekáči do sklovita slaninku, vybrať tučné škvarky, vhodiť nadrobno posekanú cibuľku, nahrubo cesnak. Marinovanú krkovičku, potretú s medom, prudko opražiť (zavrieť) z oboch strán. Podliať čučom, bohate pokropiť whisky. (Vtedy sme tuším pili s Džekom a Danielsom, ale oni sú Bourboni) Krásne to prská a vonia! Párkrát, po 10 min otáčať, podlievať, kropiť....
  2. Po poslednom otočení pokryť olomouckými syrečkami, posypať strúhankou (aby sa kvargle neroztekali), bohate posypať petržlenovou, zelerovou vňaťou, pažítkou a hocičím ďalším zeleným a priečne pokrájanými čili papričkami... Prikryť a zapiecť tak na 3 min, kým syr nemá správnu konzistenciu. Marí sa mi, že niekto to ešte zaklincoval vajcom navrch, ale či sa trafil? Ja som ešte navrhoval aj ovčí syr, ale bol taký čerstvý, že sme si ho dali ako dezert s krištálovým cukrom.
  3. Podáva sa to na denku (poctivé drevo), lebo porcelán by z toho praskol, navyše krája sa to dýkou, s bohatou porciou čučoriedkového džemu. Ako prílohy sú vhodné: medokýš (pramenitá voda z Liptova), žinčica (tiež Liptovská) a bourbon, či škótska (to už nie z Liptova), zeleninový šalát, čierny chlieb, AC-DC, Rammstein.... Maškrtné jazýčky môžu aj zemiaky na desatoro spôsobov. Jedlo v štýle "čačačá", z ktorého vás na druhý deň nebude bolieť hlava! Ale pri absencii zubnej pasty a ústnej vody, garantujem "Šakalý dych"! Dozjedenia....