Čokoládová torta
Čokoládová torta

Sacher torta

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ Suncafé v Bratislave, 30. januára 2021
Sacher torta
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Keď vo Viedni v roku 1832 požiadal rakúsky diplomat Metternich o výnimočný dezert pre svojich hostí, šéfkuchár bol práve chorý, a tak sa tejto Zobraziť celý popisKeď vo Viedni v roku 1832 požiadal rakúsky diplomat Metternich o výnimočný dezert pre svojich hostí, šéfkuchár bol práve chorý, a tak sa tejto úlohy zhostil mladý Franz Sacher... A veru so cťou, všetkým hosťom chutilo. Tortu v podobe ako ju poznáme dnes však preslávil až jeho syn v najstarší syn Eduard, ktorý ju obohatil o marhuľový džem a čokoládovú polevu.

12
porcií
50 minút
príprava
40-45 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
220 g
190 g
10 ks
220 g (55 %)
220 g
190 g
Na potretie:
150 g (aspoň z 60 % marhúľ )
Ganache:
100 g (55 %)
100 g (33 %)
160 g (35 %)
40 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme žĺtky. Pomaly pridávame roztopenú čokoládu, ale nesmie byť horúca. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme hustý sneh, ktorý ručne zapracujeme do čokoládovej zmesi.

  2. 2

    Nakoniec pridáme preosiatu hladkú múku, ale zmes nesmieme dlho miešať, aby „nespadla”. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom a pečieme pri 170 stupňoch 40–45 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Ganache: Smotanu zahrejeme, až začne bublať, do misky nakrájame čokolády a zalejeme ich horúcou smotanou. Ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme na kocky nakrájané maslo a vymiešame.

  4. 4

    Vychladnutý korpus rozrežeme, spodnú polovicu korpusu natrieme zohriatym džemom, zakryjeme hornou polovicou korpusu a džemom natrieme aj celý korpus. Potom tortu polejeme polevou ganache a natrieme ňou aj boky torty.

  5. 5

    Časť ganache môžeme odložiť a vyšľahať s trochou smotany, potom dať krém do cukrárenského vrecúška a tortu ozdobiť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia