Sacher torta
šéfcukrár a majiteľ Suncafé v Bratislave, 30. januára 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Keď vo Viedni v roku 1832 požiadal rakúsky diplomat Metternich o výnimočný dezert pre svojich hostí, šéfkuchár bol práve chorý, a tak sa tejto Zobraziť celý popisKeď vo Viedni v roku 1832 požiadal rakúsky diplomat Metternich o výnimočný dezert pre svojich hostí, šéfkuchár bol práve chorý, a tak sa tejto úlohy zhostil mladý Franz Sacher... A veru so cťou, všetkým hosťom chutilo. Tortu v podobe ako ju poznáme dnes však preslávil až jeho syn v najstarší syn Eduard, ktorý ju obohatil o marhuľový džem a čokoládovú polevu.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
220 g |
|
190 g |
|
10 ks |
|
220 g (55 %) |
|
220 g |
|
190 g |
|
Na potretie: | |
150 g (aspoň z 60 % marhúľ ) |
|
Ganache: | |
100 g (55 %) |
|
100 g (33 %) |
|
160 g (35 %) |
|
40 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme žĺtky. Pomaly pridávame roztopenú čokoládu, ale nesmie byť horúca. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme hustý sneh, ktorý ručne zapracujeme do čokoládovej zmesi.
- 2
Nakoniec pridáme preosiatu hladkú múku, ale zmes nesmieme dlho miešať, aby „nespadla”. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom a pečieme pri 170 stupňoch 40–45 minút. Necháme vychladnúť.
- 3
Ganache: Smotanu zahrejeme, až začne bublať, do misky nakrájame čokolády a zalejeme ich horúcou smotanou. Ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme na kocky nakrájané maslo a vymiešame.
- 4
Vychladnutý korpus rozrežeme, spodnú polovicu korpusu natrieme zohriatym džemom, zakryjeme hornou polovicou korpusu a džemom natrieme aj celý korpus. Potom tortu polejeme polevou ganache a natrieme ňou aj boky torty.
- 5
Časť ganache môžeme odložiť a vyšľahať s trochou smotany, potom dať krém do cukrárenského vrecúška a tortu ozdobiť.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu