Čokoládová torta
Sacher torta
Autor receptu: redakcia
Keď vo Viedni v roku 1832 požiadal rakúsky diplomat Metternich o výnimočný dezert pre svojich hostí, šéfkuchár bol práve chorý, a tak sa tejto úlohy zhostil mladý Franz Sacher... A veru so cťou, všetkým hosťom chutilo. Tortu v podobe ako ju poznáme dnes však preslávil až jeho syn v najstarší syn Eduard, ktorý ju obohatil o marhuľový džem a čokoládovú polevu.
12 porcií |
50 minút príprava |
40-45 minút na 170 °C |
Postup
- Korpus: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme žĺtky. Pomaly pridávame roztopenú čokoládu, ale nesmie byť horúca. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme hustý sneh, ktorý ručne zapracujeme do čokoládovej zmesi.
- Nakoniec pridáme preosiatu hladkú múku, ale zmes nesmieme dlho miešať, aby „nespadla”. Cesto
nalejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom a pečieme pri 170 stupňoch
40–45 minút. Necháme vychladnúť.
- Ganache: Smotanu zahrejeme, až začne bublať, do misky nakrájame čokolády a zalejeme ich horúcou smotanou. Ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme na kocky nakrájané maslo a vymiešame.
- Vychladnutý korpus rozrežeme, spodnú polovicu korpusu natrieme zohriatym džemom, zakryjeme
hornou polovicou korpusu a džemom natrieme aj celý korpus. Potom tortu polejeme polevou ganache
a natrieme ňou aj boky torty.
- Časť ganache môžeme odložiť a vyšľahať s trochou smotany, potom dať krém do
cukrárenského vrecúška a tortu ozdobiť.