Čokoládová torta

Sacher torta

Autor receptu: redakcia

Keď vo Viedni v roku 1832 požiadal rakúsky diplomat Metternich o výnimočný dezert pre svojich hostí, šéfkuchár bol práve chorý, a tak sa tejto úlohy zhostil mladý Franz Sacher... A veru so cťou, všetkým hosťom chutilo. Tortu v podobe ako ju poznáme dnes však preslávil až jeho syn v najstarší syn Eduard, ktorý ju obohatil o marhuľový džem a čokoládovú polevu.

12
porcií
50 minút
príprava
40-45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme žĺtky. Pomaly pridávame roztopenú čokoládu, ale nesmie byť horúca. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme hustý sneh, ktorý ručne zapracujeme do čokoládovej zmesi.
  2. Nakoniec pridáme preosiatu hladkú múku, ale zmes nesmieme dlho miešať, aby „nespadla”. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom a pečieme pri 170 stupňoch 40–45 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Ganache: Smotanu zahrejeme, až začne bublať, do misky nakrájame čokolády a zalejeme ich horúcou smotanou. Ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme na kocky nakrájané maslo a vymiešame.
  4. Vychladnutý korpus rozrežeme, spodnú polovicu korpusu natrieme zohriatym džemom, zakryjeme hornou polovicou korpusu a džemom natrieme aj celý korpus. Potom tortu polejeme polevou ganache a natrieme ňou aj boky torty.
  5. Časť ganache môžeme odložiť a vyšľahať s trochou smotany, potom dať krém do cukrárenského vrecúška a tortu ozdobiť.