Ryžový trhanec s tvarohom a karamelizovanými marhuľami

Zoltán Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 4. júna 2018
Ryžový trhanec s tvarohom a karamelizovanými marhuľami
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g guľatá
400 ml
5 ks
800 g jemný
4 PL
400 ml
z 1/2 citróna
2 PL
5 PL
2 PL
1/2 ks
štipka
4 PL
 na posypanie
Karamelizované marhule:
200 g
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Mlieko so 4 PL cukru a so škoricou zvaríme, pridáme ryžu a dusíme na miernom ohni domäkka. Vyberieme škoricu a pridáme hrozienka.

  2. 2

    Vajcia oddelíme a žĺtky zmiešame s tvarohom, citrónovou kôrou, kyslou smotanou, kukuričným škrobom, vanilkovým cukrom a primiešame do uvarenej ryže.

  3. 3

    Bielky vyšľaháme s trochou soli a lyžicou cukru na pevný sneh. Sneh jemne vmiešame do ryžovej zmesi.

  4. 4

    Vo väčšej ohňovzdornej mise (alebo v dvoch menších) rozpustíme maslo a rozložíme ryžovú masu. Krátko necháme zapiecť a v predhriatej rúre pri 200 °C, na každej strane pečieme dozlatista (asi 10 minút). Hotový trhanec nasekáme dvoma vidličkami a podávame s karamelizovanými marhuľami a posypeme práškovým cukrom.

  5. 5

    Karamelizované marhule: Na panvicu dáme maslo, pridáme cukor a necháme ľahko skaramelizovať. Pridáme prepolené a vykôstkované marhule, bruškami nadol, a necháme asi 5 minút karamelizovať.

Diskusia k receptu

evanaaa
Vlastne ryžový nákyp, možno trošku upravený, mne by stačil aj bez trhania, ale zapečený aj s ovocím. Dávno som nemala, tak aby som to dobehla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia