Trhanec

Ryžový trhanec s tvarohom a karamelizovanými marhuľami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Mlieko so 4 PL cukru a so škoricou zvaríme, pridáme ryžu a dusíme na miernom ohni domäkka. Vyberieme škoricu a pridáme hrozienka.
  2. Vajcia oddelíme a žĺtky zmiešame s tvarohom, citrónovou kôrou, kyslou smotanou, kukuričným škrobom, vanilkovým cukrom a primiešame do uvarenej ryže.
  3. Bielky vyšľaháme s trochou soli a lyžicou cukru na pevný sneh. Sneh jemne vmiešame do ryžovej zmesi.
  4. Vo väčšej ohňovzdornej mise (alebo v dvoch menších) rozpustíme maslo a rozložíme ryžovú masu. Krátko necháme zapiecť a v predhriatej rúre pri 200 °C, na každej strane pečieme dozlatista (asi 10 minút). Hotový trhanec nasekáme dvoma vidličkami a podávame s karamelizovanými marhuľami a posypeme práškovým cukrom.
  5. Karamelizované marhule: Na panvicu dáme maslo, pridáme cukor a necháme ľahko skaramelizovať. Pridáme prepolené a vykôstkované marhule, bruškami nadol, a necháme asi 5 minút karamelizovať.