Foto: sherin
Ryžu máme radi a preto ju robievam často a na veľa spôsobov a teraz vám jeden predkladám.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
nakrájame cibuľu a ju speníme na olivovom oleji s štipkou soli
-
2
pridáme ryžu a pomaly pražíme
-
3
prilejeme 0,5 dcl suchého vermutu a stále miešame (bude to krásne voňať)
-
4
popraženú ryžu preložíme do tlakoveho hrnca
-
5
zalejeme 3,5 dcl zeleninového bujónu, vložíme strúčik cesnaku a pridáme čierne korenie podľla chuti
-
6
zatvoríme tlakový hrniec, zapneme plyn na najvyšší stupeň a keď bude syčať para z ventilu znížime plyn na najmenší stupeň a varíme 6 min
-
7
vypneme plyn a necháme tak asi 30min
-
8
ryža je hotová a vyberieme do misy a podávame ako príloha (keďže ja som vegetariánka, ja som si to dala k zeleninovým šalátom), dobrú chuť :-)
-ano da sa to robit od zaciatku v "tlakaci", ale na teflonovej panvici sa lepsie poprazi ryza
-vrele odporucam pridat suchy vermut alebo suche vino, lebo ked alkoholova chut sa odpari v ryzi zanecha len chutnu esenciu :-)
najprv v miske ryžu dobre umyjem a premýtú zalejem dvojnásobným množstvom horúćej vody. Priamo v tlakovom hrnci opražím cibuľku, pridám odkvapkanú ryžu, pridám vegetu, resp.morskú soľ,dobre opražím, prípadne pridám hociaké korenie (najradšej nejaké voňavé)alebo zlleninu napr. hrášok, zalejem vodou, v ktorej bola ryža, už nemiešam, zavriem hrniec, dusím 5 min. odstavím a nechám stáť pokým sa dá hrniec otvoriť. Používam dlhozrnnú alebo basmati, tá sa nerozvarí. Pri ryži natural nechám ryžu odmočiť tak 2-3 hod.
Tento hrniec je v dnesnej kuchyni velmi potrebny.
@Sjuz : aj ja pouzivam speci ryzak, ale v nudzi som uz robila rozne typy bielej ryze aj v tlakaci.
= Aby sa ti NErozvarila, nidky NEDAJ viac tekutin ako 1:2 a po 3 minutach fucania vypnut.