Ryža v tlakovom hrnci fotorecept

sherin - fotkasherin, 23. januára 2011
Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept)
Foto: sherin

Ryžu máme radi a preto ju robievam často a na veľa spôsobov a teraz vám jeden predkladám.

4
porcie
20 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g, na rizoto
1 stredne veľká
1  - strúčik
0,5 dcl
1 ks
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    nakrájame cibuľu a ju speníme na olivovom oleji s štipkou soli

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme ryžu a pomaly pražíme

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prilejeme 0,5 dcl suchého vermutu a stále miešame (bude to krásne voňať)

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    popraženú ryžu preložíme do tlakoveho hrnca

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalejeme 3,5 dcl zeleninového bujónu, vložíme strúčik cesnaku a pridáme čierne korenie podľla chuti

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zatvoríme tlakový hrniec, zapneme plyn na najvyšší stupeň a keď bude syčať para z ventilu znížime plyn na najmenší stupeň a varíme 6 min

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vypneme plyn a necháme tak asi 30min

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ryža je hotová a vyberieme do misy a podávame ako príloha (keďže ja som vegetariánka, ja som si to dala k zeleninovým šalátom), dobrú chuť :-)

    Ryža v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
síce mám hrniec na varenie ryže, ale toto si uložím, možno sa niekedy zíde...aj keď mám strach, že ten čas neodhadnem presne, a ryža bude rozvarená...:(
ja tlakový hrniec používam pomerne často, ale ryžu by ma nenapadlo robiť... nemuselo by to byť zlé, hlavne vtedy keď tej ryže potrebujem spraviť veľa, vyskúšam :-)
no mám nový tlakový hrniec tefal clipso, je super, včera mal premiéru, tak niekedy vyskúšam, rcp je chutný, ten vermút dodá chuť
Pre par porcii ryze by som urcite nespinila dva hrnce.Ryza sa uvari aj v obycajnom hrnci za 6 minut.Ja pouzivam kuktu hlavne na varenie masa a strukovin:-)
Vyše dvadsať rokov už varím v tlakovom hrnci a asi 2 týždne mám presne tak ako ty tinca nový tefal clipso, už som v ňom varila, vytešujem sa s ním lebo je veľmi pekný. Ryžu som v tlakovom hrnci ešte nikdy neskúšala, risknem to podľa tohto receptu. Ďakujem za typ.
@sherin aj ja takto robievam ryžu (len bez toho alkoholu) ale robím to len v jednom hrnci. Vidieť že máš kvalitný tlakový, tak to skús robiť rovno v ňom. :-)))
Ja som dnes varil ciernu ryzu , co je ako beton aj po namoceni cez noc, ale tym ze to bola mala porcia tak strcit do mikrovlnky spravilo zazrak.
ryzu v tlakovom hrnci robievame aj my, ale trosku inym sposobom, do hrnca dam vodu/2x tolko ako ryze/, vodu posolim, necham zobriet, ked vrie, vhodim do nej ryzu a malu cibulku a pridam 2 polievkove lyzice oleja, zatvorim hrniec a ked zacne sycat, stiahnem plyn na minimum, necham varit 3 min. a vypnem, zatvoreny hrniec necham odpocivat 20 min. tym istym sposobom varim aj natural ryzu, len cas varenia je 10 min. a oddychu 30. min. takto pripravena ryza nam chuti najviac, mozno som niektoru z vas inspirovala, pekny den vsetkym :-)
@Sherin vďaka, ja mám niekoľko tlakáčov, len antikorový ešte nie.... Nedám na ne dopustiť. Prvý som dostala ako svadobný dar (1981) a potom som si kúpila smaltované, lebo v hliníkovom som sa bála variť huby..... Iste vyskúšam.... ak robím v tlakáči, robím všetko v jednom, nešpiním viacej riadu treba si len zobrať dlhšiu "varechu". Ďakujem ukladám do K.K. :-)
vsetkym dakujem za vam za vase komentare :-) ,
-ano da sa to robit od zaciatku v "tlakaci", ale na teflonovej panvici sa lepsie poprazi ryza
-vrele odporucam pridat suchy vermut alebo suche vino, lebo ked alkoholova chut sa odpari v ryzi zanecha len chutnu esenciu :-)
ryžu v tlakovom hrnci- predtým kukta robievam možno už 30rokov,
najprv v miske ryžu dobre umyjem a premýtú zalejem dvojnásobným množstvom horúćej vody. Priamo v tlakovom hrnci opražím cibuľku, pridám odkvapkanú ryžu, pridám vegetu, resp.morskú soľ,dobre opražím, prípadne pridám hociaké korenie (najradšej nejaké voňavé)alebo zlleninu napr. hrášok, zalejem vodou, v ktorej bola ryža, už nemiešam, zavriem hrniec, dusím 5 min. odstavím a nechám stáť pokým sa dá hrniec otvoriť. Používam dlhozrnnú alebo basmati, tá sa nerozvarí. Pri ryži natural nechám ryžu odmočiť tak 2-3 hod.
Robim v tlakaci "divu" /wild rice/ a hnedu ryzu a uz nenamacam fazule, ale tiez predvarim v tlakaci takymto sposobom.
Tento hrniec je v dnesnej kuchyni velmi potrebny.
@Sjuz : aj ja pouzivam speci ryzak, ale v nudzi som uz robila rozne typy bielej ryze aj v tlakaci.
= Aby sa ti NErozvarila, nidky NEDAJ viac tekutin ako 1:2 a po 3 minutach fucania vypnut.

Pridaj komentár k receptu: