Milujem pizzu, ale ako matka viem, že nie je najvhodnejším jedlom pre malé i väčšie deti. No a pri čase, ktorý mám, uprednostňujem rýchlu Zobraziť celý popisMilujem pizzu, ale ako matka viem, že nie je najvhodnejším jedlom pre malé i väčšie deti. No a pri čase, ktorý mám, uprednostňujem rýchlu prípravu. Tak som experimentovala a skúšala s olejovými cestami a podarila sa mi táto zdravá rýchla verzia obľúbeného jedla. A ak ku príprave prizvete aj svoje malé deti, užije te si zábavu. Prajem dobrú chuť!
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
250 ml |
|
100 ml vlažná |
|
1/2 KL nerafinovaný |
|
1/4 KL nerafinovaná |
|
3 PL |
|
5 PL domáci paradajkový |
|
100 ml |
|
1 ks malá |
|
4 ks čerstvé |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
100 g |
|
(pamajorán) |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Príprava cesta: - vo väčšej mise zmiešať (najlepšie metličkou) celozrnnú hladkú špaldovú múku, morskú nerafinovanú soľ a trstinový nerafinovaný cukor, - postupne za stáleho miešanie pridávať olivový olej, - postupne pridávať vlažnú vodu (nie vždy celých 100 ml, to záleží či je múka preosiata a čerstvá) tak, aby vzniklo vláčne ťahavé cesto.
- 2
Príprava formy/misy/plechu na pečenie a uloženie cesta: - nádobu vyložiť papierom na pečenie, - papier potrieť olejom - mierne, - cesto položiť do stredu a roztlačiť, resp. roztiahnuť prstami na plochu hrubú asi 1,5 cm (pozor, aby sa cesto nepretrhlo) Pozn.: pizza vyjde v priemere do 30 cm
- 3
Príprava plnky: - kukuricu premyť podtečúcou vodou, - špenátové listy - črstvé premyť/mrazené rozmraziť - pokrájať na menšie kúsky, - šampiňóny premyť a nakrájať na plátky, - cubuľu nakrájať na plátky, - sójový parok zbaviť fólie a nakrájať na plátky, - kečup rozotrieť na cesto, - navrstviť na cesto špenát, cibuľu, šampiňóny, kukuricu, sójový párok, - navrch nastrúhať neúdený syr a posypať oregánom.
- 4
Pečenie: - rúru predhriať na 200 °C (nastaviť pečenie zospodu aj zvrchu) - tento úkon urobiť pred prípravou plnky v závislosti od rúry, - vložiť pizzu a piecť 20 min. Tip1: kontrola cesta špikovacou ihlou (ak na nej nič po vytiahnutí nezostane, pizza je dopečená) Tip2: ak chcete vyššie cesto, dajte ho prázdne na 5 min. do rúry a až potom naň uložte všetky ingrediencie
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a mám ešte otázku, múky je naozaj 250 ml alebo gramov?
a ešte jedna novinka, toto cesto používam aj ako podklad pre koláč s ovocím a posýpkou akurát ho osladím