Rýchla špaldová pizza

Autor receptu: danavelkna

Milujem pizzu, ale ako matka viem, že nie je najvhodnejším jedlom pre malé i väčšie deti. No a pri čase, ktorý mám, uprednostňujem rýchlu prípravu. Tak som experimentovala a skúšala s olejovými cestami a podarila sa mi táto zdravá rýchla verzia obľúbeného jedla. A ak ku príprave prizvete aj svoje malé deti, užije te si zábavu. Prajem dobrú chuť!

1
porcia
15-20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava cesta: - vo väčšej mise zmiešať (najlepšie metličkou) celozrnnú hladkú špaldovú múku, morskú nerafinovanú soľ a trstinový nerafinovaný cukor, - postupne za stáleho miešanie pridávať olivový olej, - postupne pridávať vlažnú vodu (nie vždy celých 100 ml, to záleží či je múka preosiata a čerstvá) tak, aby vzniklo vláčne ťahavé cesto.
  2. Príprava formy/misy/plechu na pečenie a uloženie cesta: - nádobu vyložiť papierom na pečenie, - papier potrieť olejom - mierne, - cesto položiť do stredu a roztlačiť, resp. roztiahnuť prstami na plochu hrubú asi 1,5 cm (pozor, aby sa cesto nepretrhlo) Pozn.: pizza vyjde v priemere do 30 cm
  3. Príprava plnky: - kukuricu premyť podtečúcou vodou, - špenátové listy - črstvé premyť/mrazené rozmraziť - pokrájať na menšie kúsky, - šampiňóny premyť a nakrájať na plátky, - cubuľu nakrájať na plátky, - sójový parok zbaviť fólie a nakrájať na plátky, - kečup rozotrieť na cesto, - navrstviť na cesto špenát, cibuľu, šampiňóny, kukuricu, sójový párok, - navrch nastrúhať neúdený syr a posypať oregánom.
  4. Pečenie: - rúru predhriať na 200 °C (nastaviť pečenie zospodu aj zvrchu) - tento úkon urobiť pred prípravou plnky v závislosti od rúry, - vložiť pizzu a piecť 20 min. Tip1: kontrola cesta špikovacou ihlou (ak na nej nič po vytiahnutí nezostane, pizza je dopečená) Tip2: ak chcete vyššie cesto, dajte ho prázdne na 5 min. do rúry a až potom naň uložte všetky ingrediencie