Rýchla špaldová pizza
Autor receptu: danavelkna
Milujem pizzu, ale ako matka viem, že nie je najvhodnejším jedlom pre malé i väčšie deti. No a
pri čase, ktorý mám, uprednostňujem rýchlu prípravu. Tak som experimentovala a skúšala s
olejovými cestami a podarila sa mi táto zdravá rýchla verzia obľúbeného jedla. A ak ku príprave
prizvete aj svoje malé deti, užije te si zábavu. Prajem dobrú chuť!
1 porcia |
15-20 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Príprava cesta:
- vo väčšej mise zmiešať (najlepšie metličkou) celozrnnú hladkú špaldovú múku, morskú nerafinovanú soľ a trstinový nerafinovaný cukor,
- postupne za stáleho miešanie pridávať olivový olej,
- postupne pridávať vlažnú vodu (nie vždy celých 100 ml, to záleží či je múka preosiata a čerstvá) tak, aby vzniklo vláčne ťahavé cesto.
- Príprava formy/misy/plechu na pečenie a uloženie cesta:
- nádobu vyložiť papierom na pečenie,
- papier potrieť olejom - mierne,
- cesto položiť do stredu a roztlačiť, resp. roztiahnuť prstami na plochu hrubú asi 1,5 cm (pozor, aby sa cesto nepretrhlo)
Pozn.: pizza vyjde v priemere do 30 cm
- Príprava plnky:
- kukuricu premyť podtečúcou vodou,
- špenátové listy - črstvé premyť/mrazené rozmraziť - pokrájať na menšie kúsky,
- šampiňóny premyť a nakrájať na plátky,
- cubuľu nakrájať na plátky,
- sójový parok zbaviť fólie a nakrájať na plátky,
- kečup rozotrieť na cesto,
- navrstviť na cesto špenát, cibuľu, šampiňóny, kukuricu, sójový párok,
- navrch nastrúhať neúdený syr a posypať oregánom.
- Pečenie:
- rúru predhriať na 200 °C (nastaviť pečenie zospodu aj zvrchu) - tento úkon urobiť pred prípravou plnky v závislosti od rúry,
- vložiť pizzu a piecť 20 min.
Tip1: kontrola cesta špikovacou ihlou (ak na nej nič po vytiahnutí nezostane, pizza je dopečená)
Tip2: ak chcete vyššie cesto, dajte ho prázdne na 5 min. do rúry a až potom naň uložte všetky ingrediencie