Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom fotorecept

petulda - fotkapetulda, 4. februára 2014

Tento koláč som pred časom videla kdesi na internete. Avšak bol bez návodu. Tak som si nad to sadla, prekutrala som Varechu a šla Zobraziť celý popisTento koláč som pred časom videla kdesi na internete. Avšak bol bez návodu. Tak som si nad to sadla, prekutrala som Varechu a šla som na to :) Použila som náš domáci recept na kysnuté cesto a namiesto čokoládovej plnky domáci slivkový lekvár. Taktiež som sa inšpirovala týmto receptom, za čo autorke veľmi ďakujem http://varecha.pravda.sk/recepty/nutellova- ruza-fotorecept/48247-recept.html A voilà, ruža je na svete :)

Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept)
Foto: petulda

Suroviny

450 g
1 štipka
2 ks
200 ml
30 g
8 g
70 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, soľ, droždie, maslo, mlieko, žĺtky a cukor. Dáme do hnetača alebo vymiesime ručne.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky si dáme bokom :)

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto odložíme na teplé miestočko a necháme vykysnúť aspoň hodinku.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech alebo kruhovú formu vymastíme. Každú časť cesta rozvaľkáme na kruh. Všetky by mali byť zhruba roznakého priemeru.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prvé cesto položíme na plech, natrieme slivkovým lekvárom, položíme druhý plát a tak opakujeme.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cestá navrstvíme na seba, posledný plát už lekvárom nenatierame.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pláty nakrojíme na štvrtinky, nie však až do stredu.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každú štvrtinku potom ešte nakrojíme na 4 časti.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý trojuholníček potom 2x pretočíme, vždy 2 točíme oproti sebe. Nakoniec natrieme celý koláč bielkami. Prebytočné pretŕčajúce okraje odrežeme. Necháme ešte chvíľku nakysnúť a potom pečieme :)

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme prvých 10 minút na 200 stupňoch, potom dopekáme na cca 160 stupňoch.

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť! :)

    Ruža z kysnutého cesta so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

medik
tak toto skúsim,rada pečiem kysnuté koláče,ale tského cifrované som ešte nerobila. Páči sa mi to, šikovná
eviana
Ak je toto prvý pokus, tak si prirodzený talent, naozaj krása... tlieskam :)
luss44
pekne si sa vyhrala, s kysnutým je radosť robiť
pusta
pekne sa ti vydaril, tento koláč vyžaduje istú zručnosť, nádherné úvodné foto.
5*****
douglas
Pred týždňom som videla rcp pod názvom Nutellová ruža a od tej doby premýšľam, že to vyzkúšam...ale kynuté cestá mi nesedia, jednoducho ich neviem robiť...preto obivujem na 20ročnú holčinu, pekná práca...Ale ako sa poznám, niečo vymyslím. Mám motiváciu. Nech sa darí :).
lyali
Krásne Ti to pečie ,-) Najvyšší čas vyčarovať kvet z cesta aj v našej kuchyni :-) KK :-)
tatranka
Krásne sa ti vydaril.Vidieť peknú mozaiku ruže.Pekné a zrozumiteľné foto.
astheart
Já tě taky obdivuji. Do povidel bych se asi nepustila, bála bych se, že vytečou... Krásný koláč!
valeri
presne takto som uvažovala, keď som videla nutelovú hviezdu, že plnku vymením za slivkový lekvár, alebo orechovú, alebo makovú.
anina6
veľmi pekné, veru šikovná mladá dáma.
petulda
Ďakujem za pochvaly :)) ja som však perfekcionistka v pečení, nie som s výsledkom úplne spokojná, takže budem ešte musieť veľa trénovať :)
petulda
@rebelka7 jeeej to som naozaj veľmi rada že sa páčilo, myslím že cesto má dobrú chuť a fajn sa s ním pracuje, akú plnku si použila? :)
clovekanonym
Dakujem, velmi pekne aj chutne a dzem je lepsi ako cokolada! :):) Este by som chcela vediet co / kto to je, ta hudba pod videom? Diky.
wiwi
ja som robila s makom a orechami ,namiesto klasických závinou pre rodinu to bolo úžasne prekvapko...díky za receptík
grandma
Perfektný koláčik, určite vyskúšam, ale zatiaľ moc nechápem to pretočenie cesta.
marikafil
pekný koláčik, len z receptu som nepochopila, koľko je vlastne tých plátov cesta...
hviezdicka11
vynikajúci recept, dokázala som ho upiecť chutne a pekne napriek mojím malým skúsenostiam :)
jenny2404
@Douglas (5.2.2014 09:40)

Ja mám 19 a robím z kysnutého čo sa len dá :) počula som že mladé baby nerady s tým robia. Ale ja na Tom nevidím nič ťažké. Na koľko bývam sama od 18-ich sa učím všetko sama :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia